Friday, January 19, 2007

Υπερπαραγωγές

Πάω χθες το απόγευμα επίσκεψη στη γιαγιά Μαγκάιβερ. Τη βρίσκω να κάθεται αγκαζέ στον καναπέ με τη μαμά Δρακούνα, να πίνουν καφέ, να τρώνε κουλουράκια και να βλέπουν σε άμεση σύνδεση από την τηλεόραση την κηδεία του Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη. Η ένταση στη διαπασών, μη χάσουν κανένα ψαλμό.

«Δεν είναι λίγο μακάβριο να βλέπετε κηδεία σε άμεση σύνδεση?» λέω εγώ η ανυποψίαστη.

«Μα γιατί?» λέει η γιαγιά Μαγκάιβερ. «Ίσα-ίσα, ζωή σε λόγου μας.»
«Είναι και αυτά μέρος της ζωής», λέει η μαμά Δρακούνα με ύφος φιλόσοφου.

«Η άμεση σύνδεση κηδείας είναι μέρος της ζωής?» χάθηκε ένα βραζιλιάνικο? Ένα Μεξικάνικο?

«Και εσένα τι σε πειράζει? Παλιά καθόσουν και τα έβλεπες μαζί μας.»
«Μπαρδόν?»
«Ναι, κάνε πως δεν θυμάσαι, τόσες και τόσες κηδείες είδαμε σε άμεση σύνδεση από την ελληνική τηλεόραση…» και η μαμά Δρακούνα παίρνει αναπνοή:

«Δεν θυμάσαι το 1992 που πέθανε ο Τρίτσης και ήταν η πρώτη κηδεία που έδειξαν στην Κύπρο σε άμεση σύνδεση διότι ήταν από τις πρώτες χρονιές που αρχίσαμε να πιάνουμε ελληνικά κανάλια στην Κύπρο? Και κάτσαμε όλες μαζί το απόγευμα, εσύ πήγαινες σχολείο, και είδαμε που τον έκαναν περιφορά στους κύριους δρόμους της Αθήνας, δίπλα από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, και μας έλεγαν για το έργο του και όταν ήταν Υπουργός τι έκανε αλλά κανένας δεν άκουγε, και ο κόσμος ήταν στους δρόμους?»

«Την Καρέζη που πέθανε την ίδια χρονιά την είδαμε?»
«Νομίζω δεν μας το έδειξαν, ή μπορεί να το έδειξαν σε φάση που δεν ήμασταν σπίτι.»
«Ναι, μπορεί. Πάντως θυμάμαι ένα πλάνο με τον άντρα της τον Καζάκο με τα μαύρα, πριν να παίζει στη Βέρα στο Δεξί, και το γιο της, τι λεβέντης, που έπαιζε και εκείνος στη Βέρα στο Δεξί αλλά τώρα δεν παίζει, τι κρίμα που πήγε και αυτή η κοπέλα…»

«.. Και μετά το 1994 είχαμε την κηδεία της Μελίνας Μερκούρη, ναι βέβαια, που την έφεραν από την Αμερική με το αεροπλάνο και την πήγαν με πομπή στην Αθήνα για την κηδεία, και μετά την πέρασαν από την Ακρόπολη (αχ εκείνα τα μάρμαρα της) και τις Στήλες του Ολυμπίου Διός και το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα στους δρόμους τους στενούς, και ακόμα περισσότερος κόσμος μαζεύτηκε και μας έβαζαν background τη Μελίνα να τραγουδά τα Παιδιά του Πειραιά… ήταν μια υπερπαραγωγή δεν μπορείς να πεις. Μετά για μια εβδομάδα βλέπαμε όλα τα έργα της στην τηλεόραση. Άξια, άξια….»

