Thursday, June 21, 2007

Η αντάρτισσα και η νύφη

Τις δουλειές του σπιτιού παλιά τις έκανα εγώ. Με το ζόρι βέβαια και μετά από πολλή μουρμούρα και διαπραγματεύσεις αλλά εν πάση περιπτώσει, ουδέποτε βρωμήσαμε. Επειδή ζούμε 2 άτομα σε ένα σπίτι και μας έπιασε το ελαφρώς σοσιαλιστικό μας (power to the people), θεωρούσαμε ρεζίλι να φέρνουμε καθαρίστρια.

Όταν έμεινα έγκυος, αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να κουράζομαι και ότι ήταν καιρός να φέρνουμε μια καθαρίστρια μια φορά τη βδομάδα να μας καθαρίζει τα χοντρά- χοντρά. Θαύμα.

Νόμισα.

Αρχικά προσπάθησα να βρω μια Κύπρια καθαρίστρια. Στάθηκε αδύνατον. Η μια δεν μπορούσε, η άλλη δεν μπορούσε, η άλλη μου ζητούσε όσα βγάζω εγώ σε μια ώρα (και υποτίθεται εγώ είμαι white collar εργαζόμενη), η άλλη μου ανακοίνωσε ότι δεν κάνει το ένα, δεν κάνει το άλλο, δεν σκύβει (έχει χαρτί του νοσοκομείου) δεν τεντώνεται, δεν βγαίνει σε σκάλες και δεν τρίβει. Πίνει τον καφέ της μέτριο και θέλει και κουλουράκια ολικής αλέσεως.

Είπαμε σοσιαλισμός και power αλλά οι Κύπριες καθαρίστριες έχουν πάρει πολύ αέρα. Άμα ήθελα να ψήνω καφέδες καλούσα και τις φίλες μου. Και δεν θέλουν κουλουράκια ολικής αλέσεως.

Κάπου εδώ γνώρισα τη Σαμμαντάρα (για συντομία call me Σάμμα) (η αντάρτισσα).

Η Σάμμα, ήταν μια συμπαθητική γυναίκα που γεννήθηκε στη μακρινή Σρι Λάνκα. Επειδή βαρέθηκε να δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί, αποφάσισε να έρθει να δουλέψει στην Κύπρο, για 2 κομμάτια ψωμί. Πακέταρε τη βαλίτσα της, έκοψε το εισιτήριο της (μάλλον, της το έκοψαν) και ήρθε στην Κύπρο.

Στην Κύπρο δούλεψε αρχικά 2-3 μήνες στο σπίτι που την είχε κάνει εισαγωγή. Παράπονο δεν είχε από τους εργοδότες της (δεν ήρθε για να γίνουν και best friends, για δουλειά ήρθε), μέχρι που δικτυώθηκε. Η Σάμμα γνώρισε και άλλες Σρι Λανκέζες που σαν και εκείνη ήρθαν στην Κύπρο για δουλειά. Της είπαν για το Σχέδιο Δράσης:

Σχέδιο Δράσης
Κανονικά, η work visa προνοεί ότι έρχεσαι στην Κύπρο για να εργαστείς σε ένα και μοναδικό εργοδότη. Δεν δικαιούσαι να πας αλλού. Και η αμοιβή σου είναι fixed. Αν όμως φύγεις σκαστός από τον εργοδότη σου και ζήσεις στην παρανομία, μπορείς να κάνεις freelance δουλειές και να πληρώνεσαι πολύ περισσότερα από τον fixed νομότυπο εργοδότη (διότι βασικά θα δουλεύεις πολύ περισσότερο).

Σατανικό? Κερδοσκοπικό? Μια γροθιά στο κατεστημένο που την θέλει μετανάστη πολίτη δεύτερης κατηγορίας, χαμηλά αμειβόμενη σκλάβα?

Χέστηκε η Σάμμα. Αποφάσισε να ζήσει στην παρανομία.

Πακέταρε τα πράγματα της και ένα βράδυ με φεγγάρι έφυγε από το σπίτι του εργοδότη της και ξεκίνησε το αντάρτικο με το immigration. Έμενε μαζί με άλλες 5 φίλες της Σρι Λανκέζες σε παλιά σπίτια που ενοικίαζαν. Άλλαζαν διαμονή τακτικά, όταν πίστευαν ότι θα τις ανακαλύψει το immigration. Έκαναν διάφορες freelance δουλειές του ποδαριού (καθάριζαν σπίτια, εστιατόρια, έπλεναν πιάτα σε bars κτλ). Έβγαζε μεν περισσότερα χρήματα αλλά ζούσε συνέχεια με το φόβο της σύλληψης και απέλασης ως πλέον παράνομη.

