Tuesday, July 04, 2006

Διακοπές όπως σου αρέσει

Νευριάζω αφάνταστα όταν ακούω να λένε «δεν μπορώ τις οργανωμένες διακοπές/ ξενοδοχεία/ περιηγήσεις/ παραλίες κ.α., χάλασαν τα καλοκαίρια, οργανώθηκαν τα πάντα, ο κάθε άσχετος πάει παντού» και άλλα χαζά. Οργανωμένες διακοπές δεν έχω πάει ποτέ μου. Καταλαβαίνω όμως απόλυτα το λόγο ύπαρξης τους.

Υπάρχουν άτομα που νιώθουν άνετα να κλείσουν μόνοι τους που θα πάνε διακοπές, που θα μείνουν, τι θα κάνουν, δεν αγχώνονται αν δεν ξέρουν τη γλώσσα. Δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση, δεν είναι εξοικειωμένοι αρκετά με τον κόσμο έξω από το σπίτι τους, πες το ότι θέλεις. Μήπως τα μη-εξοικειωμένα άτομα δεν πρέπει να πηγαίνουν διακοπές? Δεν είναι άδικο?

Η οργάνωση και η μετατροπή του τουρισμού σε βιομηχανία είναι, πιστεύω, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, διότι τώρα πάει όλος ο κόσμος διακοπές σε σύγκριση με παλιά που πήγαινε μόνο ένα 2-3% (αν πήγαινε). Χίλιες φορές προτιμώ τη σημερινή εποχή. Με τα αντηλιακά με δείχτη προστασίας (παρά να γεμίσω ελιές και σημάδια και να κάνω ένα δέρμα όπως το παστό κρέας). Με τις οργανωμένες παραλίες (που δεν ψάχνω τουαλέτες μέσα στα αγκάθια και τα ζώα της υπαίθρου). Με την επιλογή πολλών προορισμών και ας μην πάω πουθενά.

Γιατί δηλαδή για να γνωρίσω το τη Σκιάθο πρέπει να διαβάσω Παπαδιαμάντη και να μην πάω αυτοπροσώπως να δω ηλιοβασιλέματα και παραλίες? Γιατί να ακούσω «το γαλάζιο Δούναβη» και να μην πάω αυτοπροσώπως να δω το Δούναβη (που είναι στην πραγματικότητα πράσινο-καφέ?) (Πόσοι της εποχής του Παπαδιαμάντη μπορούσαν να τον διαβάζουν και να τον καταλαβαίνουν άραγε? Απευθυνόταν στον κόσμο ή τη μορφωμένη ελίτ?)

Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα μιλά για ανέμελα παιδάκια στο εξοχικό των θείων τους που περνούσαν το καλοκαίρι κάνοντας σκανταλιές. Ανέμελα καλοκαίρια (έχω την εντύπωση ότι είναι αυτοβιογραφικό, δεν είμαι σίγουρη). Ποιος όμως ήταν ο Τρελαντώνης? Ήταν φυσιολογικό παιδί της εποχής του, ή η προνομιακή τάξη που απολάμβανε τα πάντα ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν ήξερε καν τι σήμαινε η λέξη «διακοπές»? Ναι, τα αηδόνια δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες. Αν είσαι διπλωμάτης στο επάγγελμα (που σπούδασες στο Παρίσι τον καιρό που ο κόσμος δεν είχε να φάει), με φίλους από όλη την καλή κοινωνία, με τα εξοχικά τους και το κουμκάν τους ναι, δεν σε αφήνουν. Προσέχεις και τη φύση, και τα αηδόνια. Κάθε καλοκαίρι θα δούμε σε τουλάχιστον 3 περιοδικά αφιέρωμα για τα glamorous καλοκαίρια που πέρασαν (ωιμέ και τρισαλί). Και πρέπει εγώ ο κανονικός άνθρωπος να χαίρομαι που η Μελίνα και ο Ωνάσης πήγαιναν διακοπές σε ερημικά και γραφικά (τότε) νησάκια? Γιατί άραγε ήταν ερημικά και γραφικά τα νησάκια? Τράβα ρώτα τους Έλληνες στην Αστόρια να σου πουν.

