Wednesday, February 14, 2007

και κάτι πιο σοβαρό

Για να αφήσουμε λίγο τις ορμόνες μου κατά μέρος, αντιγράφω ένα άρθρο του κ. Κώστα Κωνσταντίνου από τον σημερινό Πολίτη στη στήλη του "Κατά Βαρβάρων":
Όταν οι Κυπραίοι αφήνουν τα "μούχτιν" και γράφουν Ιστορία

Λαλίστατοι οι πολιτικοί μας για τα βιβλία της Ιστορίας. Φοβεροί, πραγματικά! Έχουν ισχυρότατη άποψη όλοι τους αλλά ουδείς σκέφτηκε να εισηγηθεί πως, εάν δεν μας κάνουν τα βιβλία τα οποία τζάμπα (τζάμπα για μας, διότι οι μαλάκες φορολογούμενοι στην Ελλάδα πληρώνουν το ουδόλως ευκαταφρόνητο κόστος μια χαρά) θα πρέπει ίσως να παύσουμε να είμαστε το μοναδικό κράτος στον πλανήτη το οποίο χρησιμοποιεί (τζάμπα πάντα) τα βιβλία ενός άλλου κράτους στα σχολεία του και να τυπώσουμε δικά μας βιβλία, αντί να διαμαρτυρόμαστε διότι (το άλλο κράτος) δεν ασχολείται στα βιβλία του τόσο όσο θα θέλαμε μαζί μας. Είπαμε, την "ποθκιαντραποσύνη" ως λαός την έχουμε στο αίμα μας αλλά είναι ανάγκη να τη σηκώνουμε παντιέρα; Πρέπει όλοι να μας πάρουν χαμπάρι;

Οι απόψεις των πολιτικών μας, στους οποίους παρουσιάστηκαν χθες τα "αμαρτωλά" βιβλία Ιστορίας (τα οποία παίρνουμε τζάμπα αλλά δεν μας κάνουν) ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Όλοι επεσήμαναν ελλείψεις αλλά ουδείς είδε τις ελλείψεις... από την ανάποδη. Και εάν από όλους θα το περιμέναμε, από τον κ. Σαμψών του ΔΗΣΥ ομολογούμε ότι μας εξέπληξε. Ο κ. Σαμψών είπε πως στο (τζάμπα) βιβλίο το οποίο τους παρουσίασαν δεν αναφέρονται τα φυλακισμένα μνήματα, δεν αναφέρονται τα βασανιστήρια, οι απαγχονισμοί, δεν αναφέρονται τίποτα απ' εκείνα, όπως σημείωσε, ''τα οποία εμείς διδαχθήκαμε, τα οποία έχουν δώσει σε μας τα εφόδια να μπορούμε να γνωρίζουμε και την ιστορία, τις καταβολές μας και από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε''.

Ναι, είναι σημαντικά λ.χ. τα βασανιστήρια του '55-'59, δεν λέμε. Αλλά ποιος είπε στον κ. Σαμψών και τους υπόλοιπους ότι ο Έλληνας φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να δίνει την έμφαση που δίνει ο Κύπριος στα Βασανιστήρια του '55-'59; Μπορεί να μην το θεωρούν τόσο σημαντικό οι άνθρωποι ώστε να του δώσουν την έκταση που θέλουμε εμείς. Αυτοί πληρώνουν τα βιβλία. Από την άλλη, ίσως ο Έλληνας φορολογούμενος να ενδιαφέρεται περισσότερο να μάθει (και ο ίδιος αλλά και τα παιδιά του στο σχολείο) ποιες αμαρτίες πληρώνει τα τελευταία 33 χρόνια και γιατί αναγκάστηκε να γεμίσει το ελληνικό Δημόσιο με Κύπριους, να σπουδάζει δεκαετίες τώρα τζάμπα τα παιδιά τους αφού τους πληρώσει τα βιβλία από την πρώτη Δημοτικού μέχρι και την Τρίτη Λυκείου και τόσα μα τόσα άλλα. Η βασικότερη των αμαρτιών που πληρώνουν ακούει, όπως ξέρουμε, στο όνομα Πραξικόπημα (της Χούντας, όχι του ελληνικού λαού). Και ο κ. Σαμψών, λόγω ειδικά των... καταβολών του, θα ανέμενε κανείς ότι θα ήταν λίγο πιο σεμνός στις υποδείξεις του για τις ελλείψεις των βιβλίων. Διότι, μεταξύ μας, η συμπερίληψη όλων αυτών των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης Ιστορίας του ελληνισμού (τα οποία επίσης απουσιάζουν από τα βιβλία αλλά δεν δείχνει να ενοχλείται κανείς) θα ήταν πολύ πιο σημαντική από τα Βασανιστήρια του '55-'59. Για να ξέρουμε όντως "από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε'' που λέει και ο κ. Σαμψών.

