Wednesday, July 11, 2007

Μανταλένα

Οι πρόσφατοι πνιγμοί ερασιτεχνών ψαράδων μας αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο ότι στην Κύπρο, για να φας φρέσκο ψάρι πρέπει να βάλεις εσύ ο ίδιος το μαγιό σου, να πάρεις 2 μποτίλιες με αέρα, βατραχοπέδιλα, μάσκα, ψαροντούφεκο και να καταδυθείς μόνος σου προς αναζήτηση ψαριών. Δηλαδή, αν θέλεις να φας φρέσκο ψάρι, πρέπει να το ψαρέψεις μόνος σου.

Ψαροταβέρνες βέβαια, υπάρχουν πολλές. Αν όμως δεν ξέρεις προσωπικά τον ιδιοκτήτη, δεν είσαστε κουμπάροι ή δεν του κλείσεις το μάτι με νόημα όταν μπεις μέσα στην ταβέρνα και δεν δώσεις το σωστό σύνθημα, δεν υπάρχει περίπτωση να σε σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Ψάρι θα φάς. Και κάποτε ήταν φρέσκο. Όχι όμως αυτό το τρίμηνο.

Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει ποτοαπαγόρευση. Το φρέσκο ψάρι είναι κάτι παράνομο και δυσεύρετο και σερβίρεται σε κακόφημα στέκια γεμάτα καπνίλα και ύποπτους τύπους που κάθονται πάντα με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πολύ συνηθισμένο να σε καλέσουν να πας να φας «… στον Κώτσιο, τον κουμπάρο από το Ζύγι που απόψε (ειδικά για μια μοναδική παράσταση κοντά σας) θα έχει φρέσκο ψάρι».

Δέος και συγκίνηση.

Φρέσκο ψάρι….

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες ψαράδες (κάπου 500 άτομα στο σύνολο) έκαναν εικονικό αποκλεισμό του λιμανιού της Λεμεσού διότι, λένε, θα δοθούν άλλες 500 επαγγελματικές άδειες ψαρέματος και θα διπλασιαστούν τα δίκτυα μέσα στη θάλασσα. Ο φόβος βέβαια δεν έχει οικολογική βάση αλλά ανταγωνιστική. Τι, θα έχουμε άλλους 500 ψαράδες να μας σπάσουν το καρτέλ και να προμηθεύουν τον κόσμο με αληθινό φρέσκο ψάρι? ΠΟΥ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΕ??

Σας θυμίζει τους ταξιτζήδες?

Σας θυμίζει τους φορτηγατζήδες?

Σας θυμίζει τους εκτελωνιστές?

Σας θυμίζει όλα τα αδικαιολογήτως κλειστά επαγγέλματα που αλωνίζουν και μας βασανίζουν?

Εγώ έχω καταργήσει το φρέσκο ψάρι στην Κύπρο. Έχω αποδεχτεί τη μοίρα μου ότι δεν έχω κανένα κουμπάρο ερασιτέχνη ψαρά, και οι γνωριμίες μου δεν επεκτείνονται σε ψαροταβερνάρηδες. Δεν ξέρω κανένα σύνθημα και άμα δω ψάρι στη θάλασσα η πρώτη μου σκέψη δεν είναι πώς να το κάνω μεζέ. Έχω να φάω φρέσκο ψάρι από πέρσι το καλοκαίρι που πήγα διακοπές. Εκτός Κύπρου.

23 Comments:

At 11 July, 2007 22:17, Blogger Unknown said...

