Wednesday, October 04, 2006

And we have a lift-off!!

Ξεκίνησαν οι κυπριακές σειρές. Δηλαδή, οι σειρές του «SIGMA» και του «ΡΙΚ». Για τους Έλληνες αναγνώστες που ευτυχώς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εν λόγω σειρές από εκεί που βρίσκονται (ή αν μπορούν, να σταματήσουν διότι ενδεχομένως η υγεία τους να πληγεί ανεπανόρθωτα) να αναφέρω ότι κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 3-4 καινούργιες κυπριακές σειρές που ευελπιστούν να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον και που ξέρεις, να μας προβληματίσουν κιόλας. Δυστυχώς μέχρι τώρα ο προβληματισμός κυμαίνεται στο «μα ποιοι γράφουν αυτές τις μαλα.. (σόρυ) σειρές???» αλλά ως λαός αισιόδοξος που είμαστε (ή απλώς σκέτοι ξεροκέφαλοι) πάντα ελπίζουμε για το καλύτερο.

Ένα πρόβλημα είναι, ότι ως μικρός τόπος που είμαστε, έχουμε και μικρό αριθμό ηθοποιών (ως λύση να γίνονται λιγότερες σειρές ούτε λόγος). Άρα συμβαίνει το εξής:
Ανάβεις την τηλεόραση και στο Χ κανάλι βλέπεις μια σειρά με π.χ. 3-4 ζευγάρια που υποδύονται τα σύγχρονα ζευγάρια της Κύπρου. Είναι σε ηλικία 30+ και είναι όλοι προβληματικοί (σιγά, μην φτύνετε, δεν προλαβαίνουμε να σκουπίζουμε). Η μια τύπισσα από το πρώτο επεισόδιο θέλει να αφήσει τον άντρα της διότι θυμήθηκε μετά από 10 χρόνια γάμου ότι θέλει να ζήσει τη ζωή που δεν έζησε και στο σπίτι «πνίγεται». Υπάρχει μια αλκοολική in denial, ένας σύζυγος workaholic (που για να μας πείσει ότι είναι workaholic φοράει συνέχεια κουστούμι), μια τύπισσα που είναι δικηγόρος (και conveniently φοράει συνέχεια μαύρα ταγιέρ με άσπρο πουκάμισο και είναι «δυναμική γυναίκα», επειδή ως γνωστόν ΟΛΟΙ οι δικηγόροι είναι δυναμικοί και ντυμένοι σαν γκαρσόνια (χειρότερο stereotype δεν υπάρχει, είναι σαν να λες ότι όλοι οι γιατροί φοράνε γυαλιά και άσπρες ρόμπες από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούν το βράδυ) και οι υπόλοιποι δεν κατάλαβα τι κάνουν αλλά υποθέτω θα μάθουμε στην συνέχεια. Οι δε διάλογοι παραπέμπουν στον πρώτο κύκλο της σειράς «Λάμψης». Ο τίτλος κάτι μου θυμίζει…. δεν είχε μια σειρά παλιά που την έλεγαν «thirty something»??

Αλλάζοντας κανάλι, με έκπληξη ανακαλύπτεις τους ίδιους ηθοποιούς σε άλλη σειρά να υποδύονται κάτι άλλο (10 λεπτά πρόλαβα από αυτή τη σειρά και δεν κατάλαβα πολλά πράγματα). Αυτή είναι σοβαρή σειρά διότι είναι του ΡΙΚ (το κρατικό κανάλι) και τα λεφτά των φορολογουμένων μόνο για σοβαρά πράγματα ξοδεύονται (άρα υποθέτω θα έχουμε ναρκωτικά, βία και αυτοκτονίες), υπάρχει μια τύπισσα με ένα μωρό, και ένας τύπος πολύ προβληματισμένος. Τέλος πάντων.