Σε κανένα δεν αρέσει η ακρίβεια που παρατηρείται αλλά όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν διακοπές αν θέλουν και όχι μόνο οι περιπετειώδεις τύποι.

Τους νευριάζει, λένε, που πάνε διακοπές οι οικογένειες σε γκρουπ για προκαθορισμένο «οργανωμένο» χρόνο (τι να κάνουμε που δεν είμαστε βιομήχανοι να κλείνουμε όποτε θέλουμε το εργοστάσιο και να κάνουμε διακοπές στο ιδιόκτητο κότερο μας.) Με 2 γονείς που εργάζονται, πάλι καλά που πάει ο κόσμος έστω και ολιγοήμερες διακοπές παρά τίποτα. Το ανέμελο του παρελθόντος ήταν που έτρεχαν όλη μέρα τα παιδιά μέσα στους δρόμους (αφού δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν και πουθενά να πάνε με κλειστά τα σχολεία). Ο δε εργαζόμενος γονιός δεν είχε καν άδεια. Τέτοιο καλοκαίρι να μου λείπει.

Τι να κάνουμε, η ποσότητα ουδέποτε φέρνει την ποιότητα. Να απαγορεύσουμε τις διακοπές για τα πλήθη αφού δεν μπορούν να «χαλαρώσουν» σωστά, ή να «ρεμβάσουν» όπως περιγράφουν οι αργόσχολοι λογοτέχνες? Το δικαίωμα στις διακοπές πρέπει να το έχουν όλοι. Αν σου αρέσει το all inclusive resort γιατί βολεύει εσένα και τα 15 παιδιά της παρέας και δεν θέλεις να σκέφτεσαι, δικαίωμα σου. Αν θέλεις να δεις κίνηση, πρόβλημα σου. Αν θέλεις να ξεχειλωθείς μόνος σου πάνω στα κατσάβραχα, και πάλι πρόβλημα σου.

Τι θέλουμε τελικά? Επιστροφή στο παρελθόν όπου μόνο μια προνομιούχα τάξη πήγαινε διακοπές (λόγω χρημάτων, γνώσεων και μόρφωσης)?

Πολύ θα μου άρεσε να φορτώσω το αυτοκίνητο μου και να φύγω για το άγνωστο. Επειδή όμως κατοικώ στην Κύπρο, το «άγνωστο» άντε να είναι 2-2.5 ώρες δρόμος με το αυτοκίνητο. Αν θέλω κάτι πιο «άγνωστο» πρέπει αναγκαστικά να μπω σε αεροπλάνο. Όχι, δεν διανοούμαι να πάω οπουδήποτε με πλοίο. Εκτός του ότι θέλεις 2 μέρες για να πιάσεις π.χ. Πειραιά, (και μέχρι να ανοίξουν τα λιμάνια τους οι Τούρκοι θα είμαι dust in the wind) θέλεις άλλες 4 μέρες να συνέλθεις. Επειδή δεν είμαι κυρία με το κρινολίνο αλλά εργαζόμενη με περιορισμένη άδεια, θα προτιμήσω τον γρηγορότερο τρόπο για να πάω κάπου. Και ας μην δω γλάρους. Και ας μη δω κύματα.

28 Comments:

At 04 July, 2006 10:35, Anonymous Anonymous said...

"Και ας μην δω γλάρους. Και ας μη δω κύματα"

έτσι κι αλλιώς οι γλάροι είναι χάλια πουλιά που τρώνε ότι βρωμιές βρούνε... ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μετετράπηκαν σε ειδυλλιακά πουλιά από τους εν λόγω λογοτέχνες....

 
At 04 July, 2006 11:05, Blogger drakouna said...

Να μην θυμιθώ και το άλλο, που (τουλάχιστον στην Κύπρο) όποτε έσκαγε καλοκαίρι, τσουπ, να και μια πολεμική σύρραξη να μας βρέθεται.

Ανέμελα τα παλιά καλοκαίρια. Ναι, αμέ. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΙΑ!