Drakouna, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η κυβέρνηση με την πρόταση για δημιουργία νέας κατηγορίας "ημιερασιτεχνών" ψαράδων, προσπαθεί προεκλογικά να ικανοποιήσει ένα αίτημα που ούτε λογική αλλά ούτε νομική βάση έχει.
Η τάση στην ΕΕ είναι ξεκάθαρη: σταδιακή απαγόρευση ΟΛΩΝ των τρόπων αλιείας που επιβαρύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα δίκτυα ακόμα, σίγουρα δε βοηθούν την κατάσταση.
Οι επαγγελματίες ψαράδες ξέρουν τί κάμνουν φυσικά: Προστατεύουν την τζιέπη τους, αλλά να ξέρεις ότι τα μισά ψάρκα που τρώεις είναι γόνοι, ψάρια μή επιτρεπτού μεγέθους που πλασάρονται απο "ερασιτέχνες" στις ψαραγορές-ψαροταβέρνες ανεξέλεγκτα, για το έξτρα εισόδημα.Για να καταλάβεις, οι υπεραγορές που πουλούν ορφούς μισού ή ενός κιλού, ουσιαστικά πουλούν σου ένα ψάρι που ακόμα δεν έχει γονιμοποιηθεί, τζιαι η θανάτωση του επηρεάζει τζιαι τους πληθυσμούς άλλων ψαριών. Την επόμενη φορά που θα πάεις σε ψαραγορά, πρόσεξε τον αριθμό τέτοιων ψαριών και θα καταλάβεις το μέγεθος της καταστροφής. Αυτά πουλούνται απο ελάχιστους ανεγκέφαλους επαγγελματίες που ρισκάρουν τον έλεγχο απο τη Λιμενική, αλλά κατα κύριο λόγο πωλούνται απο "ερασιτέχνες" που ουσιαστικά κανένας δε μπορεί να τους ελέγξει (απλά ρίχνουν τη βάρκα τους απο οπουδήποτε. Πού να τους έβρεις;).

Είναι και άλλοι λόγοι που η πρόταση της κυβέρνησης είναι παράλογη: Κάθε χώρα πλέον έχει μια συγκεκριμένη "δύναμη" σε ψαρόβαρκες (ιπποδύναμη, συνολικό μήκος διχτυών κ.λ.π). Με το να δίνει το ελεύθερο σε κάποιους ερασιτέχνες να χρησιμοποιούν δίχτυα, αφαιρεί τη νόμιμη δυνατότητα επέκτασης απο τους επαγγελματίες. κ.λ. κ.λ.π κ.λ.π

Στην Ελλάδα ήδη το νομοσχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή, και οι ερασιτέχνες που έχουν βάρκα στράφηκαν σε άλλες μορφές αλιείας. Έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα.

Τζιαι τούτα λέω σου τα σαν ερασιτέχνης ψαράς, που βλέπω τί πραγματικά συμβαίνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζω τη λογική των επαγγελματιών.

ΥΓ: Και η χρήση μποτίλιας για υποβρύχιο ψάρεμα είναι πλέον παράνομη οπουδήποτε στην Ευρώπη...

 
At 11 July, 2007 23:33, Blogger the Idiot Mouflon said...

Για κάποιους η παρεξηγημένη ελεύθερη αγορά σημαίνει "δεν σου επιτρέπω να αγοράζεις από τους μη επαγγελματίες / επιχειρηματίς".

Και αν δεν θέλεις να αγοράσεις από τον Α ή Β; Άμα θες να κάνεις ότι πιο φυσικό για τον άνθρωπο, να πιάσεις δηλαδή μόνος σου το φαί σου; Οχι κύριε, δεν επιτρέπεται. Είσαι καταναλωτής πλέον, όχι συλλέκτης / νομάς.

Πρόσχημα είναι τα περί προστασίας των επαγγελματιών. Να τους προστατεύσεις δεν σημαίνει να εξαναγκάζεις τον ιδιώτη να παίρνει από αυτούς.

Κανένα πρόβλημα να τηρούνται όρια, κανένα πρόβλημα να προστατεύονται είδη... Συμφωνώ και επαυξάνω.

Αλλά το πρότυπο "καταναλώνω, δεν κοπιάζω, δεν παράγω" να το πλασάρετε αλλού. Ώσπου να φτάσουμε στο σημείο οι πιτσιρίκοι να νομίζουν ότι το ψάρι βγαίνει από το ψυγείο, οικολόγοι του κερατά πανάθεμα σας.

 
At 12 July, 2007 05:33, Anonymous Anonymous said...

Ο Γιάγκος στο Λατσί νομίζω πως σερβίρει φρέσκο ψάρι. Τουλάχιστον πρόσφατα που πήγα το κατάλαβα για φρέσκο. Τζιαι εν του έκατσα:)

 
At 12 July, 2007 08:49, Blogger drakouna said...