Ξανακάνουμε ζάπινγκ και (ναι, ναι) βλέπουμε πάλι σχεδόν τους ίδιους ηθοποιούς σε μια τρίτη σειρά. Που ονομάζεται «Βεντέτα», έχει σχέση με…. βεντέτα μεταξύ 2 οικογενειών και κάποιος να μαζέψει τον κ. Τσιάκκα (ο δαιμόνιος σεναριογράφος) διότι έχει ξεφύγει. Είδα κάτι σκηνές γυρισμένες στο Παρίσι (τι, μόνο ο Παπακαλιάτης θα κάνει εξωτερικά γυρίσματα?? Τώρα και ο Τσιάκκας μπροστά από την Παναγία των Παρισίων), με την ηθοποιό –κυπριακό βερσιόν της Ντάλιας- μόνο όσον αφορά το μαλλί-, να μιλά με προφορά υποτίθεται γαλλική…. αποχώρησα από το δωμάτιο. Μπαρδόν, αλλά κάποιος υποτιμά τη νοημοσύνη μου. Επιστρέφοντας μετά από 3 λεπτά (έπλυνα τα χέρια μου) είδα μια σκηνή όπου (πίσω στην Κύπρο) ένας πορνόγερος παθαίνει καρδιακή προσβολή και μένει στον τόπο διότι του έφεραν μια τούρτα για τα γενέθλια του που από μέσα βγήκε μια πουτανιάρα Ρωσίδα. Γύρω οι συγγενείς του ήταν ντυμένοι στα μαύρα και παρέπεμπαν σε οικογένεια μαφιόζων, ή απλώς οικογένεια από τα Κοκκινοχώρια δεν κατάλαβα… ρε συ, όλα αυτά σε μια σειρά??? Άλλαξε ο Έτερος κανάλι και βλέπουμε κάτι άλλο??

Ο Έτερος με διαβεβαιώνει ότι δεν άλλαξε κανάλι αλλά θα αλλάξει τώρα διότι το θέαμα δεν βλέπεται άλλο. Όντως, προς τι όλο αυτό το σαρδάμ? Επίσης είναι σπαστικό που ο ίδιος θίασος ηθοποιών παίζουν συνήθως μαζί. Πριν 2 τουλάχιστον χρόνια ήταν οι «Βουράτε Γειτόνοι». Πέρσι μιλούσαν όλοι τούρκικα και έπαιζαν τη «Βασιλική». Φέτος θα κάνουν τους μαφιόζους/πουτανιάρηδες Κύπριους σε βεντέτα???

Αν κάπου χαθήκατε, δεν είστε μόνοι σας, χάθηκα και εγώ.

Κάτι άκουσα ότι θα έχει και άλλη σειρά (πάρε μια ντουζίνα να ‘χεις) σε στυλ κυπριώτικο σκετς (δηλαδή με βράκες και παραδοσιακά ρούχα) όπου θα υπάρχουν βουκολικές σκηνές στους αγρούς, με χωριατοπούλες που ανέμελες πλένουν ρούχα στο ποτάμι όταν ο κακός γαιοκτήμονας τις κυνηγά για… ξέρετε ποιο λόγο.

Ή απλώς θα βλέπουμε τις ελληνικές σειρές όπως κάθε χρόνο, και θα αφήσουμε τις κυπριακές σειρές για αυτούς που τις βλέπουν, που λογικά είμαστε όλοι εμείς. Δεν ισχύει και εδώ ο νόμος του supply & demand?

13 Comments:

At 04 October, 2006 10:52, Anonymous Anonymous said...

Ώστε αρχίσαμε πάλι... άντε κι ο Θεός βοηθός να τη βγάλουμε κι αυτή τη χρονιά....

 
At 04 October, 2006 13:30, Anonymous Anonymous said...

Είχα μια φρικτή φλασιά... πάλι καλά που τα Κυπριακά κανάλια αρκούνται στις σειρές και άντε και κανένα τηλεπαιχνίδι του κερατά... φαντάστηκες να είχαμε μπει και στα reality????? Κυπριακό Survivor με λουξ και αντίσκηνο στον Ακάμα.... μπρρρρρρρρ... ανατρίχιασα....

 
At 04 October, 2006 15:33, Blogger YO!Reeka's said...

αααα διαμαρτύρομαι! θέλω κι εγώ κυπριακό σήριαλ!αλλά να μιλάνε στα κυπριακά!

 
At 04 October, 2006 19:08, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

en ekame kapote to rik ena kipriako riality stin erimo? i apla eida to stous efialtes mou?

 
At 04 October, 2006 21:32, Anonymous Anonymous said...

Oxi oti sozei tin katastasi, alla to 30+ einai ontos diaskevasmeno apo to "30 something".
Apo tis liges fores pou anti apla na antigrapsoun, kai na nomisoun oti tha perasei i antigrafi sto ntoukou dioti,
mono oi kyprioi wannabe senariografoi vlepoun ksenes seires os gnoston,to dilosan oti einai "diaskevi".