 
At 04 July, 2006 11:13, Blogger Sraosha said...

και μέχρι να ανοίξουν τα λιμάνια τους οι Τούρκοι θα είμαι dust in the wind

Όχι, παιδί μου, λάθος κάνεις. Όπως είπε και ο Πρόεδρος, από το Δημοψήφισμα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 θα δοθούν πάρα πολλές ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ε, τι έχουμε τώρα; Ιούλιο; του '06; Α, με χτύπησε η ζέστη.

 
At 04 July, 2006 12:12, Anonymous Anonymous said...

Ναι, εν γεγονός. Οι Κυπραίοι, άλλως "Αργοναύτες", νευριάζουν πολλά με τες οργανωμένες διακοπές. Γι' αυτόν επαττήσαν τα τουριστικά γραφεία στην Κύπρο.

Ως τζιαι τες διακοπές μας πρέπει να τες κάμνουμεν με το άγχος πλεόν!; Έλεος...

Κύκκος

 
At 04 July, 2006 12:12, Anonymous Anonymous said...

συμφωνώ δρακούνα. ούτε κι εγώ θα πήγαινα οργανωμένες διακοπές, αλλά δεν είμαι καθόλου εναντίον. Ο τουρισμός είναι χαρακτηριστικό και συντελεστής της παγκοσμιοποίησης. Αυτό που με ψιλοεκνευρίζει είναι οι όροι των πακέττων που προωθούν. Θέλεις να πεταχτείς στην Βιέννη φτωχέ εργαζόμενε Κυπραίε που μπορείς να πάρεις μόνο τέσσερις μέρες άδεια;... πρέπει να κόψεις την κκελλέ σου να πας μια βδομάδα γιατί αν πας τέσσερις μέρες σου την κόβουν οι ταξιδιωτικοί μας πράκτορες. Αλλα τέλοσπάντων..

 
At 04 July, 2006 12:23, Anonymous Anonymous said...

'Ασε που αυτά τα ταξιδιωτικά όνειρα με το βιβλίο και το λέυκωμα στο χέρι, σαλπάρωντας στα βάθη του Νείλου ή αναρριχώμενη στο Μάτσου Πίτσου είναι όνειρα που μόνο φοιτητές και συνταξιούχοι μπορούν εύκολα να ζήσουν. Άμα εργάζεσαι ούτε ένα μήνα είναι εύκολο να πάρεις άδεια, ούτε και τόσο ελεύθερο χρόνο έχεις για να οργανώσεις τέτοιες διακοπές.

Δυστυχώς...
Δεν απογοητεύομαι αλλά επιφυλάσσομαι..

 
At 04 July, 2006 12:49, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

organomenes diakopes piga mia fora, sto trip to greece stin 5i taxi me to sxoleio. mporei na imoun me tous filous mou kai na kaname ta dika mas, alla genika den nomizo oti tha ithela na xanampo se mia tetia diadikasia. kai exigo: argouse kapios na xipnisei, 3 leoforia eprepe na ton perimenoun na ntithei. epaize kapios podosfairo ston diadromo tou xenodoxiou kai espaze ta fotistika, oloi eisprattame kaxipopta vlemata kai agenia gia tin sinexeia tis paramonis mas. ekanan kapioi asiniditoi fasaria, trogame oloi tis fones. pigename xenagiseis kai o kathe asxetos psoupsourize gia to neo foustani tis vissi kai na paleveis na akouseis ton xenago. na sou fonazoun ate telione eno den exeis dei akomi kala olokliro to mousio, giati kapioi viazontai na pan katastimata...

ego den mporo na exartomai apo tous allous. thelo na pigeno se mia poli, mia vdomada, kai na tin girizo. me tous dikous mou tous rithmous. na psaxno sto internet, stous touristikosu odigous, sto reception tou xenodoxiou ktl kai na vrisko ti pragmatika thelo na do. ekei sinithos iparxoun organomena tours kathe misi ora, ta groups ton opoion apoteloun atoma san emena i apla mporeis na ta giriseis me to paso sou kai tin anesi sou. mporeis na kaneis afto pou goustareis xoris na exeis tin piesi oti tosa alla atoma exartontai apo tis praxeis sou kai sigoura xoris na epomizesai tis sinepies ton praxeon tous.

den exo kanena problima me tous anthropous pou pane organomena, apla theoro oti ta trava o kolos tous

 
At 04 July, 2006 13:19, Anonymous Anonymous said...

