Friday, May 25, 2007

Χ for Χάρτωμα

Πως μπόρεσα να γράψω τόσα πράγματα για γάμους, και να μην αναφέρω οτιδήποτε για αυτό που προηγείται του γάμου….. όχι, δεν εννοώ τον έρωτα μεταξύ των δύο νέων…. Εννοώ τον αρραβώνα (στα κυπριακά, το χάρτωμα).

Όπου αυτό γίνεται, έτσι?

Στα ευγενικά ελληνικά, αυτό είναι η λεγόμενη «υπόσχεσης γάμου». Στις μέρες μας, αν διαβάσετε στην εφημερίδα «υπόσχεση γάμου» σημαίνει ότι:

- μπήκε εκεί διότι οι νέοι είναι απόγονοι προσφύγων και αν αρραβωνιαστούν officially παίρνουν ένα medium size κομπόδεμα επιχορηγία-βοήθεια για τους πρόσφυγες. Από την Κυβέρνηση με αγάπη. Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο. Η μάλλον, έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο μετά που θα πάρουμε την επιχορηγία. Στην Κύπρο η δουλειά και η επιχορηγία δεν είναι ντροπή.

- μπήκε εκεί από τους γονείς των παιδιών. Τα ίδια τα παιδιά πιθανών να αγνοούν την ύπαρξη αυτής της στήλης μέσα σε μια εφημερίδα (είναι με μικρά γράμματα στις πίσω-πίσω σελίδες). Για την ακρίβεια, ξέρω μόνο 2 άτομα που διαβάζουν τακτικά αυτή τη στήλη. Τη μαμά Δρακούνα και μια θεία μου (και τηλεφωνιούνται για να διασταυρώσουν τις πηγές τους ποιος χάρτωσε ποιον). Το ίδιο κάνουν και με τις κηδείες αλλά πιο διακριτικά. Είναι το ένοχο μυστικό τους.

Το χάρτωμα, για την πλειοψηφία των Κύπριων γονιών λειτουργεί ως αφροδισιακό. Νιώθουν ότι τα κατάφεραν, έφτασαν στον προορισμό τους, καταξιώθηκαν, κλείδωσαν το deal, έδεσαν το γάιδαρο τους. Μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο, από μουρμούρηδες γονιοί, θα γίνουν σοφοί πλην ήρεμοι συμβουλάτορες. Ο Βούδας κάτω από την κληματαριά.

Παλαιότερα, το χάρτωμα ήταν αφορμή για:
- να μετακομίσεις μαζί με τον γκόμενο σου
- να μετακομίσει ο γκόμενος σου μαζί με σένα (και ενδεχομένως και τους γονείς σου… δυστυχώς…)
- να χάσεις την παρθενιά σου (αν ισχύει και το δεύτερο σενάριο πιο πάνω, βλέπε με αθόρυβο τρόπο)
- να βγαίνεις έξω συνοδευόμενη από τον εν λόγω γκόμενο-χαρτωμένο
- Να μπει η άλλη κασέτα της μουρμούρας των γονιών που λέει «πότε θα παντρευτείς?»

Αντιλαμβάνεστε ότι εκτός από το τελευταίο που είναι διαχρονικό, κανένα από τα πιο πάνω σενάρια πλέον δεν ισχύει. Και αν ισχύει, δεν το λέτε παρακάτω.

Πως γίνεται
Εάν μια μέρα καταφθάσουν στο σπίτι σας (με σειρά εμφανίσεως) ο γκόμενος σας, μαζί με τους γονείς του, με λουλούδια, με ένα μονόπετρο, με τα αδέρφια του, με τους νονούς του και με τυχόν ζωντανούς παππούδες και γιαγιάδες, και εσείς έχετε μαζέψει το αντίστοιχο σόι σας, τότε πιθανών να αρραβωνιάζεστε. Το σκηνικό συμπληρώνει η έκδηλη αμηχανία (τώρα δηλαδή να πούμε είμαστε αρραβωνιασμένοι? (επαναλάβετε 7-8 φορές να το εμπεδώσετε) Και έχουμε πε… πε… πεθερικά?) τα χαχανητά και τα χαμόγελα Cold gate (γίναμε μια τρελή τρελή οικογένεια).