Δεν έχω ιδέα αν το αντάρτικο εξίταρε τη Σάμμα, αν η αδρεναλίνη της χτυπούσε κόκκινο και αν τα βράδια τραγουδούσε απαγορευμένα τραγούδια του ανταρτοπόλεμου, πάντως το σπίτι μου το καθάριζε μια χαρά, δεν είχα και πολλές απαιτήσεις. Κάθε φορά μου τηλεφωνούσε από διαφορετικό μέρος και δίναμε ραντεβού να πάω να την πάρω με το αυτοκίνητο. Τη μια ήταν στο κέντρο, την άλλη στον Άγιο Δομέτιο, την άλλη στην Ακρόπολη, ήταν σε συνεχή κίνηση. Προσφέρθηκα να της αγοράσω μπεζ καμπαρτίνα και μαύρα γυαλιά αλλά δεν κατάλαβε το αστείο.

Ώσπου ένα πρωί μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι επιστρέφει στη Σρι Λάνκα. Βαρέθηκε το αντάρτικο και πεθύμησε τα παιδιά της. Θα ερχόταν να δουλέψει στη θέση της ο αδερφός της.

«We’ll always have Paris, Σάμμα» (ούτε αυτό το έπιασε.)

Έτσι έμεινα πάλι χωρίς καθαρίστρια… να ψάξω πάλι για Κύπρια δεν άντεχα τις ιδιοτροπίες τους, έτσι κοίταξα πάλι για κάτι εξωτικό.

Κάπου εδώ γνώρισα τη Μίνα (η νύφη).

Η Μίνα κατάγεται από την Κίνα, κάπου έξω από το Πεκίνο. Έχει ήδη μια κόρη-φαινόμενο που σπουδάζει σε κινέζικο πανεπιστήμιο (πράγμα πολύ δύσκολο διότι είναι λίγες οι θέσεις και πολλοί οι Κινέζοι, σφαγή ο ανταγωνισμός) και ήρθε στην Κύπρο να δουλέψει καθότι χωρισμένη και άνεργη. Η μόνη δουλειά που έβρισκε στην Κίνα ήταν τόσο μακριά που όλος ο μισθός της πήγαινε στα μεταφορικά. Ήρθε λοιπόν στην Κύπρο για να προσέχει ένα ηλικιωμένο κύριο που έμενε μόνος του.

Πολλά πολλά δεν ξέρω, πάντως η Μίνα βρέθηκε σε χρόνο ρεκόρ παντρεμένη με τον ηλικιωμένο κύριο και με απεριόριστη άδεια παραμονής καθότι… σύζυγος Κυπρίου. Απέκτησε (της αγόρασε? δεν έχω ιδέα) αυτοκίνητο, δικτυώθηκε και φυσικά το γύρισε και αυτή στο freelance που αποφέρει περισσότερα λεφτά. Έμενε και τζάμπα με τον ηλικιωμένο κύριο. Κυριλέ η Μίνα. ‘Έμαθε και ελληνικά.

Η Μίνα τώρα μου καθαρίζει το σπίτι. Έρχεται μέσα στη τρελή χαρά από το πρωί ξημέρωμα και είναι το πιο χαμογελαστό άτομο που έχω γνωρίσει. Όλα της φαίνονται αστεία. Και όλα είναι «no problem, εγώ σάσω».

Έχω πάντως την απορία τι να γίνεται ο ηλικιωμένος κύριος- σύζυγος που έπρεπε κανονικά να προσέχει η Μίνα αντί να μου καθαρίζει το σπίτι αλλά ντρέπομαι να τη ρωτήσω. Και δεν θέλω να την τρομάξω. Που να βρίσκω άλλη μετά?

Την προηγούμενη εβδομάδα μου ανακοίνωσε ότι θα πάει 1 μήνα διακοπές στην Κίνα να δει την κόρη της και τους συγγενείς της και να κανονίσω την πορεία μου. Αν θέλω, να μου φέρει μια φίλη της να μου καθαρίζει. Πέρσι πήγε στην Κίνα (πάει μια φορά το χρόνο) με Aeroroflot μέσω Μόσχας και τρόμαξε. Απαράδεκτη αερογραμμή (είπε). Στην Μόσχα ήθελε να κόψει τις φλέβες της. Φέτος τα κανόνισε καλύτερα και θα πετάξει in style με Emirates μέσω Dubai. Θα τα ξαναπούμε τον Αύγουστο. Τα λέμε.

