Monday, July 17, 2006

Η ιστορία της Κύπρου σε 600 λέξεις

Ένα νησί μόνο πάνω στη Γη. Έρχονται οι πρώτοι κάτοικοι περί τα 9000 π.Χ., βούρλα προϊστορικά. Περί τα 6000 π.Χ. κακαρώνουν όλοι και ακολουθούν 1500 χρόνια ησυχίας. Μπουκάρουν κάποιοι άλλοι με κεραμικά. Σεισμός, σεισμός, Συναγερμός τους ταρακουνά και αρχίζουν να χρησιμοποιούν χαλκό και πέτρα. Λόγω αρχαίου μεσανατολικού μπουκάρουν και άλλοι από τα γύρω παράλια και όλοι μαζί μετακομίζουν στα ορεινά θέρετρα του Τροόδους. Μαθαίνουν και γράμματα (που κανένας δεν έχει καταφέρει να διαβάσει μέχρι σήμερα). Μέχρι τότε, οι Κύπριοι θεωρούνται αμαρκέ και στην κοσμάρα τους, αλλά την εποχή του Χαλκού μπουκάρουν οι Μυκηναίοι και ξέμπαρκοι ήρωες του Τρωικού πολέμου. Μπουκάρουν και κάτι Φοίνικες στη περιοχή Λάρνακας. Βολεύονται άνετα και ευημερούν.

Οι Ασύρριοι γράφουν ότι υπάρχουν 10 πόλεις–κράτη. Φοινικικοί και Έλληνες θεοί γίνονται ένας αχταρμάς και λατρεύονται όπως τον καλό μεζέ. Κατά διαστήματα μπουκάρουν Αιγύπτιοι και Πέρσες που επηρεάζουν την ενδυμασία των Κυπρίων όπως τώρα το ZARA και το MANGO. Οι Έλληνες αποφασίζουν οργανωμένα από το 500 π.Χ. να κάνουν την Κύπρο ελληνική. Οι Κύπριοι ως ντιπ βλίτα που είναι, εξακολουθούν να ακολουθούν τη Περσική μόδα και αρχιτεκτονική αλλά μερικοί συνεχίζουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Ο Ευαγόρας (όχι ο Παλληκαρίδης, ο άλλος) είναι officially ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ (ήθελε ένωση με την Ελλάδα). Ξεκίνησε με ένωση των πόλεων-κρατών. Όπως και οι απόγονοι του, απέτυχε την ένωση με της Ελλάδα. Ακολούθως η Κύπρος γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Ο μέγας Αλέξανδρος την ελευθερώνει από τους Πέρσες και τη γελοία μόδα τους, την αρπάζουν οι Πτολεμαίοι, τους την αρπάζουν οι Ρωμαίοι, έρχονται οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και γινόμαστε Χριστιανοί, βοήθεια μας.

Ξανά σεισμός, σεισμός, Συναγερμός χτυπά και καταστρέφει τις αρχαίες πόλεις. Στο μοίρασμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η Κύπρος πάει με την ομάδα του Βυζαντίου που έχει Βραζιλιάνους παίκτες και είναι καλύτερη. Κατά διαστήματα μπουκάρουν Άραβες και μας αλλάζουν τα φώτα (ποικιλοτρόπως) αλλά επιμένουμε Βυζαντινά.

Το 1191 μπουκάρουν οι Άγγλοι του Ριχάρδου, που πουλούν το οικόπεδο στους Ναίτες του Dan Brown. Αυτοί μετά από 1 μόνο χρόνο (δεν υποφερόμαστε με τίποτα) πουλούν και πάλι το οικόπεδο στον Γκυ Ντε Λουζινιάν. Αυτός φέρνει όλους τους Γάλλους φίλους του, και όποιον άλλο ξέμπαρκο Λεβαντίνο ξεβράσει η θάλασσα. Οι Κύπριοι μαθαίνουν τι εστί σουφλέ και βασιλική ίντριγκα. Οι Γάλλοι σφάζονται γενικώς μεταξύ τους και αγαπημένο τους σπορ είναι πώς να δολοφονήσουν το βασιλιά με ύπουλο τρόπο. Ο Λεόντιος Μαχαιράς πάνω στην απελπισία του γράφει το πρώτο κυπριακό blog. Φεύγουν οι Γάλλοι, έρχονται οι Βενετοί, φέρνοντας μαζί τους οχυρωματικά έργα, μακαρόνια και το κέρατο. Μπουκάρουν οι Τούρκοι με τον Λαλά Μουσταφά το 1570 και κάνουν το νησί καλοκαιρινό. Το τραγούδι «Μουσταφά» είναι hit μέχρι τις μέρες μας.

