Tuesday, February 06, 2007

Rite of Passage

Σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής σου, είναι λογικό να έχεις την αίσθηση ότι προχωρείς σε ένα ανώτερο επίπεδο. Όταν για παράδειγμα τελειώσεις το σχολείο, το πανεπιστήμιο, μια σημαντική σχέση, το ξεκίνημα της πρώτης σου δουλειάς, όταν πληρώνεις μόνος σου τους λογαριασμούς σου, ο γάμος σου, η αγορά του σπιτιού σου. Όλα είναι γεγονότα κλειδιά που συνήθως σηματοδοτούν ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη σου. Είναι γεγονότα που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ότι ωριμάζεις.

Την Κυριακή, έζησα και εγώ ένα ακόμα γεγονός κλειδί που με έβαλε σε ένα άλλο επίπεδο στο παιγνίδι της δικής μου ζωής.

Πήγα στην πρώτη μου επίδειξη πλαστικών ειδών TUPPERWARE.

(γελάτε καημένοι και αδαείς θνητοί. Και ο Δίας σε τάπερ φύλαγε το νέκταρ και την αμβροσία του).

Άσε που εδώ μιλάμε για όνομα θρύλο. Ο όρος τάπερ (δηλαδή πλαστικό δοχείο που τοποθετούμε μέσα φαγητό) προέρχεται από τη μάρκα Tupperware. Μια μάρκα δίνει το όνομα της σε μια ενέργεια καθημερινής χρήσης. Όπως και την περίπτωση της Hoover. 120 εκατομμύρια νοικοκυρές σε 232 χώρες του κόσμου ορκίζονται στο όνομα Tupperware. Μιλάμε για μεγαλείο να υποκλιθείς, όχι αστεία.

Όλα άρχισαν όταν μου τηλεφώνησε μια οικογενειακή φίλη της μαμάς Δρακούνας και με κάλεσε σπίτι της. Πήρα έντρομη τη μαμά Δρακούνα να ρωτήσω τι εννοεί με το «επίδειξη τάπερ». Η μαμά Δρακούνα με καθησύχασε, δεν θα με φάει κανείς, η σωματική μου ακεραιότητα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, ότι δεν θα κακο-χαρακτηριστώ bimbo-νοικοκυρά αν πάω, αντιθέτως οι επιδείξεις έχουν χαρακτήρα αυστηρώς κουλτουρέ, και παράλληλα με την επίδειξη γίνεται και ανάγνωση των ποιημάτων του Jean de La Fontaine στην original γαλλική γλώσσα. Απλά πράγματα δηλαδή. Αφού θα έχει απαγγελία ποίησης να πάω εγώ η λάτρης των γραμμάτων.

«Να πάμε μαζί.»
«Σαφώς, εννοείται ότι δεν θα πας μόνη σου. Υπάρχει κίνδυνος να αμολήσεις καμιά κοτσάνα. Θα κάτσεις δίπλα μου και θα κουνάς μόνο το κεφάλι σου. Και μην διανοηθείς να ρωτάς βλακείες.»

Φτάσαμε στο σπίτι και μας υποδέχτηκε η εν λόγω φίλη. Καθίσαμε στο σαλόνι και συστηθήκαμε στις υπόλοιπες 10 κυρίες που κάθονταν αραχτές στους άλλους καναπέδες. Μερικές γνωρίζονταν μεταξύ τους από άλλες επιδείξεις και μερικές άλλες ανυπομονούσαν να δουν τα νέα μοντέλα. Κάνω νόημα της μαμάς Δρακούνας.

«Τι εννοούν νέα μοντέλα? Πλαστικά τάπερ δεν θα δούμε?»
«Ναι, αλλά κάθε σεζόν, βγαίνουν νέα επαναστατικά μοντέλα με καλύτερα υλικά. Θα δεις, ορίστε, δες τον κατάλογο.» Μου δίνει ένα κατάλογο με…. πλαστικά.

(καημένοι μου που νομίζατε ότι τα Tupperware θα έμεναν τα ίδια και τα ίδια. Και τάπερ να είναι, θέλει την αλλαγή του. Για το καλοκαίρι κάτι σε λεμονί ή peachούδι και για το χειμώνα κάτι σε navy blue).