Αν εσείς φοράτε άσπρο φόρεμα, παίζει παραδοσιακή μουσική στο background, ο γκόμενος σας είναι άφαντος και όλοι είναι ντυμένοι υπερβολικά καλά για τόσο νωρίς το απόγευμα, μάλλον χάσατε κάποια επεισόδια διότι αυτό δεν είναι χάρτωμα αλλά γάμος. Κάποιος σας ξεγέλασε.

Αν καταφθάσουν στο σπίτι σας (με σειρά εμφανίσεως) ο γκόμενος σας, μαζί με τους γονείς του, με λουλούδια, με ένα μονόπετρο, με τα αδέρφια του, με τη νονά του και εσείς έχετε μαζέψει το αντίστοιχο σόι σας, και στη φάση της αμηχανίας η πεθερά σας αποφασίσει να σπάσει τον πάγο βγάζοντας από τη θήκη του ένα μαντολίνο και αρχίζοντας να παίζει και να τραγουδά unplugged εν τω μέσω όλων των έκπληκτων σογιών… τότε είσαστε στους αρραβώνες της Δρακούνας και του Έτερου, τους οποίους θα θυμούνται για πάντα. Είναι αυτό που λέμε «μένει χαραγμένο ανεξίτηλα στη μνήμη σου».

Δεν παθαίνεις εγκεφαλικό. Δεν κάνεις φονικό. Τίποτα δεν κάνεις. Εσύ ξεκινάς σε κάποια φάση να γράφεις το δικό σου blog και ο Έτερος μπορεί να έχει το δικό του alter ego που εγώ αγνοώ. Μπορεί και να είναι ο Batman (o Superman είναι εξωγήινος και δεν μας κάνει, ο Spiderman μου έχει σπάσει τα νεύρα, άρα μας μένει ο Batman που είναι σκοτεινός αλλά ανθρώπινος –και είναι και εκατομμυριούχος-. Όποτε θέλεις να αποκαλυφθείς αγάπη μου, εδώ είμαι.)

Επείσης, περιμένεις υπομονετικά να κληρονομήσεις το εν λόγω μαντολίνο για να το σπάσεις σαν Alice Cooper σε έξαρση ροκιάς.

Κατά τα άλλα το χάρτωμα/ αρραβώνας/ υπόσχεση γάμου δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο ευδόκιμο σκοπό.


Μετά το event του χαρτώματος
:
- Πρέπει να βεβαιωθείτε καημένες μου ότι δεν θα χάσετε το μονόπετρο. Αν θέλετε μπορείτε να βγάλετε κάνα μάτι, αλλά απαγορεύεται να το χάσετε.
- Μπορείτε να αρχίσετε να σφάζεστε officially με τον καλό σας.
- Το sex αποκτά μια διάσταση «μια αιωνιότητα και μια μέρα»… με το ίδιο άτομο.
- Ενδεχομένως σύντομα να ανακαλύψετε τον άγνωστο πλην μυστήριο κόσμο της προετοιμασίας ενός γάμου. Μπρρρρρ….

11 Comments:

At 25 May, 2007 09:45, Blogger shashoura said...

ppfffff.....

 
At 25 May, 2007 09:55, Blogger Nobody said...

Είναι ανάγκη αν ανακατεύονται τα σόγια σε τέτοια πράγματα? Διαφωνώ κάθετα με τη διαδικασία!
Πάτε σε ένα ακριβό εστιατόριο και όπως τρώτε σου δίνει το μονόπετρο (με κάποιο πρωτότυπο χολυγουντιανό τρόπο)...χωρίς κλάματα και υστερίες γονέων και κηδεμόνων. Κι έτσι εσύ μπορείς να του πεις "δε σφάξανε" χωρίς να σε σφάξουν οι δικοί σου!

 
At 25 May, 2007 10:29, Blogger drakouna said...

