Wednesday, July 12, 2006

H Κακιά Σκάλα και άλλα δρώμενα

Καλοκαίριασε, οι μπόρες τέλειωσαν, πίσω στις γνώριμες ζέστες. Φίλοι και γνωστοί άρχισαν να φεύγουν για διακοπές. Ως αποτέλεσμα ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας παραπάνω από το κανονικό (ένεκα του extra χρόνου που έχουμε στη διάθεση μας). Οι συναντήσεις των ηγετών των δύο πλευρών με τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν είναι κάτι νέο, μάλλον καλοκαιρινή επανάληψη είναι που κατατάσσεται στην κατηγορία «Δύο Ξένοι» (όχι άλλο κάρβουνο). Δεν είναι καν κωμωδία να ξεσηκώνουμε ατάκες. Άρα απορρίπτεται.

Κάπου εδώ ο Έτερος κάνει κίνηση, αναλαμβάνει το τηλεκοντρόλ και βάζει να δούμε κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Έτερος, όπως έχω ξαναπεί (νομίζω), σπούδασε στην Ελλάδα. Από τα ανέμελα φοιτητικά του χρόνια του έμειναν αναμνήσεις και διάφορες συνήθειες (μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε και ως νευρικά τικ).

- Πίνει το φραπέ του με 3 κουταλάκια καφέ.
- Τρέφει βαθύ σεβασμό για την Ανίτα Πάνια και το «Χρυσό Κουφέτο».
- Είναι πεπεισμένος ότι οι καταλήψεις και οι απεργίες στα πανεπιστήμια οργανώνονται από τον ΕΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) για να μπορούν οι φοιτητές να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά.
- Μπορεί να «καλαμαρίζει» (να μιλά με ελληνική προφορά) για 2 ώρες συνεχόμενες χωρίς να κουραστεί. Μιμείται την προφορά τέλεια, σε σημείο να μας έχουν ρωτήσει αν είμαστε από Αγία Παρασκευή στην Αθήνα (τι να πω, θεωρούμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία, εγώ απαγορεύεται να μιλώ μόλις πατήσουμε το πόδι μας στην Ελλάδα διότι μας καρφώνω.)

Επομένως, όταν ο Έτερος κρατά το τηλεκοντρόλ, βλέπουμε τα ακόλουθα από την ελληνική τηλεόραση:

- τις τιμές που ισχύουν στα λαχανικά και κρέατα στη Βαρβάκειο (λαϊκή αγορά στο κέντρο της Αθήνας, σωστά?). Εγώ αγνοούσα την ύπαρξη της Βαρβάκειου μέχρι που μετακόμισα με τον Έτερο. Ειδικά το σαββατοκύριακο που οι διάφοροι άνω των ..ήντα κάνουν και… κοινωνικές δηλώσεις εκτός από ψώνια, είναι το καλύτερο του. Πόσο κάνει το αρνί με το κιλό στην Κύπρο δεν ξέρουμε, ξέρουμε όμως πόσο κάνει στη Βαρβάκειο.

- το ελληνικό μετεωρολογικό δελτίο και πόσα μποφόρ θα έχει, ακόμα και όταν δεν θα ταξιδέψουμε για Ελλάδα. Μεγάλη μανία. Ξυπνώ π.χ. πρωί του Σαββάτου στη Λευκωσία και μου ανακοινώνει ότι ισχύει απαγορευτικό στον Πειραιά. Προσπάθησα μάταια να του εξηγήσω ότι ο Πειραιάς και η Λευκωσία δεν είναι στην ίδια περιοχή (ούτε καν στην ίδια χώρα), και βασικά χεστήκαμε αν έχει απαγορευτικό αλλά δεν καταλαβαίνει. Κανονίζει το πρόγραμμα του με βάση το δελτίο καιρού στην Ελλάδα. Ορκίζομαι. Το βρίσκει πιο συναρπαστικό (και μεταξύ μας είναι, διότι στην Κύπρο ο καιρός είναι πάντα αίθριος και η θερμοκρασία σταθερή).

- τις καθυστερήσεις των πλοίων στον Πειραιά. Όση περισσότερη η καθυστέρηση, τόσο το καλύτερο. Να μου φωνάζει από το σαλόνι «άργησε 15 ώρες ο «Θεόφιλος» από Μυτιλήνη» και να διερωτώμαι ποιος είναι αυτός ο γνωστός μας ο Θεόφιλος και πως βρέθηκε στη Μυτιλήνη. Ειδικά οι γριές που επιμένουν να ταξιδεύουν οικονομική θέση για μακρινούς προορισμούς, και πάντοτε σε πλοία που χαλάνε, είναι το καλύτερο του. Προσωπικά, με όλα αυτά μου δημιουργήθηκε φοβία με τα ελληνικά πλοία. Διερωτώμαι πως δεν επενδύουν όλοι οι Έλληνες σε κότερο (άστο το διαμέρισμα, το κότερο είναι πιο χρήσιμο). Και γιατί τα ονόματα των πλοίων κυμαίνονται από πολύ χάι-τεκ (Χάισπιντ, Σπιντ Ράννερ, Σούπερτζετ) σε πολύ Παναγιά-βοήθα (Θεόφιλος, Ροδάνθη, Ταξιάρχης, Φαιστός Παλάς)??? Χάθηκε κάτι πιο ανάλαφρο και ρεαλιστικό όπως «Γαλάζια νερά του Αιγαίου- θα τα βλέπετε πολλή ώρα μαζί μας», ή «Αργά-αργά και σταθερά», ή ακόμα «Το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα», ή τέλος «Το ταξίδι για την Ιθάκη- μακρύ και απρόβλεπτο».

