Tuesday, March 14, 2006

Το δικαίωμα του απεργειν

Ξεκίνησα να το γράφω σαν απάντηση αλλά μπορεί να γίνει από μόνο του post.

Το δικαίωμα της απεργίας προστατεύεται συνταγματικά από τις περισσότερες χώρες του κόσμου (including της δικής μας –άρθρο 27 του Συντάγματος-). Τώρα, η απεργία σαν concept, υπάρχει διότι ένας εργαζόμενος στην τελική δεν έχει άλλο πιο δυναμικό μέτρο να λάβει προκειμένου να εισακουστεί από τον εργοδότη. Υπάρχουν και άλλα μέτρα π.χ. Work to rule, η απεργία όμως παραμένει το πιο δυνατό και αποτελεσματικό του όπλο.

Η πρώτη απεργία που καταγράφηκε δεν ήταν των καθηγητών του πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στην αρχαία Ρώμη (πριν να γίνει παντοδύναμη). Πολλές πολλές λεπτομέρειες δεν ξέρω, ξέρω ότι ενώ συνήθως οι φτωχοί εξεγείρονταν και έκαιγαν τα πάντα, εκείνη τη φορά έκαναν απεργία και εισακούστηκαν από τους πιο πλούσιους (κάτι μεταρρυθμίσεις ήθελαν και φαί).

Δεν ξέρω γιατί στην Ελλάδα αναλογικά γίνονται περισσότερες απεργίες. Δεν νομίζω όμως να είναι επειδή είναι ανίκανοι όπως εισηγήθηκε ένας εδώ μέσα. Μπορεί να έχουν πολύ περισσότερους λόγους για να απεργήσουν, μπορεί να είναι και μέσα στην κουλτούρα τους. Μπορεί να είναι επειδή οι Έλληνες είναι πιο διεκδικητικοί (σε όλους τους τομείς).

Και στην Κύπρο έχουμε παραδείγματα "κινητοποιήσεων" αλλά συνήθως προσπαθούν άγαρμπα να αντιγράψουν την Ελλάδα (που φαίνεται να αντιγράφει τη Γαλλία) - βλέπε πατατοπαραγωγοί, σιτοπαραγωγοί, φορτηγατζήδες κτλ. Είναι τυχαίο που τις πιο "δυναμικές" κινητοποιήσεις στην Κύπρο τις κάνουν αυτοί που έχουν μεγάλα οχήματα (και άρα όγκο)??

Και βέβαια υπάρχει διαφορά μεταξύ απεργίας και «κλείνω και τους δρόμους, σε περίπτωση που ο υπόλοιπος αχάπαρος πληθυσμός δεν με πρόσεξε, θα με προσέξει αναγκαστικά τώρα, θα ταλαιπωρηθεί, άρα θα μουρμουρίσει και αυτός της κυβέρνησης, και θα γίνει το δικό μου» (mine mine all mine!!!)

Η απεργία/κινητοποίηση στην Κύπρο συνδέεται με το γινάτι (τώρα θα δεις τι θα σου κάνω, και αφού εκ των πραγμάτων έχω και μεγάλο όχημα θα σου κάνω maximum ζημιά). Χρησιμοποιείται συνήθως εναντίον της Κυβέρνησης, από previously favored groups of people που με την είσοδο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν και τα αυγά και τα καλάθια (έγιναν κανονικοί άνθρωποι). Να βγαίνει ο κάθε τριχωτός που το χειμώνα σπέρνει πατάτες και το καλοκαίρι σπέρνει εξώγαμα και να δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι είναι δικαίωμα του να κάνει κινητοποιήσεις (να κλείνει δρόμους με το έτσι θέλω «ειρηνικά») είναι τόσο αστείο όσο οι Αμερικάνοι που κάνουν πόλεμο στο Ιράκ και το ονομάζουν «ειρηνευτική επιχείρηση».

Και μην μου πείτε "μα τζιαι μου", το είδα στην τηλεόραση - "θα πορευτούμε με τα οχήματα μας" (κομπάι, τρακτέρ, διπλοκάμπινα κτλ) "ειρηνικά προς το Προεδρικό" (θα κλείσουμε την κυκλοφορία σε 2 highway και αν δεν την κλείσουμε θα πορευόμαστε τόσο αργά που θα σπάσουμε όποιον άτυχο βρεθεί πίσω μας) "όπου θα σταματήσουμε τα οχήματα μας" (θα προκαλέσουμε κυκλοφοριακό χάος στο roundabout του Προεδρικού και τη Δημοσθένη Σεβέρη) "και θα ζητήσουμε να δούμε τον Πρόεδρο" (ο οποίος θα λείπει στο εξωτερικό αλλά κανένας δεν σκέφτηκε να ρωτήσει, άρα το όλο σκηνικό θα επαναληφθεί σε καμιά εβδομάδα όταν επιστρέψει).