Τώρα το νησί έχει ΚΑΙ Τούρκους. Οι Τούρκοι γενικά, τρώνε, πίνουν και καπνίζουν ναργιλέ όταν δεν σκοτώνουν και μαζεύουν φόρους. Ξαναεμφανίζονται δυναμικά οι αγωνιστές το 1821 αλλά γίνονται μαρμάρινο μνημείο στη Φανερωμένη. Το 1878 το οικόπεδο πουλιέται στους Άγγλους. Οι Άγγλοι κάνουν camping, κάνουν μόδα τα σορτσάκια στους άντρες και εισαγάγουν το πόλιπιφ και τους δημόσιους υπαλλήλους. Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι αγωνιστές επιμένουν και κάνουν ένοπλο αγώνα για ένωση με την Ελλάδα. Οι Άγγλοι πάνε σπίτι τους αλλά κρατάνε 2 οικοπεδάκια-resorts για τις διακοπές τους και η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο κράτος. Οι εφτάψυχοι αγωνιστές που αλλιώς το ήθελαν και αλλιώς τους βγήκε, επιμένουν για ένωση. Ξεκινούν ίντριγκες και πάθη για να το καταφέρουν. Δεν είναι όμως Λουζινιάν να το έχουν στο αίμα τους. Οι Τούρκοι κάνουν και πάλι το νησί καλοκαιρινό. Παραμένει καλοκαιρινό μέχρι σήμερα, χωρισμένο σε 2 πόλεις–κράτη, να θυμίζει τον Ευαγόρα που ξεκίνησε με 10 και τις έκανε μία, ενώ οι απόγονοι του ξεκίνησαν με μία και κατέληξαν με 2.

18 Comments:

At 17 July, 2006 14:51, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

min anisixeis katholuo drakouna! tha mas sosei o mixos (Evagoras) papapetrou

 
At 17 July, 2006 15:09, Anonymous Anonymous said...

Εθύμησες μου άγρια το σκιτ αλά southpark για την αμερικανική ιστορία στο ντοκυμαντέρ του Μουρ...

I LOVES MY GUN!

 
At 17 July, 2006 16:03, Blogger Nyktipolos said...

Γράφεις καλά dracuna, αλλά ο κυνισμός μερικές φορές κρύβει την ουσία των πραγμάτων. Η ιστορία που περιγράφεις, είναι η ιστορία του κόσμου κι όχι αποκλειστικά της Κύπρου. Αν ας πούμε έβγαζες την λέξη Κύπρος και έβαζες στη θέση της τη λέξη Ρόδος, πολύ λίγα πράγματα θα χρειαζότανε να αλλάξεις. Το ίδιο και αν έβαζες την λέξη Αλγερία, π.χ. Το ίδιο βέβαια αποτέλεσμα θα είχες αν έβαζες τη λέξη Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι άλλες χώρες, πόλεις, νησιά, κράτη, που πέρασαν από χέρι σε χέρι, βρήκαν ένα αγκυροβόλι. Καλό, κακό, αυτό είναι άλλο θέμα. Η Κύπρος ακόμα ταξιδεύει προς άγνωστο προορισμό.

 
At 17 July, 2006 16:07, Blogger Sraosha said...

(κυνισμός; ποιος κυνισμός; άσε που δεν ασχολούνται το Συμβούλιο Ασφαλείας και πέντ'-έξι υπουργεία Εξωτερικών με τη Ρόδο ή τη Μάλτα τα τελευταία 50 χρόνια. Σημασία δεν έχει η ιστορία αλλά κατά πόσο χρησιμοποιείται πορνογραφικά ώστε να μην προχωράει η κοινωνία να κάνει και καμμιά σχέση -- για να το θέσω ευγενικά και πολιτισμένα).

Τύπωνω το ποστ και το βάζω στην πόρτα. Μπας και μάθουνε τίποτα οι περαστικοί.

 
At 17 July, 2006 17:09, Anonymous Anonymous said...