Michaella mou, den exeis diko sou blog na ta grafeis touta ta orea pou eimai sigouri oti les? Ate, kame ena post ekei gia emas tis kapoias ilikias pou den exoume ypomoni...

Ezalistika ospou na se diavaso etsi pittomena opos vgainei to comment page...

 
At 04 July, 2006 13:32, Blogger drakouna said...

Η εκδρομή του σχολείου θεωρείται οργανωμένη? Μάλλον, αφού σε περιφέρουν όπως τα αρνιά. Ούτε εγώ πάω οργανωμένα, αλλά όπως είπα υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους.

Η γιαγιά Μαγκάιβερ για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να δει τη Μεσόγειο αν δεν πήγαινε οργανωμένα, ούτε το Αυστρο-ουγγρικό Πανόραμα (ποιος σκαρφίστηκε τη λέξη Πανόραμα δεν ξέρω). Το κατάφερε χάρη στην επιλογή οργανωμένων εκδρομών. Και είναι η δυνατότητα επιλογής τελικά το θεμα.

 
At 04 July, 2006 13:38, Blogger drakouna said...

Μην κουντάτε, όλοι θα πείτε τη γνώμη σας.
(και το blog του κ. Νίκου Δήμου μας διδάσκει ότι ο blogger σηκώνει 300-400 σχόλια ανά post:)

 
At 04 July, 2006 14:06, Anonymous Anonymous said...

Poses lekseis to kathena?

:-)

 
At 04 July, 2006 14:29, Blogger YO!Reeka's said...

O Τρελλαντώνης συγκεκριμένα ήταν παιδί των ανώτατων αστικών κύκλων με γονείς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και διακοπές στα αρχοντικά της Καστέλλας (περιοχή του Πειραιά)

σε παραπέμπω σε παλιά δεύτερη ανάγνωση-

apotografeio.blogspot.com/2006/01/blog-post_113650159089488479.html

 
At 04 July, 2006 17:40, Blogger Giorgio said...

Kai etsi me tes orgavomeves ekdromes perpatas sti Praga tze akoueis eva pppaaattt to papoutsi tou allou pou fakka dipla sto pezouvi tze meta lalei o evas stov allov "Ae ta re... ev foouvte ta pezouvia damesa..." n' eshis ti 8eia sto ksevodoxeio sto Eurodisney pou girizei to prw.i. ta trapezia sto progeuma tze opou eshi Kypreous kofki tous xalloumi...

 
At 04 July, 2006 18:36, Blogger YO!Reeka's said...

τι σημαίνει πεζούβι;!!!

 
At 04 July, 2006 18:45, Blogger Valentinos Kontoyiannis said...

anekdoti,an tziai simfono mazi sou pos kapoioi anti na afinoun sxolia tinoun na grafoun..postscripts (pou i diafora metaksi twn 2 ennen sto megethos alla sto ifos) omos vasta se kanenas tziai vallei se na ta thkievaseis me to zori? :P ti kathese tziai vasanizese kopella mou, prosperna ta!

 
At 05 July, 2006 02:22, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

πεζούνια είναι η λέξη. είναι το περιστέρι στα κυπριακά

 
At 05 July, 2006 02:39, Blogger Demetris said...

Akolouthei post-script:

pezouni (gnwston kai ws pezouvin): ( [fr] pigeon, [it]piccione) peristera i katoikidios, peristeri, pitsouni, [s.n. columbia luvia domestica, dove, pigeon]

riza tou ousiastikou 'pezounarkon' (to): peristerwnas [s.n. dovecot, columbarium] pou den ehei kammia ma kammia shesi me xenodoheio sto opoio diamenoun kiprioi touristes, meloi group organwmenis ekdromis, pou mallon moiazei me xapolymeno gouma - lamvanwnatas ypopsi kai tin synhroni ermineia tou pale pote latinikou orou.