Το γεγονός όμως παραμένει ότι το φρέσκο ψάρι στην Κύπρο (με ή χωρίς έξτρα άδειες) είναι δυσεύρετο. Και πιο συχνά πιάννεσαι κορόιδο παρά εξηπηρετείσαι.

Δεν ξέρω αν φταίει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι ερασιτέχνες, οι επαγγλεματίες ή άλλος λόγος, αλλά σίγουρα, για ένα καταναλωτή (διότι γράφω πάντα από τη σκοπιά του καταναλωτή) η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη.

Έφτασα στο σημείο να πω ότι δεν θα ξαναφάω ψάρι στην Κύπρο. Είτε από ερασιτέχνη, είτε από επαγγελματία.

Φίλε γ.ι., αν έφαες φρέσκο ψάρι, ειδικά στο Λατσί, είσαι άξιος συγχαρητηρίων. Μάλλον δεν σε κατάλαβαν για Λευκωσιάτη :)

 
At 12 July, 2007 10:41, Anonymous Anonymous said...

Kaι;
Κάτω τα ψάρια ζήτω τα θαλασσινά!
Μακράν καλύτερες οι γαριδογυαλιστερες και οι αχινοπεταλίδες από τους κολιούς.

 
At 12 July, 2007 11:32, Blogger Nobody said...

Τα ψάρια είναι φίλοι μας.

 
At 12 July, 2007 13:12, Anonymous Anonymous said...

Τα ψάρκα εν σίουρα φίλοι μας:

http://www.youtube.com/watch?v=AnJSBACbvNw

 
At 12 July, 2007 17:29, Blogger Unknown said...

Idiot Mouflon: Οι ερασιτέχνες που έριχναν δίχτυα, δεν το έκαναν για να ταϊζουν ψαρόσουπα τα παιδάκια τους. Οι περισσότεροι το έκαναν για έξτρα εισόδημα. Επιβαρύνοντας την κατάσταση με χιλιάδες χιλιόμετρα διχτύων. Παντού, όπου τους έκοβε.
Τα πράματα εν πιό ξεκάθαρα απο ό,τι νομίζεις. Οι οικολόγοι του κερατά που αναθεματίζεις, ξέρουν κάτι περισσότερο και γ'αυτό εμείωσαν το συνολικό μήκος των διχτύων που θα ρίχνονται πλέον στη Μεσόγειο (τζιαι οι φωστήρες οι δικοί μας νομίζουν εννα τους γελάσουν).
Στο κάτω κάτω, για να φάεις φρέσκο ψάρι θάλασσας και όχι ιχθυοτροφείου, πρέπει να υπάρχει. Και με το τί γίνεται τωρά, δεν υπάρχει. Και καταντάς εσύ να τρώεις μούρμουρους 10 εκατοστών, σορκούς μισής παλάμης, σκάρους 5 εκατοστών, τζιαι να νομίζεις ότι όλα είναι ΟΚ, τζιαι όσοι προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση υπερβάλλουν, ή κοιτάζουν να εξυπηρετήσουν το παντοδύναμο λόμπυ των...μπατίρηδων επαγγελματιών ψαράδες, ή στην καλύτερη είναι...κερατάδες.

 
At 12 July, 2007 19:38, Blogger Έλατο Χελιδόνι said...

Τζιαι ακόμα εν εσυναφέρετε τα ψάρκα του ιχθυοτροφείου που σας σερβίρουν για φρέσκα θαλασσινά.


coming soon: κλείσιμο της ειδόδου του προερδικού με ψαρόβαρκες ως διαμαρτυρία που ελλιάναν τα ψάρκα. Στα χνάρια των πατατάριων...

 
At 12 July, 2007 20:46, Anonymous Anonymous said...

Βεβαίως, να μειωθεί και το μήκος του δικτύου και οι ημέρες που δικαιούνται, να μπουν όρια, να προστατευτούν είδη.