Θα βρωμήσουμε....

31 Comments:

At 21 June, 2007 10:38, Blogger shashoura said...

meta3u kinezwn k srilaggezwn ka8aristriwn, psifizw srilangeza-testarismeno.

 
At 21 June, 2007 11:06, Blogger diablo said...

emeis exoume 2 indianous (mavrouthkia as they are well known) gai pogiatizoun gia 3 lires tin ora,,,,beat that! ha!

 
At 21 June, 2007 11:19, Anonymous Anonymous said...

Εσείς αντί να ξεσκονίσετε, πογιατίζετε???

:-)

 
At 21 June, 2007 11:51, Blogger Sceptic Anonymous said...

Ένεν μαύροι οι Ινδοί ρε Ντιάμπλο. Αν οι Ινδοί προσδιορίζονται ως μαύροι, οι αφρικανοί τότε τί είναι;

 
At 21 June, 2007 13:17, Blogger Tanila said...

Kατ'αρχήν, προφανώς, η Μίνα έχει πάρει γυναίκα να προσέχει τον παππού.
Κατά τέλος, γιατι δεν προσλαβατε τον αδελφό της Σάμμα που θα ερχόταν να δουλέψει στη θέση της;

 
At 21 June, 2007 13:58, Blogger drakouna said...

O αδερφός της Σάμμα ήρθε να δουλέψει στις οικοδομές, όχι ως καθαρίστρια.

Να αρχίσω να ανοίγω τρύπες στους τοίχους για να τον προσλάβω?

 
At 21 June, 2007 14:39, Blogger diablo said...

erm,,katamavroi?...

 
At 21 June, 2007 14:51, Blogger firfiris said...

Drakouna, piaste kamian voulgara, oxa en kiaris ton etairo imisi, hehehe

 
At 21 June, 2007 15:03, Blogger the Idiot Mouflon said...

Λοιπόν, άκουγα τον Υπυργό Δικαιοσύνης κ. ΣΟΦΟκλέους να μιλά για "στοχευμένη αστυνόμευση" και είχα την απορία.

Τώρα ξέρω ΠΟΙΑΝ θα στοχεύσει.

"Μετά από πολύμηνες έρευνες των διωκτικών αρχών συνελήφθη νεαρή μητέρα που παράνομα εργοδτούσε..."

 
At 21 June, 2007 15:54, Blogger Sceptic Anonymous said...

@ Ντιάμπλο

Έτσι μεταξύ μας. Είσαι λίο ρατσιστής, όξα νομίζεις ότι είσαι χιουμορίστας;

 
At 21 June, 2007 16:23, Blogger achilleas said...

Πέφτει ένας εβραίος τζαι ένας μαύρος που μια πολυκατοικία, ποιός εννα πέσει πρώτος??








Απ: Έντα που μας κόφτει?

 
At 21 June, 2007 16:41, Blogger diablo said...

Sceptic Anonymous.....mix and match..best of both,,litle bit of both,,eh,,don't know what to say really...
does it matter?...(and who cares.?.)

 
At 21 June, 2007 16:43, Anonymous Anonymous said...

Ππέφτει ο αχιλλέας 999 τζιαι ο καλύττερος του φίλος που μια πολυκατοικία, ποιος εννα πέσει πρώτος;



απάντηση: βλέπε πιο πάνω

 
At 21 June, 2007 16:53, Blogger shashoura said...

aa! 8a e3arti8ei pou ta kg tou ka8enos.... :D
8a ppesei prwtos o pio varetos!

heheh

 
At 21 June, 2007 17:24, Anonymous Anonymous said...

Παρεπιμπτόντως @ diablo και sceptic,

ΙΝΔΙΑΝΟΙ δεν υπάρχουν στην Κύπρο, τους πάτησε το τρένο. Αν υπήρχαν, δεν θα ήταν ούτε μαύροι ούτε καφεθκιοί αλλά ερυθρόδερμοι, όπως είναι στην Αμερική όπου ζούσαν αμέριμνα για αιώνες.