"Ο Λεόντιος Μαχαιράς πάνω στην απελπισία του γράφει το πρώτο κυπριακό blog"

Έγραψες! :)

 
At 17 July, 2006 20:19, Blogger Psipsinel said...

katapliktiko kimeno

 
At 18 July, 2006 08:28, Anonymous Anonymous said...

Πριν κάμω copy-paste το κείμενο όπου φτάσω (με αναφορά στο blog σου), είπα να σου το πώ πρώτα, άμπα τζιαι μουντάρεις με.
Έτσι τζι αλλιώς εννα το κάμω όμως. Πρέπει να το θκιεβάσουν όσο το δυνατόν παραπάνω.
Θε κκιου.

 
At 18 July, 2006 08:41, Blogger drakouna said...

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας, έχω κοκκινήσει και βρίσκομαι στα πρόθηρα αππώματος:)

 
At 20 September, 2006 20:57, Anonymous Anonymous said...

Κορυφαίο post. Έπεσα κατά τύχη πάνω σου, τη στιγμή μάλιστα που διαβάζω το Χρονικό του αγχωμένου bloger!! Λεόντιου Μαχαιρά. Και αυτό κατά τύχη το βρήκα πρό ημερών στην Κύπρο που επισκέφτηκα για πρώτη φορά κι ελπίζω πολύ σύντομα να την επισκεφτώ πάλι.

 
At 03 December, 2006 21:47, Anonymous Anonymous said...

eisai ilithia opoia k na se!!!!
pragamatika eisai megali ilithia k anthellin...Trava mana mou tourkospore allou...Akou pou 9a mas peis k vlita..esi eisai to megalitero vlito pou iparxei..

 
At 09 December, 2006 15:27, Blogger drakouna said...

@anonynous: Για τα νέυρα και τη λύσσα, συστήνουμε ξυδάκι, κόκκινο ή clear. Σε όλα τα καλά supermarket.

 
At 21 February, 2007 18:46, Anonymous Anonymous said...

Very nice site! Free ringtones that you can get by texting Picture camping tent xxx story mature ladies http://www.pacific-poker-3.info/Acuvue_color_contacts_official_website.html discount order butalbital http://www.accutane-picture.info/Carwax.html contact lens price Chevrolet cavalier ecm Rio colorado mexico boating Energy form change and household appliances cruise ship bus service Why divorce 850 part used volvo flagstaff2c arizona dental health care for students

 
At 02 May, 2007 03:25, Anonymous Anonymous said...

drakouna parolo pou se orismena alla posts diafwnw mazi sou, se touto to siggekrimeno exw apla na pw.....RESPECT

 
At 26 April, 2008 12:57, Anonymous Anonymous said...

Apaixti!!!XD

 
At 27 January, 2009 22:00, Anonymous Anonymous said...

Καταπληκτικο ποστ! Με την αδεια σας, θα το μεταφέρω κι εγω σε αλλα φορουμ. (Παντα με αναφορα στον χωρο σας, φυσικά)

 
At 27 July, 2009 14:23, Blogger zac said...

Απο την ωραια Αιγινα , μολις σε ανακαλυψα..Μπραβο , εχεις χιουμορ!!Οπως λέω και εγω, που ειμαι γνωστος μετριοφρων "ή θα γαλάμε ή θα τρελλαθούμε".
BTW εχεις διαβασει Τσιφόρο??αυτος εγραφε σωστα ιστιρικα κειμενα αλλα με χιουμορ.."Σταυροφοριες" "Τα ρεμαλια ηρωες"( για τους κονκισταδόρους" κλπ. Σου λένε τιποτα??
Καλα μπανια!!

 
At 15 August, 2009 17:00, Anonymous Anonymous said...

Συγχαρητήρια για το ποστ σου! Λίγο ετεροχρονισμένα βέβαια.. αλλά το αξίζεις!:))))

 
At 10 April, 2011 23:10, Anonymous tsekouladoura said...

Bravo Dear!
Very nice humor! i dig!
Respect.

Μπραβο Ρα!
Πολυ Καλο Χιουμορ. Μου Αρεσει.
Σε σεβομαι.

Bravo Hanum Drakouna.
Chok gusel humor-tis. Aresen tsekoulon-tou.
Hanum vay vay bey.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.