Η τύπισσα που έκανε την επίδειξη μας συστήθηκε (ελαφρώς παρτσακλό, ελαφρώς εκνευριστική, μιλούσε πολύ, ξερόλα και τάχα μου ενδιαφέρουσα –δηλαδή κανονική-). Έφερε ένα ολόκληρο πάγκο με πλαστικά τάπερ και ξεκίνησε ένα-ένα να μας εξηγεί τι κάνει το καθένα, που μπαίνει, τι μπαίνει μέσα, πως καθαρίζεται, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, πως θα επηρεάσει την οικονομία μας, όχι οι Τούρκοι δεν έκαναν διαβήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού, τα Tupperware άλλωστε είναι στην Κύπρο από τη δεκαετία του 60’, μέχρι και οι Τ/Κ νοικοκυρές ορκίζονται στο όνομα τους.

Να μην σας πω ότι οι παρευρισκόμενες κρατούσαν μέχρι και σημειώσεις.

Θα ήταν υπερβολή.

Μας είχε δώσει όμως όλες από ένα μολύβι για να σημειώσουμε τι μας άρεσε.

Και κατάλογο (αλλά αυτό το είπαμε).

Ξέρατε ότι υπάρχει τάπερ που είναι πυρίμαχο και μπαίνει μέσα στο φούρνο και ψήνει ψητό και άλλα διάφορα του φούρνου?? Αυτό δεν το μαθαίνεις διαβάζοντας λογοτεχνία κυρίες μου.

Η επίδειξη κράτησε περίπου 30 λεπτά, και μετά μας άφησαν να συζητήσουμε το θέμα και να αποφασίσουμε. Επιδή εγώ ρωτούσα κάθε 3 λεπτά τη μαμά Δρακούνα τι κάνει το ένα και τι κάνει το άλλο (μη γελάτε, υπάρχουν τάπερ για τα πάντα: μικρά, μεγάλα, με ειδικά φίλτρα για να αναπνέει το ψωμί, το τυρί, το ζαμπόν, με λεπίδες για να κόβεις κρεμμύδι, με ραφάκια για καλύτερη αποθήκευση, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΑΣ ΛΕΩ) οι άλλες τύπισσες θεώρησαν σωστό να μου εξηγήσουν και να μου διηγηθούν τι προϊόντα έχουν οι ίδιες και πόσο ευχαριστημένες είναι.

Είχα την αίσθηση ότι έγινα δεκτή σε ένα exclusive club μελών που δεν μπορείς εύκολα να γίνεις μέλος, όταν όμως γίνεις, σε αποδέχονται όλοι με χαρά. Κάτι σαν μασόνοι. Στο θηλυκό τους. Το club αυτό ξέρει ποιο είναι και που πάει. Τα ξέρουν όλα. Είναι όλες μαμάδες. Μου εξηγούσαν τι κάνει το κάθε τι, τι είναι πραγματικά χρήσιμο και τι θα χρειαστώ αργότερα όταν μεγαλώσει η οικογένεια μου. Μετά άρχισαν να μιλούν κινέζικα για διάφορους τρόπους να μαγειρέψεις και να αποθηκεύσεις φαί και κάπου εκεί χάθηκα.

Τα ίδια έπαθα και όταν πήγα με τη μαμά Δρακούνα να μου αγοράσει χύτρα ταχύτητος.

Οι περισσότερες φαίνονταν γύρω στα 40, αλλά είχαν γιους που είναι τώρα στρατιώτες και κόρες που σπουδάζουν. Αντάλλαζαν ιστορίες για αγρίους του στρατού και πόσο κομπλεξικοί είναι οι διοικητές τους. Όλες φαίνονταν αξιοπρεπείς και καπάτσες κυρίες. Ούτε καταπιεσμένες φαίνονταν, ούτε θλιβερές υπάρξεις. Αντίθετα, έκαναν αστεία (με μένα κυρίως που δεν καταλάβαινα Χριστό και ρωτούσα που μπαίνει το κάθε κομμάτι), αντάλλαζαν εμπειρίες με τα τάπερ που διέθεταν και όλες παρήγγειλαν νέα κομμάτια για τη συλλογή τους.

Μετά τσακίσαμε τσάγια, καφέδες, γλυκά και αλμυρά.