Shashoura,

(για να δείξω και λίγο πνέυμα) πάρε δυο αντικείμενα διαφορετικού βάρους και άφηστα να πέσουν από ίδιο ύψος την ίδια ώρα (ΚΑΝΟΝΙΚΑ, πρέπει να πέσουν χαμέ ταυτόχρονα, ανεξαρτήτως βάρους) :P

merry

 
At 21 June, 2007 18:08, Blogger Sceptic Anonymous said...

Εν εμίλησε κανένας για Ινδιάνους Σιασιούρα (όνομα και πράμα). Εμίλησα για Ινδούς. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Και αφού θέλεις πνέυμα, λογικά οι Ινδοί (κάτοικοι της Ινδίας) έπρεπε να ήταν οι Ινδιάνοι (οι ερυθρόδερμοι). Απλώς επειδή όταν ανακαλύψαν την Αμερική ενομίζαν ότι ήταν οι Ινδίες, έμεινε ο όρος Ινδιάνος που γεωγραφικά είναι λάθος.

 
At 21 June, 2007 18:38, Blogger Έλατο Χελιδόνι said...

Εννα πέσει πρώτος τζίνος που έσηει την παραπάνω αντίσταση στον αέρα.. γμτ φυσική μου...πρέπει να προσλάβω μαυρί να δόκει εξετάσεις στη θέση μου

 
At 21 June, 2007 18:46, Anonymous Anonymous said...

Chère Madame Drakoune,

Ορίστε, βλέπετε τι κάνατε; Απελευθερώσατε τον υφέρποντα ρατσισμό του μέσου Κυπραίου, που απ' τ' αλώνια βρέθηκε ξαφνικά στα σαλόνια και έπαθε μια σύγχυση. All hell broke loose.

Γράφτε καλύτερα άλλο ένα απολαυστικό Book-Club ποστάκι, απ' αυτά που μας αρέσουν.

Υμέτερος,

Πανίκκος που τημ bόρτα
(Παρατηρητήριο του Ελσίνκι)

 
At 21 June, 2007 21:54, Anonymous Anonymous said...

Err.. sceptic, ypegrapsa ws merry kai oxi ws shashoura. Deuteron, Indianous tous apekalese prwtos o diablo.

ate re kanei.

merry

 
At 21 June, 2007 23:04, Anonymous Anonymous said...

Α-ΠΟ-ΛΑΥ-ΣΤΙ-ΚΟ-ΤΑ-ΤΟ

Ψηφίζω να μπει στα best hits.

 
At 22 June, 2007 02:28, Blogger sexandthenotsuchabigcity said...

Υπάρχουν ακόμα Κυπραίες καθαρίστριες? Γουαου! Έστω και με χαρτί του νοσοκομείου δεν παύουν να είναι περίπτωση.

 
At 22 June, 2007 07:19, Blogger shashoura said...

This comment has been removed by the author.

 
At 22 June, 2007 07:23, Blogger shashoura said...

to peiramati pou les, isxyei katw apo alles sin8ikes,,an autes oi sin8ikes itan to KANONIKA pu eipes simfwnoumen....
to case dame itan se atmosfaira - panw sto mpalkoni,,,
kati epien na pei tzai to elato-xelidoni, alla ekamen ta pilies...
cheers

 
At 22 June, 2007 08:35, Blogger drakouna said...

Ευχαριστώ όσους προσπάθησαν να εξηγήσουν ποιος θα ππέσει πρώτος που ένα μπαλκόνι. Δεν ξέρω φυσική αλλά ξέρω το ανέκδοτο που λέει ότι η ξανθιά θα χάσει το δρόμο της και δεν θα βρει το πεζοδρόμιο.

Για την Ινδο-Ινδιάνικη διένευξη δεν έχω να προσθέσω κάτι. Η Σάμμα αυτή τη στιγμή πιθανόν να καθαρίζει mango στη Σρι Λάνκα για να ψήσει curry και να σκέφτεται "είναι τρελλοί αυτοί οι Κυπραίοι".

For the record, η Μίνα έχει αποκτήσει ΚΑΙ πτυχίο από κολλέγιο της Κύπρου (παρακολουθούσε νυχτερινά μαθήματα) και τώρα σκέφτεται να γράψει δική της εταιρεία Ltd και να εισάγει αντικείμενα από την Κίνα.

