Wednesday, February 08, 2006

περί βροχής

Βρέχει και σήμερα... γκρίζα σύννεφα στον ουρανό.

Σε αυτή τη χώρα δεν βρέχει συχνά. Όσο δεν βρέχει, τόσο μεγαλώνει η αγωνία των ανθρώπων για την ύπαρξη ξηρασίας, καταστροφής των σπαρτών, έλλειψης νερού κτλ. Αν είμασταν πιο μεγάλη ως χώρα και λίγο πιο υποανάπτυχτοι, ίσως να είχαμε και εμείς πρωταθλητές του μαραθωνίου όπως τους Κενυάτες (η κλασική ιστορία του ξυπόλητου Κενυάτη που έγινε μαραθωνοδρόμος διότι αναγκαζόταν να τρέχει 10 χλμ τη μέρα για να φέρει νερό στο σπίτι του). Ελλείψη μαραθωνοδρόμων, οι παπάδες μας κάνουν μετάνοιες για να βρέξει (για τεχνολογική λύση του προβλήματος ούτε λόγος. Άσε που μια μετάνοια είναι πιο φτηνή.)

Όταν βρέξει για πρώτη φορά μετά από μεγάλη περίοδο ξηρασίας, όλοι καταρχήν χαίρονται. Μετά θυμούνται ότι άφησαν απλωμένα ρούχα στη βεράντα/ταράτσα και τσαντίζονται.
Μια μέρα βροχής όμως, είναι γενικά καλοδεχούμενη.


Όταν συνεχίσει να βρέχει, για π.χ. 2-3 μέρες συνέχεια, συμβαίνουν τα ακόλουθα -με σειρά εμφανίσεως-:
- πλυμμηρίζουν υπόγεια (σπίτια, γκαράζ, αποθήκες, καταστήματα, τα πάντα)
- οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι γίνονται μη ασφαλτοστρωμένοι, γίνονται ένα μαύρο χάλι, όπου βλέπεις λακούβα δεν μπορείς να διακρίνεις αν έχει 2 ή 32 εκατοστά βάθος, αν είσαι πεζός της έβαψες.
- όλες οι επιφάνειες πλυμμηρίζουν, τα άδεια οικόπεδα γίνονται λίμνες (κάπως έτσι ξύπνησα σήμερα και νόμισα ότι ήμουν στη λίμνη της Γενεύης), οι γάτοι δεν έχουν που να χέσουν.
- τα σπαρτά καταστρέφονται από το πολύ νερό (καλά, αυτά ότι και να γίνει καταστρέφονται. Τι να πουν άλλες χώρες που έχουν πιο wild καιρό).
- Η κίνηση στο δρόμο θυμίζει αμερικάνικο highway όταν πλησιάζει τυφώνας και τρέχουν όλοι να σωθούν.
- Κάπου εδώ οι παπάδες αρχίζουν τις μετάνοιες για να σταματήσει η βροχή (για τεχνολογική λύση, βλέπε σχόλιο πιο πάνω).

Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν χώρα όταν βρέχει. Στη ξηρασία υπάρχει μια βεβαιότητα -δεν βρέχει- που καθυσηχάζει. Μπορούμε να προγραμματιστούμε άφοβα.

9 Comments:

At 08 February, 2006 14:52, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Μόλις ήρθα Αγγλία και πλάκωσαν οι βροχές ρώτησα τον «jewish dad» μου (μεγάλη ιστορία αυτή) που πάει τούτο ούλλο το νερό, αφού δεν είναι μέσα στην μέση του δρόμου! Αφού με κοίταξε με έκπληξη μου είπε «τί εννοείς που πάει? Πάει στους υπονόμους» του λέω «καλά οι υπόνομοι δεν βουλλώνουν από τα φύλλα, είναι φθινόπωρο» και μου λεει «αν βούλλωναν από τα φύλλα δεν θα λειτουργούσαν». Τα λόγια είναι περιττά... ντράπηκα να του εξηγήσω γιατί ρώτησα, μιας και στην Κύπρο πάντα μας επισκέπτονται καλοκαίρι...

 
At 08 February, 2006 20:20, Blogger firfiris said...

kala pou ehoumen revma stin kypro, en jie pollin mas. efamen jie tous kafrous tis afrikis

 
At 09 February, 2006 02:54, Anonymous Anonymous said...

to provlima ine oti stin kypro vreshi 5 fores to xrono je tis 5 kamni kataklismous. stin anglia vreshi sixna, alla ine light rain(at least in london). i kypros me kanena tropo den ine ipoanaptixti xora. nomizw oti eshi arketous iponomous. an ekamne allo llious.....akoma kallitera.

 
At 09 February, 2006 08:28, Blogger drakouna said...

Passenger darling, δηλαδή όλα τα πιο πάνω ΔΕΝ συμβαίνουν όταν βρέξει??
Ειδικά τα τελευταία χρόνια που σκάφκουν δρόμους για το αποχετευτικό, οι δρόμοι έγιναν παγίδες.
Η μήπως το νερό ΔΕΝ το κόφκουν σε περιόδους ξηρασίας? Ρώτα τη μάμμα σου πότε έβαλλε πλυντήριο όταν έρχόταν το νερό στις 3 τα ξημερώματα τζιαι ως τις 8 εκόφκαν το (μόνο στην εντός των τειχών Λευκωσία δεν εκόφκαν το νερό).
Δεν είπα τίποτε για Ευρώπη. Μπορεί να μην έχουν πρόβλημα νερού, αλλά κάθε φορά που έχουν καύσωνα πέφτουν όπως τις μούγιες.

 
At 09 February, 2006 10:10, Blogger firfiris said...

egw epimenw, eimasten kafroi!

 
At 09 February, 2006 11:46, Blogger drakouna said...

Δεν πιστεύω ότι είμαστε literally τριτοκοσμική χώρα. Είναι άλλωστε αστείο να το πιστεύεις πραγματικά. Μεταφορικά όμως, δεν έχω κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο για θίξω ένα πρόβλημα, σε αυτή την περίπτωση την έλλειψη υποδομής για την αντιμετώπιση της βροχόπτωσης. Δεν πα να κάνουμε τούμπες, δεν έχουμε σωστή υποδομή.
Το ότι ακόμα δεν έχουμε, ΔΕΝ μας κάνει τριτοκοσμικούς αλλά φενόμαστε ΣΑΝ τριτοκοσμικοί.

 
At 09 February, 2006 17:14, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

simfono me tin drakouna. denmporoume na to paizoume se diplo tamplo apo tin mia na eimaste evropaioi kai apo tin alli na kanoume mavra mesanixta.

 
At 09 February, 2006 20:22, Blogger firfiris said...

oi kafroi ehoun ji eleos. emas en eggefaliko to provlima mas stin kypro, oi provliman ypodomis.

 
At 11 December, 2006 09:03, Anonymous Anonymous said...

Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
» »

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.