Tuesday, May 08, 2007

Το ταξίδι

Αδέρφια μου αλήτες πουλιά, και λίαν συντόμως Έλληνες περιηγητές. Πρέπει να μοιραστώ το ακόλουθο μαζί σας…

Σα βγεις Έλληνα περιηγητή στον πηγαιμό φέτος για διακοπές στις Σποράδες, να εύχεσαι νά 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Το πήξιμο στην εθνική οδό και το ferry boat στον Άγιο Κωνσταντίνο, το καταφατσαλωμένο ΚΤΕΛ μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου θα βρεις αλλά θα συνηθίσεις, αν μέν' η σκέψης σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησης το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει και έχεις πακετάρει light. Το ferry boat και το πήξιμο, το άγριο πλην κωλωμένο ΚΤΕΛ δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. Και αν δεν προνόησες να πας διακοπές κάπου αλλού.

Να εύχεσαι λοιπόν Έλληνα περιηγητή νά 'ναι μακρύς ο δρόμος για τις Σποράδες. Διότι φθάνοντας εκεί θα ανακαλύψεις έντρομος ότι φέτος καταφθάνουν στις Σποράδες Κύπριοι με απευθείας charter πτήσεις από Κύπρο. Πολλά τα καλοκαιρινά πρωία θα είναι που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά θα μπαίνεις σε λιμένας γεμάτους από μελαμψές φάτσες, αμάνικα μπλουζάκια και τριχωτές μασχάλες που γράφουν πάνω διαφημιστικά της Σ.Π.Ε. Στροβόλου και Σ.Π.Ε. Λατσιών· μην σταματήσεις να τους μιλήσεις, και τες καλές πραγμάτειες που κουβαλούν σε handbags μην αποκτήσεις, χαλούμια και παξιμάδια, καπελάκια «Κασαπιό Πανίκος» κ' έβενους, και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής, όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά· σε όλες τις Σποράδες θα συναντήσεις, να μάθεις και να μάθεις απ' τους Κύπριους που θα κατακλείσουν τα νησιά με τις charter πτήσεις.

Πάντα στον νου σου νάχεις στις Σποράδες. Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου. Θα τραβάς ολίγον τα μαλλιά σου μόλις φτάσεις εκεί αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο (ανάλογα βέβαια και με πόσες μέρες άδεια διαθέτεις), μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσουν οι καλοκαιρινές σου διακοπές.

Οι Σποράδες ήταν κάποτε ωραίος προορισμός. Χωρίς αυτές απλώς θα πήγαινες διακοπές κάπου αλλού. Άλλο δεν έχουν να σε δώσουν πια. Η εισβολή των Κυπρίων συνεχίζεται…

Κι αν ακούς μια παράξενη προφορά να πλανιέται στον αέρα, οι Σποράδες δεν σε γέλασαν. Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες ότι είναι η προφορά των Κυπρίων που νομίζουν ότι μιλούν ελληνικά. Στην Μύκονο και Σαντορίνη τους έχουν ήδη μάθει καλά.

Φέτος το καλοκαίρι, απευθείας πτήσεις από Κύπρο για Σκιάθο. Οι Σποράδες δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες…. Η εισβολή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό…. προειδοποίησα...

7 Comments:

At 08 May, 2007 09:39, Blogger shashoura said...

amaan!
eswses me pu tin siggopi..

 
At 08 May, 2007 12:29, Blogger Nobody said...

Να πάνε οι Κύπριοι και να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία σε όλα τα ελληνικά νησιά.Μπας και γλιτώσουμε από τα κοκκινογούλια τους 'Αγγλους.

 
At 08 May, 2007 14:33, Blogger zappa said...

sshhhhshhhshshsh

kokinogoulia for ever.....



toulaxiston kratane ta greek kamakia apasxolhmena, kai afhnoun oles tis alles e8nikothtes se emas tous normal an8rwpous. Ean tous paroun th 8esh oi ek ths Kyprou ormwmenes, 8a pesei xontrh peina, mias kai meta thn 8h xylopita apo kypraia 8a arxhsoun na strefontai kai allou......believe me

 
At 08 May, 2007 16:25, Blogger achilleas said...

drakouna > kavafis

 
At 09 May, 2007 08:51, Blogger Tanila said...

Γιατί καλέ το κάνεις ν'ακούγεται σαν να πέσανε ακρίδες;
Ειδικά αν εισβάλουνε στη Σκόπελο σίνγκλ Κυπραίοι, ευλογία θα είναι. Είχα πάει μια φορά μπακούρω και τράβαγα τα μαλλιά μου που ήταν γεμάτο ζευγάρια το νησί. Να πέσω από την προβλήτα μου 'ρχότανε.
Άλλωστε έχω αρκετά καλές εντυπώσεις από τους Κυπραίους άντρες. Όχι αντικειμενικές βέβαια μιας και δε στηρίζονται σε μεγάλο στατιστικό δείγμα.

 
At 09 May, 2007 10:02, Blogger drakouna said...

Οι Κύπριοι που πάνε διακοπές στα ελληνικά νησιά έχουν αποκτήσει cult status. Ειδικά σε πολυσύχναστα νησιά όπως τη Μύκονο & Σαντορίνη, μέχρι και τα ελληνικά περιοδικά τους έχουν κράξει για τη συμπεριφορά τους. Δεν είναι κακή η συμπεριφορά τους, απλώς φωνάζει "είμαι Κύπριος και το παίζω Έλληνας".

Πλάκα κάνουμε :)

 
At 11 May, 2007 10:21, Anonymous Anonymous said...

Φαντάστηκες να κατεβούν στην Αλόνησο (μια που μιλάς για Σποράδες) οι κυπραίες καρέτες-καρέτες με τις νεοαποκτηθείσες λουιβουιτόν (από Στασικράτους) τι έχει να γίνει; Θα γελάνε και οι ρέγγες

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.