Friday, August 18, 2006

E=mc2

Πρόσεχε τι διαβάζεις στην παραλία.

Εξηγώ:

Στο τελευταίο ταξίδι μου στο Λονδίνο (τότε που ταξιδεύαμε χωρίς τα νάιλα και παίρναμε τις κρέμες μας on board) αγόρασα από το WHSMITH του αεροδρομίου 3 βιβλία σε προσφορά. Αυτά ήταν:

- A short History of Tractors in Ukranian της Marina Lewycka
- Holy Fools της Joanne Harris
- A Short History of Nearly Everything του Bill Bryson

Δεν ξέρω καλά κανένα από τους 3 συγγραφείς και τα βιβλία τα αγόρασα randomly (και όπως είπα, ήταν σε προσφορά). Απλώς πρόσεξα ότι το Holy Fools γράφτηκε από την τύπισσα που έγραψε το Chocolat (άρα υπέθεσα θα περνούσε ευχάριστα η ώρα στην παραλία διαβάζοντας το- θα ήταν ένα στάδιο πιο πάνω από Άρλεκιν), τα Ουκρανικά τράκτορς ήταν στην πραγματικότητα μια ιστορία με μια Ουκρανή που παντρεύεται ένα Άγγλο ξεμωραμένο γέρο (πρώην Ουκρανό υπήκοο) για την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα (το οποίο με συνόδευσε ευχάριστα στις διακοπές στην Ελλάδα) και το τρίτο το αγόρασα διότι έχω ένα κόλλημα με οτιδήποτε ιστορικό και υπέθεσα θα αναφερόταν σε ιστορικά γεγονότα και κουτσομπολιά.

Έχοντας διαβάσει τα πρώτα 2 (το Holy Fools δεν το συστήνω, καμία σχέση με Chocolat, προσπαθεί να πει μια ιστορία περί τα 1610 στη Γαλλία αλλά καταφέρνει να σε κάνει να το βαρεθείς σε περίπου 3 σελίδες. Αν είσαι του στυλ που θα διάβαζες μια μεσαιωνική ιστορία χωρίς να αυτοκτονήσεις από την πλήξη, συστήνω τα βιβλία της Tracy Chevalier «Girl with a Pearl Earring» και το «The Lady and the Unicorn». Η γυναίκα κάνει απίστευτες έρευνες σε θέματα που δεν ασχολείται κανένας και μετά κάθεται και γράφει μια φανταστική ιστορία, που όμως τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται και οι λεπτομέρειες επαληθεύονται ιστορικά. Μου έκανε τόση εντύπωση όταν διάβασα το Girl with a Pearl Earring, που σηκώθηκα και πήγα στην Ολλανδία για να δω πίνακες του Van der Meer και να πάω στο Delft. Και μετά μου πέρασε). Αλλά ξεφεύγω από το θέμα.

Το τρίτο βιβλίο πήγε εκδρομή στα Λουτρά της Αφροδίτης. Εκεί ανακάλυψα ότι δεν ήταν βιβλίο που πραγματευόταν οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός αλλά εξηγούσε κοσμογονία, φυσική και χημεία. Για κάποιον που έκανε φυσική 2 χρόνια στο σχολείο με το ζόρι, να κάθεται στην παραλία και να ανακαλύπτει με τρόμο ότι κρατά ένα βιβλίο φυσικής στα χέρια του, είναι μεγάλο σοκ. Άφησα αμέσως το βιβλίο και θυμήθηκα την καθηγήτρια της φυσικής (τρομακτικό vision, να προσθέσω). Το πρόβλημα ήταν ότι ήμασταν σε μια παραλία που σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δεν υπήρχε τίποτε άλλο να διαβάσεις ή να κάνεις εκτός από το να κολυμπάς. Πόσο κολύμπι όμως θα κάνεις? Χρειάζεσαι κάτι να διαβάζεις.