 
At 05 October, 2006 08:23, Blogger drakouna said...

Reality δεν νομίζω να γίνει ποτέ (θέλεις πολλά λεφτά για κάτι τέτοιο). Αυτό εξηγεί και το τέτοιο που θυμάσαι Michaella στο Sudan. Είμαστε ασφαλείς.

Θα επανέλθω με διαλόγους στα κυπριακά, ειδική παραγγελεία για τον gelial.
(προειδοποιώ όμως ότι θα χρειάζεσαι υποτίτλους:)

 
At 05 October, 2006 15:13, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

na valeis kai tin lexi "aksinostrafi" mesa. eipe me etsi proxtes o firfiris kai ama ekatalava ti simenei arese mou polla:P

 
At 05 October, 2006 15:47, Anonymous Anonymous said...

ate re michaella pou en ixeres ti simeni....
ma pou zis???

 
At 06 October, 2006 00:50, Anonymous Anonymous said...

1)Απ'ότι ξέρω οι μεγάλοι σε ηλικία ηθοποιοί έχουν κάποιο ταλέντο λόγω και της θητείας τους στο θέατρο τόσα χρόνια πριν τη ξεφτίλα των κυπριακών σειρών.Για τους καινούριους δεν ξέρω αλλά αν σκεφτείς οτι σε προηγούμενες κυπριακές σειρές έπαιζαν μέσα μεταξύ άλλων ο καφετζής του καναλιού και η καθαρίστρια του κτιρίου μάλλον η εντύπωση σου είναι σωστή.

2)Κάποιος που κατάλαβε ότι έτσι θα βγάλει λεφτά με τη σέσουλα - γιατί στη Κύπρο υπάρχουν πολλές ψωνάρες που πραγματικά πεθαίνουν για να κάνουν είσοδο στο κλαμπ με λιμουζίνα.Μπράβο στον άνθρωπο πάντως, αν μη τι άλλο έχει επιχειρηματικό δαιμόνιο

3)Καλή ερώτηση.Μπορεί και να τις πληρώνουν με τη βίζιτα.

3.5)Ouch, ρατσιστική δήλωση αλλά μιας τζιαι εν θα πληρώσω πρόστιμο αφήννω την

Γενικά: Καλά, πόσο μαζοχιστές είστε όλοι και ασχολείστε με την κυπριακή τηλεόραση; Εγώ σταμάτησα να βλέπω τηλεόραση εδώ μέσα εδώ και 4 χρόνια. Here's an idea, STOP WATCHING CRAP YEAH?

 
At 06 October, 2006 01:54, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Ναι, βάρτε μια καλωδιακή να πιάνετε Channel4 που εν ποιοτικό. Πέρσι εδώκαμε του και άψε. Από τα άτομα που εκάμαν τα μεγαλύτερα penis enlargements μέχρι ανθρώπους που εκάμναν spice up to sex life tous in a swingers club

 
At 06 October, 2006 08:32, Blogger drakouna said...

Η πολλή ποιότητα βλάφτει. Πρέπει να κρατήσουμε κάποιο balance:)

(για να έχουμε και μετά να συζητούμε)

 
At 06 October, 2006 09:04, Blogger mary said...

καλημέρα :)

ψες είδα το δεύτερο επεισόδιο σειράς εποχής.. Αχ καϋμένη κυπριακή γλώσσα!! ..δεν φταίνε βέβαια οι 30ρηδες σεναριογράφοι, φταίνε οι πιο μεγάλοι που δεν καταγράψαμε την τοπολαλιά μας.

μαργαριτάρια που βγάζουν μάτι..

"Καλησπέρα Γιωρκή" (δε θυμάμαι όνομα)
Vs
"Ωρα καλή Γιωρκή"

"Να σου παρατζείλω έναν καφέ"
Vs
"Να διατάξω καφέ"

"Εννα πάρω φαϊ στους εργάτες"
Vs
"Εννα πάρω μπούκωμα στους αρκάτες"

..είναι τόσο όμορφη η παλιά γλώσσα και η αίσθηση τόσο διαφορετική με τη σωστή χρήση της. Σίγουρα πολύ δύσκολο εγχείρημα να πάει κανείς πίσω στο χρόνο.

 
At 06 October, 2006 12:58, Anonymous Anonymous said...

Ε τζιαί πίου ρε χαλαρέ jacobo!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.