Εννοείται ότι παρήγγειλα και εγώ τάπερ. Ένα φανταστικό διαστημικό αεροδυναμικό πράγμα με 2 ορόφους που είναι κατάλληλο και για αποθήκευση μπιμπερό και άλλα πλαστικά accessories του μωρού. Το πρώτο πράγμα που officially αγοράζω για το μωρό (με προοπτική). Είναι ένα όνειρο. Πωρώθηκα. Θέλω να με ξανακαλέσουν.

Ο Έτερος νιώθει περήφανος για μένα.

Παραλογίζομαι.

Παραλογίζεται και αυτός.


17 Comments:

At 06 February, 2007 08:44, Anonymous Anonymous said...

Mπράβο βρε!

Με το καλό και σε charity dinner του Προεδρικού με τον Ρέμο.

Δεν μας είπες όμως το πιο σημαντικό....

Η επίδειξη ετούτη, ΗΤΑΝ υπό την αιγίδα της Φωτείνης Παπαδοπούλου?

Ε?

 
At 06 February, 2007 09:47, Blogger kangerlussuaq said...

Καλά ε, τί μου θύμησες τώρα! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι ότι έπινα ο γάλα μου στα πλαστικά ποτήρια της Τάππερ. Τις επιδείξεις τις πρόλαβα και εγώ, επειδή η καλή μανούλα δεν είχε που να με αφήσει όταν πήγαινε στης κυρίας Βούλας που διοργάνωνε τα ανάλογα events. Και το κακό είναι ότι αυτά τα καταραμένα κατασκευάσματα είναι αθάνατα! Δεν καταστρέφονται ρε παιδί μου! Τα ντουλάπια μας είναι ακόμα γεμάτα με εκείνα τα κομμάτια της Tupper από την εποχή που λειτουργούσε το εργοστάσιο στη Θήβα.

 
At 06 February, 2007 09:58, Blogger the Idiot Mouflon said...

Το μωρό κλωτσούσε κατά τη διάρκεια της επίδειξης; Εγώ στη θέση του/της θα κλωτσούσα μανιασμένα.

 
At 06 February, 2007 10:02, Blogger drakouna said...

Οι επιδείξεις τάπερ είναι low key events για κανονικά άτομα. Καμία σχέση με τον Καρνάβαλλο των εκδηλώσεων της Shining One (Φωτεινής).

Παρακαλώ, έχουμε ένα επίπεδο.

 
At 06 February, 2007 10:16, Anonymous Anonymous said...

Θυμήθηκα τον Κιμούλη και τη μάνα του στο Λούφα & Παραλλαγή: "Και μη ξεχάσεις να μου φέρεις τα τάπεεεεεερ...."

All- time classic φράση της ελληνο-ορθόδοξης οικογένειας...

Ισχύει για όλους (λίγο ή πολύ) και ταυτίζεται με την "ανεξαρτητοποίηση" του υιού ή της θυγατέρας....
το πιθανότερο είναι ότι, όταν θα την έχεις ακούσει, θα έχεις κάνει ήδη την ηρωϊκή έξοδό σου από το πατρικό σπίτι και έχεις αρχίσει να τρως το φαί σου από τάπερ... :-)

 
At 06 February, 2007 11:23, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Δρακούνα ω δρακούνα! Όχι μάρκα tupperwear για τα «τερκαστά» του μωρού. Μα δεν είδες ποτέ τι κάνουν οι σύγχρονες μαμάδες στο Λονδίνο? Το συγκεκριμένο πράγμα που περιγράφεις, το κυκλοφορεί η Dior. Μάλιστα έχει και το ανάλογο στρασάκι στο ένα version του σετ, είτε γαλάζιο είτε ροζ, για να πολιτικογραφηθεί σωστά ως gendered το δρακουνάκι από τα πρώτα του βήματα. Είδα το συγκεκριμένο σετ της Dior στο τραίνο 2-3 φορές. Το έβγαζαν επιδειχτικά οι μανούλες από το πίσω μέρος της αμαξούς και έμπιαν την ακριβή πιππήλα στο στοματάκι του τεκνού για να φκάλει φάουσα ή του έδιναν να πιει νερό από το κλασάτο πιπερό του.

 
At 06 February, 2007 11:34, Blogger drakouna said...

Που να δω το Dior τερκαστό Michaella? Σαν κάθομαι στην Κύπρο?

Το τεκνό θα αρκεστεί με tupperware που είναι brand name από το 1946, πολύ πριν ο Dior ξεπουπουλιάσει από το αυγό του.