Με επιφύλαξη ξαναπήρα το βιβλίο και άρχισα να διαβάζω. Και έγινε το θαύμα!!! Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο σε γλώσσα που καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος για φυσικά φαινόμενα, χημικές ενώσεις, πως εξελίχθηκε η επιστήμη της φυσικής και η κβαντική φυσική, το Milky Way, το continental drift τα …πάντα. Όταν σε πλημμυρίζει η γνώση (ή τουλάχιστον σε πλημμυρίζει η γνώση με καθυστέρηση 15 χρόνων διότι τις βασικές πληροφορίες αυτές έπρεπε να τις είχες μάθει από το σχολείο) θέλεις να τη μοιραστείς με όλο τον κόσμο. Η μόνη μάζα ατόμων δίπλα μου (atoms όχι persons) που ασκούσε πίεση στο κρεβατάκι της θάλασσας όμως ήταν ο Έτερος.

- Έτερε χρυσέ μου (θριαμβευτικό ύφος), ξέρεις πως μετρήθηκε η απόσταση του φεγγαριού από τη Γή?
- Με τριγωνομετρία, από τους αρχαίους Έλληνες. Όταν ξέρεις την απόσταση της μιας πλευράς ενός τριγώνου και πόσες μοίρες έχουν οι 2 γωνίες από τις 3 του, μπορείς να υπολογίσεις τα υπόλοιπα.
- ……………

Μερικά άτομα είναι γεννημένοι ξερόλες.

Και κάποιοι άλλοι άσχετοι τους παντρεύονται.

Ή απλώς οι άσχετοι θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο το μάθημα όταν έπρεπε, και να διαβάζουν ΚΛΙΚ λιγότερο.

Για να μην χρειάζεται να διαβάζουν φυσική και τριγωνομετρία στην παραλία 15 χρόνια αργότερα.

Έστω και κατά λάθος.

6 Comments:

At 18 August, 2006 10:42, Anonymous Anonymous said...

Πολύ καλό βιβλίο, το διάβασα και εγω αν και μου πήρε πολλούς μήνες... Πάντως αν σε ενδιαφέρει η ιστορία μάλλον θα σου αρέσει και το "Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies". Αν θές ρίξε μια ματιά στα σχόλια στην Αμαζον και θα πάρεις μια ιδέα για το θέμα του.

 
At 18 August, 2006 11:20, Blogger drakouna said...

Thank you. Θα το δοκιμάσω όταν τελειώσω με τη φυσική:)

 
At 18 August, 2006 11:21, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Δηλώνω και εγώ φαν της Tracy Chevalier! Και διερωτόμουν τι καινούριο να φέρω μαζί μου στην Κύπρο εκτός από την most dearest Agatha Christie.

Η καθηγήτρια φυσικής ήταν η Καψού?

Ο Έτερος είναι όπως τους φίλους μου. Τον καιρό που εγώ διάνθιζα το γνωσιολογικό μου πεδίο με τριπλές ιστορίας και English lit, αυτοί βρίσκονταν κλεισμένοι στα labs, μασουλώντας brownies που τους έφτιαξε η Βαρτ, μαθαίνοντας πως λειτουργούν οι μπαταρίες και τι περιέχει το ανθρακικό κάλλιο (σ.σ. εν ξέρω τι εν τούτο, κάπου το εξανάκουσα). Τέτοιοι άνθρωποι, παίρνοντας την σπαστικότητα ένα επίπεδο πιο πάνω, όταν έρθει η εποχή να πάνε πανεπιστήμιο κάνουν apply στο physics department του oxford, στο maths department του Cambridge, στο engineering department του imperial, στο medicine department του ucl και ούτω καθ’ εξής. Μετά πας περίπατο στο London eye και αρχίζουν να εξηγούν τους κανόνες αεροδυναμικής με τους οποίους κτίστηκε και θες να δώσεις από μέσα στον πράσινο τάμεση. I swear.

 
At 18 August, 2006 15:52, Anonymous Anonymous said...

geeks are sexy

 
At 19 August, 2006 23:32, Anonymous Anonymous said...

Εχω την ίδια απορία με την Μικαέλλα για την Καψού...

 
At 03 February, 2007 00:14, Anonymous Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it facial plastic surgery oregon Kansas state football madison maxiofacial and oral surgery Hp printer spare parts sweater patterns real ringtones for nextel Cigar area rug ice cream makers Usa zyban no md visit Humidifiers in prescott az Term disability plans insurance benefits Rf3 headset home video projectors uk Co q 10 lipitor Take effexor xr Herbal breast enhancement pill.com Plastic surgery eyelid lift blepharoplasty

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.