 
At 22 June, 2007 11:29, Blogger Andreas Maratheftis said...

aaa..pou enna theli web-site..pepsi tin poda :)

 
At 22 June, 2007 12:46, Blogger Έλατο Χελιδόνι said...

Βασικά θα ήταν καλή επιλογή να έυρεις καμια αλλη πουτούντες freelance αλλα πρόσεχε να μεν προσθέσεις τζιαι την κλέφτρα στο τιτλο "Η αντάρτισσα και η νύφη"

 
At 22 June, 2007 15:20, Blogger Φωτούλα Τζιώντζου said...

Και εγώ φρονώ ότι θα βρωμήσετε!
:)
Καλό σας απόγευμα

 
At 23 June, 2007 00:03, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Αν θέλετε να γνωρίσετε κυπραίες καθαρίστριες, πον να πάτε στον Πρωταρά για να παραθερίσετε κοιτάξετε ποιές κυκλοφορούν στους διαδρόμους, ποιές συνάουν τα σόβρακα τζαι τα βρατζιά σας τα ξιμαρισμένα που χαμέ για να σαρίσουν τζαι να σφογγαρίσουν. Ποιές τρίφουν με τη φρούτσαν το ξιμαρισμένον αποχωρητήριον.

Δεν θα βρείτε πολλές που θα είναι πάνω που 55 χρονών. Δεν εφκήκαν με πρόορην σύνταξην όπως οι υπάλληλοι της CYTA ή του κτηματολογίου. Εξεκινήσαν με 9 δωμάτια την ημέραν. Τωρά με τον ανταγωνισμόν των βουλγάρων εν εις τα 13. Συν τους διαδρόμους τζαι τα Λομπυ. Έυκα κατέβα τες σκάλες εμαυρίσαν ούλλων τα πόθκια που τους κυρσούς. Δεν είναι σέξυ πιον. Επασιύναν τζιόλας που τα μακαρόνια δεύτερης κατηγορίας που τους βάλλει το ξενοδοχείον. Στα 55 οι μισές εμείναν που αρθρίτιδαν, άλλες που σπόνδυλον. Εμείναν σπίτι να προσέχουν τα αγγονούθκια. Δεν έχουν επίδομαν ανικανότητας διότι έξι μήνες τον χρόνον δουλεύκουν τζαι δεν έχουν αρκετά ππούλια. Τους άλλους 6 ήταν άνεργες με πλεονάζον. Τούτα ούλλα για τον παχουλόν μισθόν των 450-500 λίρων τον μήνα συν τα τίπς. Ε όι τζαι να παραπονιούνται τζιόλας, με δίχα δίπλωμαν πανεπιστημίου...Φυσικά οι ξενοδόχοι εκληρονομήσαν τες ξικωλομένες που τον τζαιρόν που φκάλλαν πατάτες τζαι συνάαν πορτοκκάλια, δεν είναι στους μόνους που εδώσαν την ζωήν τους. Εκεί λοιπον ευτυχεί η κυπραία καθαρίστρια τζαι είναι ανεύρετη στη χώρα. Εκεί τουλάχιστον δεν κινδυνεύκει να την αποκαλέσει κάποιος ΔΟΥΛΑ.

 
At 23 June, 2007 10:06, Blogger Giorgio said...

Mia fora sti Kypro stous goveis mou, epiasa va ka8arisw kati tze lalei mou o papas mou "afisto tze evva to kamei n maurou..." Eskeftika mesa mou polla ratsistiko va apokalei tiv ka8aristria pou ti Sri Lanka mavrou. Fefko pou Kypro me Aegean Airlines pou ishe sto on-board periodiko tis megalo ar8ro yia ti Kypro pou sumperilambave Kypriako-Ellnviko leksiko, tze ishe mesa to akolou8o:
Maurou=Ka8aristria
Poio mperdemevn n katastasn twra tze prospa8w va apofasisw av oles n ka8aristries sti Kypro aveksartntou xromatos apokalouvte 'mauroudes'...

 
At 27 June, 2007 23:57, Anonymous Anonymous said...

Dear Πανίκκο που τημ bόρτα - πολύ καλά τα λες! :-)
Δρακούνα προώθησα τη διεύθυνση του Blog σου στους γνωστούς μου!

 
At 05 November, 2018 04:17, Blogger Unknown said...

adidas tubular shadow
jordan shoes
canada goose
golden goose
jordans
nike sneakers for women
longchamp bags
air max 2018
asics kayno
ferragamo belts

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.