«… Και μετά το 1996 είχαμε τον Παπανδρέου, που πρώτα είχαμε σύνδεση με το νοσοκομείο και μετά έγινε το μοιραίο και εκεί να δεις κόσμο στην κηδεία. Πανικός, αλλά εδώ δεν συγκινηθήκαμε, πολιτικός και γέρος ήταν ο άνθρωπος, τι να συγκινηθούμε. Τον πέρασαν και αυτόν από όλα τα αξιοθέατα (μην ξεχνάμε τις Στήλες του Ολυμπίου Διός) και πήγε να αναπαυτεί. Αμήν…»

«… Και μετά μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, Ιούλιος ήτανε, είχαμε τη Βουγιουκλάκη. Το τι αφιέρωμα και Χτυποκάρδια στα Θρανία είδαμε, χόρτασε το μάτι μας. Πήγαινε η πομπή στους κύριους δρόμους και από το μεγάφωνα άκουγες το Νιαου Νιαου βρε Γατούλα. Είχαν βάλει και μια διάφανη εικόνα της Βουγιουκλάκη όταν ήταν νέα να φαίνεται μέσα από τα πλάνα, έβλεπες το φέρετρο και στο background Αλίκη. Θεϊκό. Άλλη μια επιτυχημένη παραγωγή. Την τίμησαν τη μακαρίτισσα. Την πέρασαν από το θέατρο της, το Σύνταγμα, τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, και ο κόσμος έκλαιγε από τ’ αλήθεια και πετούσαν λουλούδια πάνω στο φέρετρο. Ανθεστήριο έγινε η Αθήνα. Μα θυμάμαι καλά ότι τράβηξες την κηδεία στο video Δρακούνα ή είναι η ιδέα μου?»

«Ιδέα σου»

«… Άρα τι διαμαρτύρεσαι? Είδες πόσες κηδείες είδες από την τηλεόραση? Να ευχαριστείς την ελληνική τηλεόραση που μας έδειξε το δρόμο της άμεσης σύνδεσης!!»

«Του Κυπριανού την κηδεία γιατί δεν τη θυμάμαι?»
« Διότι το έδειξε μέρα που δεν ήμασταν σπίτι και δεν είχε μουσική. Ούτε και τώρα θα έχει δυστυχώς.»
«Με τους πολιτικούς δεν έχει υπερπαραγωγή και αφιερώματα με μουσική. Τι κρίμα.»
«Κάνε πιο κει να κάτσω και εγώ.»

20 Comments:

At 19 January, 2007 11:23, Blogger YO!Reeka's said...

έχει πιθάνει ο κυπριανού;!

 
At 19 January, 2007 11:27, Blogger drakouna said...

Ω ναι, ο μεγάλος ηγέτης μας άφησε χρόνους και μπόι.

Αυτόν όμως ΔΕΝ τον πέρασαν από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός.

 
At 19 January, 2007 11:28, Anonymous Anonymous said...

πίθανε! πίθανε! και του αφιερώσαμε και δρόμο στο κέντρο της Λευκωσίας (φτηνά γλιτώσαμε το στάδιο της Λεμεσού - ή μήπως όχι?)

 
At 19 January, 2007 12:29, Blogger Nobody said...

Γενικά οι Έλληνες τις πάνε τις υπερπαραγωγές-κηδείες.

 
At 19 January, 2007 12:59, Anonymous Anonymous said...

..... kai tin lemeso tou afierwsame olokliri lewforo _Spyrou Kyprianou_

 
At 19 January, 2007 13:01, Blogger shashoura said...

gia stadio twra den to nomizw,,,olokliri lewforos den ftanei dld?

 
At 19 January, 2007 13:09, Anonymous Anonymous said...

afierosan tou je to stadio
efkalan to "palais des sports-spiros kiprianou"

 
At 19 January, 2007 13:23, Blogger Ttallou said...

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη μαμά Δρακούνα και τη γιαγιά Μαγκάιβερ ότι από χτες η Ελλάδα συγκλονίζεται από το διαζύγιο του μικρού Καζάκου από την Τάνια Τρύπη.

 
At 19 January, 2007 13:35, Anonymous Anonymous said...

afierosan tou je to stadio
efkalan to "palais des sports-spiros kiprianou"

Το φοβόμουν....

Αλήθεια? Χώρισε ο Κώστα Jr με την Τάνια??? Quelle catastrophe...

 
At 19 January, 2007 14:31, Anonymous Anonymous said...

ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΔΑ ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΧΘΕΣ, ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ! ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑ?

ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΟΣΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ!

 
At 19 January, 2007 14:40, Blogger drakouna said...

Η μαμα Δρακούνα και η γιαγιά Μαγκάιβερ θα ενημερωθούν πάραυτα για το διαζύγιο-σοκ αλλά αφού δεν είναι κηδεία δεν θα αγχωθούν κιόλας :)

 
At 19 January, 2007 14:41, Blogger Anti-Christos said...

