Monday, May 29, 2006

Παίζω και Μαθαίνω

Τα 2 τεκνά της αδερφής μου παραθερίζουν στη μαμά Δρακούνα (τη γιαγιά τους). Το τεκνό νούμερο 2 (ένεκα του ότι είναι μόλις 11 μηνών) κάθεται ήσυχο και τρώει φρούτα, παιγνίδια, μαξιλαράκια, το remote control της τηλεόρασης, και ότι άλλο πέσει στο χέρι του (και το ίδιο του το χέρι).

Το τεκνό νούμερο 1 είναι μεγαλύτερο σε ηλικία και η μαμά Δρακούνα αποφάσισε ότι πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευση «απεξάρτηση από το πανί» ή αλλιώς, «πως αγάπησα την τουαλέτα». Απ’ ότι μου λέει, δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να μάθεις να πηγαίνεις στην τουαλέτα. Απλώς, 2-3 ώρες κάθε μέρα του βγάζουν δοκιμαστικά το πανί, του φοράνε βρακί, και κάθε 2 λεπτά το ρωτούν αν θέλει να πάει στη τουαλέτα. Με τα πολλά trial & error θα πει σε κάποια φάση «ναι», θα το πάς στη τουαλέτα και θα συνδέσει την .. πράξη με τον … χώρο. Έτσι μάθαμε όλοι, με πληροφορεί.

Πολύ ωραία. Πανεύκολο ακούγεται. Άκου πληροφορίες που μαθαίνεις ενώ κάνεις δουλειές το πρωί του Σαββάτου. Το τεκνό νούμερο 1 θέλει να μου κάνει παρέα και η μαμά Δρακούνα μου δίνει οδηγίες να το ρωτώ κάθε λίγο διότι όπως είπα, πειραματίζεται με το βρακί.

Να έχεις ένα τρίχρονο με βρακί μέσα στο σπίτι σου, είναι σαν να έχεις μια βόμβα που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί. Κάθε 2 λεπτά το ρωτώ αν θέλει. Δεν θέλει.

Κάνουμε δουλειές και συζητάμε. Δηλαδή, κάνω δουλειές και το τεκνό με ακολουθεί από πίσω. Μπαίνουμε στο υπνοδωμάτιο για να σκουπίσω. Το τεκνό από πίσω.
«Ποιος κοιμάται εδώ?»
«Εγώ και ο Έτερος».
«Γιατί?»
Να αναφέρω ότι το τεκνό νούμερο 1 έχει αισίως μπει στη φάση αμφισβήτησης του «γιατί??» Ότι του πεις σε ρωτά «γιατί?»
«Γιατί είμαστε παντρεμένοι.» (δεν είναι ώρα να εξηγήσω ότι και χωρίς γάμο γίνεται. Ας το ανακαλύψει μόνο του).
«Γιατί?»
«Επειδή έτσι θέλαμε.»
«Γι’ αυτό είναι μεγάλο το κρεβάτι?»
«Ναι»
«Γιατί???»
(κάποτε θα πρέπει να γίνει και η συζήτηση για τις μέλισσες και τα ζουζούνια. Όχι σήμερα.)

Εν τω μεταξύ κάθε 2 λεπτά το ρωτώ και για την τουαλέτα.

Το τεκνό φεύγει από το οπτικό μου πεδίο και πάει σε άλλο δωμάτιο. Συνεχίζω το σκούπισμα, όταν σε κάποια φάση το ακούω από την άλλη άκρη του σπιτιού να φωνάζει «τρέχει, τρέχει, τρέεεεχει!!!»

«Ποιος τρέχει?» σκέφτομαι εγώ και συνειδητοποιώ τι ακριβώς συνέβηκε. Το τεκνό τα έκανε πάνω του. Δεν το πρόλαβα. Όντως, το βρίσκω στην βεράντα να στέκεται μέσα σε μια μικρή λιμνούλα. Έχει μάλιστα πάρει προσωπικά την αποτυχία του και έβαλε τα κλάματα. Φωνάζω βεβαίως βεβαίως τη μαμά Δρακούνα να μαζέψει το τεκνό. Στο trial & error, σημειώστε error.

«Καλά, δεν σου είπα να το ρωτάς κάθε λίγο?»
«Το ρωτούσα». Του έλεγα, «θέλεις να πας στην τουαλέτα?» στο οποίο μου απαντούσε πάντα «όχι».
«Πώς να μην σου πει όχι. Αφού δεν ξέρει τι σημαίνει τουαλέτα. Έπρεπε να το ρωτάς «θέλεις να κατουρήσεις?»
…..
…..
Lost in translation. Που να ξέρω πόσο περιορισμένο είναι το λεξιλόγιο του τεκνού. Ευτυχώς που δεν είμαι εξερευνητής να προσπαθώ να συνεννοηθώ με ιθαγενείς φυλές στα βάθη της ζούγκλας. Συνεννόηση μπουζούκι.

Το δε τεκνό έχει συνδέσει μια χαρά το …κατούρημα με τη… βεράντα μου και κάθε φορά που του έρχεται να κατουρήσει απορεί γιατί δεν το πάμε στη βεράντα.

4 Comments:

At 30 May, 2006 09:08, Anonymous Anonymous said...

Έμαθα από έγκυρες πηγές (το "Πολύ την Κυριακή") ότι ένα average παιδάκι 4 χρονών κάνει καθημερινά 400 ερωτήσεις στους γονείς του!!!!!

Γι αυτό η αδερφή σου του έσασε τη βαλίτσα του και το έστειλε στη Γιαγιά του! Κι εγώ το ίδιο θα έκανα... Αν δεν έρθει να το πάρει πριν πάει στρατό πάει να πει ότι μάλλον και η αδερφή σου βλέπει Αρναούτογλου!

 
At 12 August, 2006 22:26, Anonymous Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
rosacea and treatment and testimonial help debt red dean cadillac portable mp3 player business letters faxes examples facial egg white face lift hummer h-3 2005 nissan sentra ser body kits jewelry in westminster colorado hp 932 ink cartridge pilot light out on water heater blocker blue pop up yonder lipitor and leg cramps all about car wax alpine car amplifier freddie in the bath tub red skelton plate spyware+blockers alarm dallas fire service glaxosmithkline lamictal

 
At 07 February, 2007 19:47, Anonymous Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! hiking stores san diego ca Nisis digital cameras ibulldog 256mb mp3 player onformation eczema http://www.build-a-sauna.info/Portable-mp3-players-.html ryan newman jacket What does sony handycam do Tv show video downloads Slr camera backpack protonix 40 mp3 player stream superb butts attorney job sites Jasmine arts indian wedding invitations discount mp3 players 40 gb

 
At 27 April, 2007 01:42, Anonymous Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.