Αν όχι, έχει και καραβάνες του στρατού.

 
At 06 February, 2007 12:41, Anonymous Anonymous said...

Εύγε προσγειωμένη μάνα!
Έτσι! Να μάθει τι εστί Δρακούνα -Μάνα από τα γεννοφάσκια του (δεν μου έβγαινε σύνθετη λέξη με τα φασκιά και τα τάπερ - σόρυ)....

 
At 06 February, 2007 13:42, Anonymous Anonymous said...

Τι καλά που τα πας! Το έχω κι εγώ αυτό το tupper και πέρασε από διάφορα στάδια: Πιπίλες-μπιμπερό, μετά μπισκότα, αλλαντικά και τυριά στο ψυγείο, τώρα βάζω φάρμακα!

 
At 06 February, 2007 14:11, Blogger firfiris said...

Evge drakouna. fantazomai to taper tou drakounouthkiou tha einai galazioudin. na piaseis jie enan prasinin tou efedrou pou tha paennei efedros (ektos ki an paraggelei delivery), jie na piaseis jie ena roz prokatavolika gia otan tha erthei o kairos tis drakounitsas.

 
At 06 February, 2007 14:12, Blogger firfiris said...

Evge drakouna. fantazomai to taper tou drakounouthkiou tha einai galazioudin. na piaseis jie enan prasinin tou efedrou pou tha paennei efedros (ektos ki an paraggelei delivery), jie na piaseis jie ena roz prokatavolika gia otan tha erthei o kairos tis drakounitsas.

 
At 06 February, 2007 14:12, Blogger firfiris said...

Evge drakouna. fantazomai to taper tou drakounouthkiou tha einai galazioudin. na piaseis jie enan prasinin tou efedrou pou tha paennei efedros (ektos ki an paraggelei delivery), jie na piaseis jie ena roz prokatavolika gia otan tha erthei o kairos tis drakounitsas.

 
At 06 February, 2007 14:23, Anonymous Anonymous said...

Έχω την εντύπωση οτι τον τελευταίο καιρο δεν εργάζεσαι Δρακούνα? Βγαινεις μεσημέρι για φαγητο , πας σε επιδειξη Tupper , γράφεις σχεδόν κάθε μέρα στο Blogg, είχες γράψει και κάτι σχετικό με παραίτηση πριν λίγο καιρό.
Ξεκουράζεσαι για την άφιξη του μικρού?

 
At 06 February, 2007 16:02, Blogger the Idiot Mouflon said...

Τττ-τ... τταππερ-ημένος υπάρχει; Όι, α; Κρίμα...

 
At 06 February, 2007 21:20, Blogger APOTINEDRA said...

To ντουλάπι της κουζίνας μου είναι τίγκα στα ταπεράκια τα οποία έχουν την χρήση τους: πηγαινοέρχονταιστο πατρικό και γεμίζουν με φαί της μάμας...

 
At 06 February, 2007 23:30, Blogger achilleas said...

διαβάζω
"Είχα την αίσθηση ότι έγινα δεκτή σε ένα exclusive club μελών που δεν μπορείς εύκολα να γίνεις μέλος, όταν όμως γίνεις, σε αποδέχονται όλοι με χαρά"

σκέφτουμε
"κάτι σαν μασόνοι. Στο θηλυκό τους"


διαβάζω
"κάτι σαν μασόνοι. Στο θηλυκό τους"

χεχεχε,
αδκιασερές γεναίτζες!

 
At 07 February, 2007 10:23, Blogger Lexi_penitas said...

Μα ακόμα γίνονται επιδείξεις tupperware? Ήμουν μικρός και γέρασα. Είναι εκπληκτικό το πως μερικές εταιρείες καταφέρνουν να προσαρμόζονται στις συνθήκες της αγοράς και να επιβιώνουν. Φροντίζουν βέβαια να μας δημιουργούν "ανάγκες" που στην πραγματικότητα δεν έχουμε και να μας πουλούν την πραμάτεια τους.

Θυμάμαι μικροί, περιμέναμε να φύγουν οι κυρίες μετά την επιδειξη για να ξεπατώσουμε ότι άφησαν από γλυκά, αλμυρά κλπ.

Νάσαι καλά Δρακούνα για το ταξίδι στο χρόνο (με όπισθεν) που έκανα.

Cheers

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.