Και για να απεργήσεις, στην τελική, χρειάζεσαι παιδία.

Και οι secretaries είναι underpaid και χωρίς ασφάλεια η επιδοτήσεις από την κυβέρνηση αλλά δεν τις βλέπεις να κλείνουν δρόμους ή να απεργούν. Τόσος κόσμος που δεν απεργεί κάθε 3 μήνες, είναι επειδή έχει την τέλια δουλειά?


ΥΓ: No hairy people were harmed in the making of this post.

7 Comments:

At 14 March, 2006 13:47, Blogger Sraosha said...

Πολύ σωστά τα λες από την αρχή ως το τέλος.

Σχετικά με τη διεκδικητικότητα των καλαμαράδων, νομίζω πως αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πως κάποιοι (και δεν εννοώ εν προκειμένω τους κακούς Αγγλοαμερικανότουρκους -- αυτοί σε άλλο σχόλιο) έχουνε μάθει πολύ καλά στους Κυπραίους να είναι κομφορμιστές. Κι αυτό βολεύει πολύ τους εξής:
...
...
...

 
At 14 March, 2006 15:05, Blogger drakouna said...

Οι φορτηγατζήδες, πατατοπαραγωγοί κτλ από φόβο κατεβαίνουν στους δρόμους. Φόβο, μήπως και κάποτε χρειαστεί να σκεφτούν από μόνοι τους πως να βγάλουν το ψωμί τους. Φόβο, ότι αντί να τους επιδοτεί η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους ασφάλεια για τα σπαρτά τους.

 
At 14 March, 2006 16:08, Blogger zappa said...

Basika pote den yphrkse sobaro kinhma amfisbitishs sth nhso kypro. Akoma kai o diafwtismos kswfaltsa thn phre. End of story

 
At 14 March, 2006 16:23, Anonymous Anonymous said...

Μικρή επισήμανση: άλλο να κλείουν τους δρόμους οι πατατάρηδες γιατί θέλουν κ άλλη επιδότηση, κ άλλο να απεργεί ένα οργανωμένο σύνολο εργαζομένων ζητώντας κάτι. Το πρώτο δεν θεωρείται απεργία με την αυστηρή σημασία της, είναι απλά διαμαρτυρία... Ούτε και οι απεργίες των φοιτητών είναι απεργίες, ούτε και των καθηγητών really... Μια και ο "εργοδότης" είναι η κυβέρνηση, ας πούμε...

 
At 14 March, 2006 18:38, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Απλά να αναφέρω κάτι ουσιώδες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η απεργία να γίνεται για κάποιο λόγο και τα αιτήματα να είναι αν όχι σοβαρά, τουλάχιστον σοβαροφανή! Αλλιώς η κοινή γνώμη εναντιώνεται στους απεργούς (να σας πει και ο πατατάρης που έκλεισε την Ριζοελιά ενώ εγώ είχα 3 ώρες καθυστέρηση που το Λονδίνο και έθελα να πάω σπίτι μου να κατουρήσω να δείτε τι υποστήριξη είχε από το μεσαίο μου δάκτυλο) και η κυβέρνηση βρίσκει πλάτες να μην κουνήσει ούτε το μικρό της δακτυλάκι. Ρωτάτε και τους καημένους τους φορτηγατζήδες/ πατατάριες/ σιτοπαραγωγούς/ πιλότους και λοιπές αδικημένες τάξεις που ζουν από τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών που actually δουλεύουν για να τα κερδίσουν, που πλέον το πιο πολύ που μπορεί να εισπράξουν είναι μια περιποιημένη μούτζα.

 
At 15 March, 2006 08:43, Blogger drakouna said...

"..άλλο να κλείουν τους δρόμους οι πατατάρηδες γιατί θέλουν κ άλλη επιδότηση, κ άλλο να απεργεί ένα οργανωμένο σύνολο εργαζομένων ζητώντας κάτι.."

Αυτό είπα και εγώ. Απλώς βλέπουμε πολύ από το πρώτο και καθόλου από το δεύτερο.

 
At 15 March, 2006 16:58, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

nomizeis oti oi patatarides xeroun tin diafora?

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.