Friday, June 30, 2006

Οι Εγγλέζοι

Η γενιά της γιαγιάς μου, είχε την τύχη (ή ατυχία, το θέμα είναι υποκειμενικό) να ζήσει κατά την περίοδο που η Κύπρος ήταν ακόμα αποικία των Άγγλων. Αναπόφευκτα, μερικές φορές άτομα της ηλικίας τους συγκρίνουν τη ζωή τότε, με τη ζωή τώρα. Δεν εννοώ την τεχνολογική πρόοδο, αυτή είναι σαφώς ανεξάρτητη από το ποιος διοικεί ένα τόπο. Αν τώρα έχουμε μοντέρνα αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές κτλ. δεν είναι επειδή απαλλαγήκαμε από τους Άγγλους αλλά επειδή η τεχνολογία προόδευσε γενικά. Η γιαγιά Μαγκάιβερ σε γενικές γραμμές δεν πολύ ασχολείται με το ποιος είναι στην Κυβέρνηση, αλλά κάποιες στιγμές, φαίνεται επηρεασμένη από τη ζωή με τους Άγγλους.

Παράδειγμα πρώτο: Το τεκνό νούμερο 1 αποφάσισε να εξετάσει το εξώστ της μοτόρας. Επειδή η μοτόρα ήταν αναμμένη και το εξώστ ήταν ζεστό, το τεκνό κάηκε (όσοι ξέρουν από μοτόρες έχουν καεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από εξωστ, είναι cult). Το τεκνό βεβαίως πόνεσε και το πόδι του κοκκίνισε. Τρέχουμε με τα νερά, τρέχουμε με τον πάγο, ψάχνουμε για αλοιφή, η γιαγιά Μαγκάιβερ εξαφανίζεται και επιστρέφει με ένα τσίγκινο κουτί (σαν εκείνο που έβαζαν παλιά μέσα τα τσιγάρα) που μέσα έχει ένα κίτρινο κολλώδες πράγμα σαν μεμβράνη. Το βγάζει και το κολλά πάνω στο πόδι του τεκνού. Το τεκνό τσιρίζει ακόμα παραπάνω.
- Γιαγιά τι κάνεις?
- Βάζω ειδικό φάρμακο για το κάψιμο στο παιδί.
- Αυτή η μεμβράνη είναι ειδικό φάρμακο για το κάψιμο?
- Ναι.
- Που τη βρήκες? Για να δω το κουτί (το τσίγκινο κουτί δεν γράφει απολύτως τίποτα αλλά στο κάτω μέρος έχει τυπωμένο το made in England) Από πότε έχεις αυτό το πράγμα?
- Τι σημασία έχει? Κάνει τη δουλειά του.
- Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ληγμένο προ δεκαετίας?
- Αυτά τα πράγματα δεν χαλούν. Είναι Εγγλέζικα.
(το τεκνό έζησε)

Συμπέρασμα: Εμπιστευόμαστε τυφλά, ότι χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι.

Παράδειγμα δεύτερο: Η γιαγιά Μαγκάιβερ παλαιότερα έκανε περισσότερες εκδρομές στα βουνά. Τώρα πάει μόνο μια φορά το χρόνο εκδρομή στο μοναστήρι του Κύκκου (το γύρο της Μεσογείου με κρουαζιερόπλοιο όμως τον έκανε). Η ακόλουθη συζήτηση μέσα στο αυτοκίνητο γίνεται κάθε χρόνο:
- Κοντεύουμε? (είναι μακριά ακόμη Παπα-στρούμφ? Όχι πολύ!)
- Σε λίγο.
- Έχει πολλές στροφές ο δρόμος. Τόσα χρόνια, δεν αξιώθηκαν να μας κάνουν ένα δρόμο της προκοπής. Έμειναν με αυτόν που άφησαν οι Εγγλέζοι. Όλους τους δρόμους, οι Εγγλέζοι τους έχτισαν. Και τα σπιτάκια των κυβερνητικών στο Τρόοδος, δεν αξιώθηκαν να τα ανακαινίσουν. Από την εποχή των Εγγλέζων είναι και αυτά.
Μάταια έχουμε προσπαθήσει να της εξηγήσουμε ότι ναι μεν πολλοί δρόμοι χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας, αλλά από τότε έχουν γίνει πάμπολλα έργα οδόστρωσης, διαπλάτυνσης, επέκτασης κτλ. Τα highways, για παράδειγμα δεν είναι έργο των Άγγλων. Ούτε ο νότιος αγωγός. Ούτε οι μονάδες αφαλάτωσης. Δεν πείθεται.

Συμπέρασμα: Τα περισσότερα έργα υποδομής έγιναν από τους Εγγλέζους.