- Την έξοδο και την επιστροφή των Αθηναίων (από την Αθήνα εννοείται). Αυτό το έργο παίζει όλη τη σεζόν διότι όλο και κάνα τριήμερο θα τύχει και όοολοι θα σκεφτούν να το εκμεταλλευτούν. Τώρα που έφτιαξαν νέους δρόμους και την Κακιά Σκάλα, πάνε να μας το χαλάσουν διότι θα μειωθεί η ταλαιπωρία και πως θα παρακολουθούμε τον πανικό στα διόδια?? Δεν σκέφτονται και τους τηλεθεατές από Κύπρο που κάθονται με τσιπς και μπύρες και παρακολουθούν την Έξοδο? Ο Έτερος αρνείται να δεχτεί ότι με την καλυτέρευση του οδικού δικτύου δεν θα υπάρχει πλέον Έξοδος και Επιστροφή. Είναι σαν να μην υπάρχει Φώσκολος. Μεγάλωσαν γενεές και γενεές με τα επεισόδια του. Θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε τα saloon ΙΧ με τους εκνευρισμένους οδηγούς. Τους ρεπόρτερ μέσα στη μέση του δρόμου. Τα updates ανά μισάωρο. Τι θα απογίνουμε?

Δεν ξέρω αν και άλλοι Κύπριοι ζουν σε αυτό το twilight zone που ζούμε εμείς. Αν υπάρχουν, να κάνουμε club και να βλέπουμε όλοι μαζί τα φανταστικά δρώμενα της ελληνικής τηλεόρασης. Και να ψηφίσουμε να μην διορθωθεί ποτέ το οδικό δίκτυο και να παραμείνει η Κακιά Σκάλα όπως έχει. Η Έξοδος και Επιστροφή χτυπά ψηλά νούμερα στα δικά μας AGB.

10 Comments:

At 12 July, 2006 12:54, Blogger Sraosha said...

Ο άνθρωπος πίνει τον φραπέ του κανονικό, όχι απόπλυμα -- μην τον στιγματίζουμε κιόλας που είναι νορμάλ!

Όσο για τα άλλα, ε, με υπομονή και πολλή στοργή θα επανέρθει, σιγά-σιγά.

:p

 
At 12 July, 2006 12:55, Anonymous Anonymous said...

Ούλλοι τζιαμέ ζούμε Δρακούνα. Τηλεόραση, εφημερίδα, ραδιόφωνο. Αναγκαστικά (;) η επικαιρότητά μας εν η ελληνική

 
At 12 July, 2006 13:11, Blogger drakouna said...

Δεν παραπονιέμαι για το φραπέ. Δεν μπορώ όμως και να τον ακολουθήσω.

Παρακολουθείς και εσύ τα απαγορευτικά και την κίνηση Μαριάμπα? Δεν είμαστε μόνοι τελικά?

 
At 12 July, 2006 14:54, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

protino na kaneis amesi katalipsi tou tilekontrol

 
At 12 July, 2006 14:55, Blogger Demetris said...

Athaniti ERT. Elladikes diafimiseis tou 80, deltio kairou gia tous agrotes, paraskinio, docimanter gia ygroviotopous me ateliwta genika plana limnis sto pouthena, 'To Camping'....

 
At 13 July, 2006 08:13, Blogger drakouna said...

Τα ντοκυμαντέρ για τον υγροβιότοπο της Καστοριάς μου αρέσουν! Ξέρεις τι νανουριστικό είναι να ξαπλώνεις στον καναπέ και να ακους εκείνη τη χοντρή, μονότονη αντρική φωνή να λέει "η λιμνοθάλασσα της Καστοριάς, φιλοξενεί στα ρηχά της νερά μεγάλο αριθμό πτηνών που έρχονται συχνά από μαρκινά μέρη όπως...." (εκεί σε παίρνει ο ύπνος).

 
At 13 July, 2006 14:31, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

nai einai san tin tatiana!

 
At 13 July, 2006 16:37, Blogger Nyktipolos said...

Εγώ σαν καλαμαρας στράφηκα στη nova ελλάδος όταν ξαφνικά κόντεψαν να με φάνε οι ακρίδες που μπαίναν στο σαλόνι μου μαζί με τον περιφερόμενο υπουργό γεωργίας που ψέκαζε κάτω από τις πολυθρόνες και τα τραπέζια μας... Που και που βέβαια γυρνώ στα κυπριακά κανάλια αλλά μπερδεύομαι, δεν ξέρω που βρίσκομαι, τα ψιλοχάνω δηλαδή, τα ίδια πρόσωπα εδώ, τα ίδια πρόσωπα εκεί... δεν ξέρω που βρίσκομαι.

 
At 13 July, 2006 21:30, Blogger zappa said...

drakouna to faistos palas mia xara einai...paei hrakleio se 5,5 wres


h romilda, h nona mairh, o 8eofilos , o skopeliths (h alliws skylopnixths) kai (wres wres) o aiolos kenterhs na deis ti feretra einai

 
At 14 July, 2006 08:19, Blogger nekatomenos said...

To oraio einai na vazeis kipriakes eidiseis kai na sou vgennei reportaz tou Mega Ellados.
I akoma kalitera, vazeis na deis proini tileorasi kai an o tsouroullis kai i pos-tin-lene einai diakopes tote sou menoun ta updates gia tin kinisi stin Vasilissis Sofias. [Kai edo einai pou prepei na paradeigmatistei i kipriaki tileorasi- den tha eihe plaka na vlepeis tin Skordeli na kanei antapokrisi gia tin kinisi stin Kyriakou Matsi? Eidika otan katalavei oti tosi ora den einai stin Matsi alla stin Griva Digeni!]

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.