Πάντως, η δική μου η γιαγιά έχει όντως σε βίντεο την κηδεία της Βουγιουκλάκη και την παρακολουθεί συχνά! Μάλιστα, λατρεύει την σκηνή που άνοιξαν το φέρετρο για λίγο και φάνηκε βαμμένη-νεράιδα μέσα να κοιμάται. Ειδικά εκείνο το σημείο, από τις πολλές φορές που το είδε, χάλασε η κασέττα και δεν το παίζει καθαρά !

 
At 19 January, 2007 15:37, Blogger Ttallou said...

Μπράβο ρε αντί-χριστε, τουλάχιστον η γιαγιά σου ξέρει να χειρίζεται το βίντεο!
Της δικιάς μου γιαγιάς η tv είναι πια -στη μετά Φώσκολο εποχή- μονίμως κολλημένη στο ΡΙΚ και το κανάλι της Εκκλησίας της Ελλάδος...

 
At 19 January, 2007 15:37, Blogger the Idiot Mouflon said...

Θαμάται κανείς την κηδεία του Τζίμη του 2.02... με τις Chopper για πομπή-ακολουθία;

Όχι, δεν την δείξανε στην Τηλεόραση...

 
At 19 January, 2007 16:17, Anonymous Anonymous said...

hlithio agrino, gia poia kideia milas?

 
At 19 January, 2007 18:25, Anonymous Anonymous said...

Ανώνυμε των 2:31 αμφέβαλες προς στιγμήν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο; Σε οικοτροφείο στην Ελβετία ήσουνα ή κατ'οικον το βγαλες το λύκειο; Και άντε πες οι μισοί απ' αυτούς να πήγαν σπίτια τους λόγο ευαισθησίας (στο κρύο); Οι λοιποι; Τί να καναν... Παιδιά είναι... Τουλάχιστον πράττουν αύτο που νιώθουν. Όχι σαν τους ψεύτες που παρενοχλούν τους συγγενείς που πενθούν στην εκκλησία καταναλώνοντας το οξυγόνο κάνοντας αυτό που λέμε "βαρύ κλίμα"... Ντροπη σε όλους μας, μα πιό πολύ σε εκείνους (μιλώντας με αφορμή το συμβάν για όλες τις περιπτώσεις).

Δρακούνα, η ευστροφία σου (και ανάκλιση γεγονότων) και η λεπτότητα στο γράψιμο ώρες-ώρες, τόπους-τόπους (καρέτα-καρέτα) είναι εκπληκτική..! Τα συγχαρητηρία μου σε σας, μέσα στο βαρύ τους κλιμα..

 
At 19 January, 2007 19:26, Anonymous Anonymous said...

Μάνα μου ρε, εθυμήθηκα το μεσημέρι που έπιασα το λεωφορείο μετά το σχολείο, τζαι μόλις έφτασα σπίτι έβαλα την τηλεόραση, αλλά αντί του "Μορκ και Μίντυ" ήταν ζωντανή η κηδεία της Νταϊάνας. Τζείνη ήταν υπερπαραγωγή, όι η κηδεία της Βουγιουκλάκη.

 
At 20 January, 2007 03:13, Anonymous Anonymous said...

drakouna exw mia aporia!paeis mikellidi? eida mia egkio simera pou epia.. je imun periergos imun me mia fili mu pou se diavazume kathimerina,, je lalei mu skeftikes nan i drakouna?

 
At 22 January, 2007 09:21, Blogger zappa said...

Πάντως ’έχει πλάκα το πως με τον θάνατο του, ένας άσημος και μάλλον αποτυχημένος υπουργός, έγινε ο "αγαπημένος υπουργός του Κυπριακού Λαού", μόνο και μόνο γιατί.....πέθανε.....

 
At 23 January, 2007 11:26, Anonymous Anonymous said...

to korufaio en to laiko proskunhma!! en 8umoumai se poiou thn khdeia htan pantws efkhke enas e3w pou tziame pou htan to laiko proskunhma :p k lalei stis kameres me dakrua sta matia: afou den prolavame na ton doume zwntana... hr8ame gia to ustato xaire estw k etsi...Very nice drakouna!!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.