Des episis: http://xenihtikon.blogspot.com/2006/06/den-skeftomai-kai-grafw-taxidevontas.html

[Ai lexikografikai erminiai estin antigrafes ek tou 'To Kypriako Idiwma' tou Roi Papaggelou, ekdoseis Iwlkos, 2001

 
At 05 July, 2006 03:57, Blogger Santiago Nasar said...

Πολλοί πάνε οργανωμένες διακοπές ,επειδή τους αρέσει η ξενάγηση κτλ. Η ξενάγηση είναι μία πονεμένη ιστορία, είναι πολύ πιο έυκολο και αποτελεσματικό να ξεναγηθείς με βάση ένα έντυπο, ένα travelguide χωρίς να ξεροψήνεσαι ακούγοντας τον ξεναγό να σου λέει πολύ λιγότερα από εκείνα που θα διάβαζες μόνος σου...

 
At 05 July, 2006 09:45, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

dimitri check ta arxaia sou. to rima den einai ston idio arithmo me ta onomata pou prosdiorizei! tstststs

afto itan ena post-script pou dikaiouste na min to diavasate.

 
At 05 July, 2006 12:37, Blogger Demetris said...

@michaella: Assoyle!! :)

 
At 05 July, 2006 14:30, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

excuse me?! :P

 
At 05 July, 2006 14:49, Blogger Valentinos Kontoyiannis said...

e oi tziai postscript kotzam literary supplement

 
At 05 July, 2006 15:29, Blogger Demetris said...

Assoyle:(tur. ah soyle) etsi da, etsi bravo, nai nte!
(int. that's it! now you got it!)

(Rois Papaggelou, 2001, again)

:)

 
At 05 July, 2006 23:51, Blogger zappa said...

pantws egw protimw na paw me thn parea mou na episkeftw mia polh, para me tour. To basiko me to tour einai oti se stoibazoun se ena poulman na deis sta grhgora 5-6 aksio8eata kai meta na pas gia pswnia. Ayto mporei na einai apotelesmatiko, alla den se afhnei na niwseis tous ry8mous ths polhs-xwras. Propersi phgame mia parea Kwstantinoupolh, kai trela8hkame oloi. Paw stoixhma oti kaneis apo tous typous pou fernane to group den phre prefa ti gamath empeiria einai na ksefeygeis apo to triptyxo taksim (antistoixo kwlonaki ths polhs)-agia sofia-rwmaiko ydragwgio, kai na perpatas stous ametrhtous maxalades opou zoun armonika oles oi fyles tou Israhl (mexri kai armenhdes mormonous petyxame, ma to 8eo), h na pianeis koubenta me gerous polites kai na akous tis apisteytes empeiries tous.......



btw fetos, ws foithths, paw ena mhna na gyrisw thn Ispania.....entypwseis argotera, sto blog

 
At 15 February, 2007 13:43, Blogger firfiris said...

Όποιος σικκιρτά τζιαι φύρνεται τζιαι ποφύρνεται να κοπιάσει Παλαιχώρι

 
At 26 June, 2018 11:15, Blogger Unknown said...

qzz0626
jazz jerseys
pandora outlet
minnetonka outlet
10 deep clothing
coach outlet online
ray ban sunglasses
kate spade outlet
michael kors handbags
coach handbags
canada goose jackets

 
At 27 April, 2020 20:25, Blogger yanmaneee said...

jordan 4
kyrie irving shoes
canada goose
converse outlet store
yeezy boost 350
westbrook shoes
yeezy boost 700
kyrie 6 shoes
timberland
timberland outlet

 
At 03 July, 2021 18:00, Blogger yanmaneee said...

yeezy supply
off white outlet
chrome hearts outlet
kd 12 shoes
kyrie 7 shoes
kd 12
supreme clothing
kyrie 5
kyrie irving shoes
air jordan

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.