Από την άλλη φυσικά, είναι να απορεί κανείς τι σόι βιβλία θα γράψουμε και πόσο αντικειμενικά θα αποδίδουν αυτά την Ιστορία. Ίσως, από αυτή την άποψη, να είναι χίλιες φορές καλύτερα τα βιβλία από την Ελλάδα τα οποία, με τις ελλείψεις και τις "ανακρίβειές" τους, προσεγγίζουν αν μη τι άλλο με έναν πιο νηφάλιο τρόπο τα γεγονότα. Πιο νηφάλιο, σίγουρα, από αυτόν με τον οποίο θα την προσεγγίσουν οι διάφοροι εδώ, οι οποίοι (ειδικά με δεδομένο ποιοι μας διοικούν σήμερα) είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αρπάξουν την ευκαιρία για να περάσουν όσο πιο ακραία μηνύματα μπορούν μέσα από τα βιβλία, χωρίς φυσικά να τολμήσουν να αγγίξουν την άλλη όψη της Ιστορίας, τις δικές μας... αμαρτίες. Αν δει κανείς το κλίμα που καλλιεργείται σήμερα στα σχολεία μας (με κάποιες, σπάνιες εξαιρέσεις), το ερώτημα "τι σόι βιβλία θα γράψουμε" απαντάται μάλλον αφ' εαυτού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που, χθες, η κοινοβουλευτική Ακροδεξιά, το ΕΥΡΩΚΟ, εμφανίστηκε να υποστηρίζει ένθερμα το ενδεχόμενο της τοπικής συγγραφής των βιβλίων της Ιστορίας (αλλά μόνον αυτών - τα άλλα τους κάνουν και τζάμπα). Διότι, οι επόμενες γενιές πρέπει να ξέρουν "από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε'' που λέει και ο κ. Σαμψών. Να ξέρουν πού πατούν. Για να τα κάνουν τόσο... καλά όσο και οι προηγούμενες; Μάλλον γι' αυτό.

9 Comments:

At 14 February, 2007 13:29, Blogger Nobody said...

Αν και έχω τελειώσει σχολείο εδώ και 10 χρόνια (και άρα δεν ξέρω αν έχουν αλλάξει τα πράγματα) πρέπει να σου πω ότι στο σχολείο μου, που θεωρείται απότακαλύτεραμηχέσω δεν διδαχτήκαμε καθόλου νεώτερη ιστορία. Δεν είναι δηλαδή μόνο η δική σας ιστορία που μας κρύβουν αλλά και η δική μας!!!

 
At 14 February, 2007 13:46, Blogger drakouna said...

το αστείο σε μας είναι που πιάνουμε δωρεάν βιβλία από την Ελλάδα αλλά έχουμε και την απαίτηση τα βιβλία αυτά να γράφουν ότι θέλουμε εμείς μέσα!

 
At 14 February, 2007 14:30, Blogger Fraoula said...

---τζάμπα για μας, διότι οι μαλάκες φορολογούμενοι στην Ελλάδα πληρώνουν το ουδόλως ευκαταφρόνητο κόστος μια χαρά--- S' efxaristw Megaloxarh, pou kapoios (kai kuriws kapoios Kuprios) eipe to aftonohto. Giati egw otan to eipa proxtes egina pali h kakia oxtros ths Kyprou, sunfwna me to soi tou sweetheart...

 
At 14 February, 2007 14:57, Blogger drakouna said...

Το σόι του sweetheart να το κοιτάξεις, δεν πάει καλά.

 
At 14 February, 2007 15:11, Anonymous Anonymous said...

Am les den to kserw? Alla kai ti na kaneis? Prospa8oun oi an8rwpoi. Eimai polu eksw apo ta nera tous kai einai polu eksw apo ta dika mou. Alla genikws uparxei ena balance, eidikws twra kapoies fores exoume mikroprovlhmata...

Fraoula

 
At 14 February, 2007 15:22, Blogger the Idiot Mouflon said...

Ά πα πα... να προσέχεις Φράου ...μην σε φάει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα

μουααααάααάαάααχααααχααααχαααα

(sorry Δρακούνα, δεν άντεχα..)

 
At 14 February, 2007 15:37, Blogger zappa said...

ayto na to antipara8esw me epixeirhma ths mhxalous oti emeis oi elladhtes foithtes trefome8a se baros tou kypraiou forologoumenou

 
At 14 February, 2007 20:27, Anonymous Anonymous said...

Τελικά άρεσε σε πολλούς τούτο το άρθρο α;

 
At 15 February, 2007 09:40, Anonymous Anonymous said...

Τελευταία άκουσα ότι και η ιστορία των Ελληνων στα νέα βιβλία δεν γράφεται με λεπτομέρειες οπως π.χ για την μικρασιατική καταστροφή αναφέρουν οτι απλά ο κόσμος στοιβάχτηκε στα λιμάνια και στις βάρκες. Προσπαθούν σε όλη την Ευρώπη τα μελανά σημεία της Ιστορίας όλων των χωρών να περάσουν "ανώδυνα" στις νέες γενεές για να ξεχαστούν και να μην υπάρχουν μίση και πάθη μεταξύ των λαών "δήθεν". Άντε να δούμε που θα μας οδηγήσουν...? Και κάτι ακόμα σε πολλά βιβλία έμαθα ότι κάτω αναγράφουν πως οι πληροφορίες προέρχονται απο αρχεία της μυστικής υπηρεσίας των...πέραν του Αντλαντικού!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.