Παράδειγμα τρίτο: Η γιαγιά Μαγκάιβερ όταν μαγειρεύει ακολουθεί τον recommended αγγλικό τρόπο διατροφής του προηγούμενου αιώνα
Δευτέρα – κάτι με κιμά (μουσακά, μακαρόνια του φούρνου)
Τρίτη – όσπριο
Τετάρτη – Pasta
Πέμπτη – κάτι της κατσαρόλας
Παρασκευή – buffet, ότι μείνει από την υπόλοιπη εβδομάδα (δεν πετάμε τίποτα!)
Σάββατο – κάτι σε grill με συνοδευτικό από άμυλο
Κυριακή – κρέας
Δεν υπάρχει περίπτωση να της αλλάξεις το πρόγραμμα. Το έμαθε στα οικοκυρικά το 1948 και έκτοτε το ακολουθεί πιστά. Ομολογουμένως το βρίσκω balanced αλλά δεν λαμβάνει υπόψη τις νέες εξελίξεις στη μαγειρική. Και δεν την ενδιαφέρει. Αν για 50 χρόνια το σύστημα δούλεψε και δεν πάθαμε σκορβούτο ή υποσιτισμό, δεν θα το αλλάξουμε τώρα. Επιπλέον, σε στιγμές τσακίρ κεφιού και όταν ο Μπαρμπαπάπα το πεθυμήσει, η γιαγιά Μαγκάιβερ του φτιάχνει κεφτέδες από πόλυπιφ (boiled beef). Εγώ μόνο που τους βλέπω ανακατεύομαι αλλά με διαβεβαιώνον ότι ήταν πολύ διαδεδομένος μεζές «τον καιρό των Εγγλέζων».

Συμπέρασμα: Η κυπριακή κουζίνα μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί στον Εγγλέζικο τρόπο διατροφής.

Η γιαγιά Μαγκάιβερ όμως, δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ότι θα ήθελε οι Άγγλοι να είναι ακόμα εδώ ως αποικιοκράτες. Καμία σχέση. Παρά να σε διοικεί ο κάθε χώρκατος Άγγλος, καλύτερα να σε διοικεί ο κάθε χώρκατος Κύπριος. Εδώ ταιριάζει αυτό που είπε ο Gandhi, ότι «first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win». Καλά, το είπε αυτό ο Gandhi αλλά δεν είναι αυτό το quotation που ταιριάζει, αλλά το «… there is no people on Earth who would not prefer their own bad government to the good government of an alien power.» Αν θα τα κάνεις σκατά, να έχεις το δικαίωμα να τα κάνεις σκατά μόνος σου.

5 Comments:

At 30 June, 2006 11:30, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Τελικά όλοι οι γιαγιάδες/παππούδες έχουν το σύνδρομο των Εγγλέζων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εμένα ο παππούς μου ο ένας που ήταν της ΕΟΚΑ, ειδικά τώρα που γέρασε πολύ, out of the blue αρχίζει τις non-stop αναφορές. Προχτές, σαν ήμασταν μες την τρελή χαρά, εξαφανίστηκε από το σαλόνι. Η γιαγιά αναφώνησε «ωχ! Να δουμε τι εθυμήθηκε πάλε! Παππούυυυυυυυ (ναι η γιαγιά φωνάζει τον άντρα της παππού ever since all those εγγονάκια were born) που επήες?» μετά από λίγο εξέρχεται καταϊδρωμένος και κατασυγκινημένος. Λέει στην αδερφή μου «μαζί με το χρυσό νόμισμα της ΕΟΚΑ που σου έκανα δώρο στα γενέθλιά σου, θέλω να σου δώσω και αυτό». Η αδερφή μου αφού δεν καταλαβαίνει τι είναι μου πασάρει την φωτογραφία για να δω και εγώ. Εγώ έχω μια αμυδρή υποψία. «Είναι φωτογραφία από τα κρατητήρια.. Από δω ο τάδε... επέθανε. Τζαι τζίνος ποτζί επέθανε. Και ο άλλος επέθανε. Αλλά οι Εγγλέζοι εν μας εσκοτώσαν! Εβασανίζαν μας μόνο!» happy birthday μικρά!

 
At 30 June, 2006 14:22, Anonymous Anonymous said...

χμ δεν ξέρω τι ακριβώς ήθελε να πει ο Gandhi αλλά, η αλήθεια να λέγεται, εγώ με τα σκατά δεν έχω πρόβλημα.... ανθρώπινη φύση είναι... Το θέμα είναι, αυτοί που τα κάνουν να τα καθαριζουν κι όλας... όχι 30 χρόνια μετά που τα έκανε σαν τα μούτρα της η γενιά των γονιών μου να τρέχω εγώ να ψηφίζω σε δημοψηφίσματα της πού***ς για να τα καθαρίσω.... το έχω δηλώσει και στον uber πατριώτη παπά μου για να το ξέρει...

 
At 30 June, 2006 14:26, Blogger drakouna said...

Είναι ίσως αυτό που λένε "να γηροκομείς τους γονείς σου". Εμείς τους γηροκομούμε από όλες τις πλευρές.

 
At 30 June, 2006 15:00, Anonymous Anonymous said...

exactement ma cherie...

 
At 05 February, 2007 22:54, Anonymous Anonymous said...

Best regards from NY! » »

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.