Τα ακριβά εστιατόρια και οι χολιγουντιανές παραγωγές είναι ξενόφερτα πράγματα, και αν σας περιέγραφα αυτά, θα λέγατε πάλι ότι είμαι σνομπ και νεοκύπρια και ξέρω γω τι άλλο :)

 
At 25 May, 2007 13:50, Anonymous Anonymous said...

Εγώ θέλω ειδικό ποστ αφιερωμένο στο μαντολίνο της πεθεράς.... Δεν πρέπει να έχεις παράπονο... σου μετέτρεψε το βαρετό δέιπνο γνωριμίας σε cult event! Όχι?

 
At 25 May, 2007 18:37, Anonymous Anonymous said...

Ακόμα μια παράλειψη: Τα καλέσματα.
Αυτό που σου χτυπούν ακάλεστοι την πόρτα συγγενείς που κανονικά δε θέλεις να βλέπεις ούτε Χριστούγεννα - Πάσχα;
Αυτόοοοο...

 
At 25 May, 2007 20:02, Anonymous Anonymous said...

My name is Horaitisa and I am a gossip-holic. 8elw na paradektw oti k egw diavazw ta koinonika stin efimerida yia na dw pios edwse amoivaia yposxesi gamou...

 
At 26 May, 2007 10:24, Anonymous Anonymous said...

Εγώ τα παρακολουθώ για να μάθω ποιός πρόσφυγας-παρέας πήρε επίδομα...

Κέρνα καμιά μπύρα ρεεεεεεεεεεεε...

Αγρινό χικ Ηλίθιο

 
At 27 May, 2007 18:26, Blogger firfiris said...

@nobody. Nobody, nomizw kamneis lathos. Peftei kai parapeftei logos stis oikogenies. Oi logoi, prota apo ola stin kyprio ithiste ta petherika na plironoun tin nifi (vlepe trikkis palace extravaganza wedding show). Defteron, en oi gonioi pou tha vouroun ta aggonouthkia poupisw. Triton, en gonioi tziai theloun na xeroun. Eimai ki ego liberal gia tis prosopikes epiloges tou kathenos alla pistefkw an eimai gonios tha thelw na xerw, tha thelw na nekatotho na matho ti athropous vallo mes to spiti mou tziai giati eimai gonios gmt! Tosa hronia etaiza tin epotiza tin/ton na men po ton loo mou twra?

@drakouna. pistefko to hartoma einai mia monterna efevresi gia osous einai se makrohronia shesi kai aposkopoun sto na "stoupposoun" tous goneis pou mourmouroun gia gamo. me to na harthotheis, sta mathkia tou goniou toulahisto, mbainei to nero st'avlatzi

 
At 27 May, 2007 19:28, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Φιρφιρή ενδιαφέρουσα η ανάλυση για την χρείαν του χαρτώματος. Εξαρτάται όμως που την κοινωνίαν όπου λαμβάνει χώραν. Δεν ξέρω στην Χώραν την γίνεται, στα Κοτσιηνοχώρκα πάντως τα χαρτώματα είναι μινι-γάμος. Ενας γάμος είναι κάπου 10-20 χιλιάδες λίρες κέρδος ανάλογα με το εκτόπισμαν των γονιών, τα χαρτώματα επιφέρουν περί τα μισά τζαί ίσως 2/3 αυτού του ποσού. Παλιά έχτιζες το μισόν σπίτιν αλλά τζαι τωρά έστω γωράζεις το μισόν οικόπεδον.

 
At 28 May, 2007 15:03, Blogger firfiris said...

@aceras eides eides eides? na voithisoumen tous nostohartotous. etsi en to prepon. kalan pou pan katw oi genniseis jie ehoumen krisi plithismou, prepei na kamnoumen gamous -panayrka gia na voithisoume ta nea zevgaria. en eshei lathos.

ais ton pelan, en jie esas ta oikopeda sas jikatw tosin akrivkian

 
At 28 May, 2007 18:40, Anonymous Anonymous said...

απαπα
μακρυά από μας

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.