Όμως... την κατάσταση που απαγορεύει στον ιδιώτη να ψαρέψει μόνος του δεν θα τη δεχτώ ποτέ. Δεν θέλω κύριοι να αγοράσω από σας, θέλω να πιάσω μόνος μου το ψάρι και τίποτα στο ιδεολογικό υπόβαθρο της Ελεύθερης Αγοράς ή/και της Οικολογίας δεν δικαιολογεί μια τέτοια απαγόρευση. Αντίθετα, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ιστορίας υποστηρίζουν το αυτονόητο της ελεύθερης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους που αποδεχόμαστε ως "κοινή ιδιοκτησία".

Αγρινό Υδρόβιο

 
At 12 July, 2007 21:13, Blogger nostalgia said...

ααα τωρά εκατάλαβα γιατί πηγαίνουν οι Ελληνοκύπριοιν στα κατεχόμενα εν για να φάνε φράσκο ψάρι τσιαι εγιώ η μαννή επαρεξήγουν τους .
Δρακούνα αφού υπάρχει απαγόρευση για το ψάρεμα με μποτίλια καλή είναι και η δυχτιωτή φανέλα του γείτονα.

 
At 12 July, 2007 21:19, Blogger Unknown said...

Ανώνυμε: Μα ποιός μίλησε για απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας; Οι κανονισμοί μιλούν για χρήση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ τρόπων ΜΑΖΙΚΗΣ αλιείας όπως είναι τα δίχτυα και τα παραγάδια (στο μέλλον). Φυσικά και έχεις το δικαίωμα. Αν θέλεις, αγοράζεις δύο καλάμια, αφιερώνεις κάμποσα χρόνια ώσπου να μάθεις 5 πράματα, δέχεσαι το γεγονός ότι μια στις πέντε φορές θα δεηθείς να φκάλεις ψάρι, τζιαι σιγά σιγά να είσαι σίγουρος ότι θα τρώς ψάρια που βγάζεις εσύ και μόνο. Ή, κάμνεις κάτι αντίστοιχο με ελεύθερη κατάδυση και ψαροντούφεκο.

Προσωπικά έχει κάτι χρόνια να αγοράσω ψάρι. Δεν τρώμε συναγρίδα καθε Κυριακή φυσικά, αλλά κάτι φέρνω σπίτι. Και άλλα τόσα τα ρίχνω πίσω γιατί είναι εκτός νόμιμων (και ηθικών) ορίων.

 
At 12 July, 2007 21:22, Blogger Unknown said...

Επίσης, προσωπική μου άποψη είναι ότι πλέον οι φυσικοί πόροι ΔΕΝ πρέπει να είναι προσβάσιμοι για όλους με ΟΛΑ τα μέσα. Δεν έχουμε πλέον έτσι πολυτέλεια.

 
At 12 July, 2007 22:16, Blogger Demetris said...

@o etsi: o 'imierasitehnis' pws kathorizete? dioti dame en pou en to provlima en en? afou gia na taiseis tin joilia sou jai allo 2-3 MONO en hreiazese 600 metra dihtia. jai xereis poia en ta analoga prostima / poines pou pronoei o nomos? einai apotreptika oxa malakies?

 
At 13 July, 2007 00:45, Anonymous Anonymous said...

Έχεις δει ποτέ "ερασιτέχνη" να μπαίνει στη θάλασσα μόνο με ένα ζευγάρι πέδιλα, μια μάσκα, ένα-δυο κομμάτια δίχτυ, ένα τροχό και 1 καλάθι για "πάντημα";

Αυτό δεν θα το απαγόρευα. Είναι τέχνη και συνάμα τρόπος να βγάλει κάποιος το γεύμα του χωρίς να υποχρεούται να πληρώσει τον εστιιάτορα ή το ψαροπώλη. Και σίγουρα ο μάστορας θα "παντήσει" κοπάδια με ενήλικα ψάρια και όχι μισο-μερίδες.

Όσο για τους φυσικούς πόρους, ο συγκεκριμένος (η θάλλασα με τα ψάρια της), πες μου... γιατί να "κοτσανιαστεί" στους επαγγελματίες, εξαναγκάζοντας όποιο θέλει ψάρι να τους πληρώσει; Είναι αυτό ελεύθερη ή "ελεύθερη" αγορά;

Και κάτι άλλο. Γιατί δεν μιλάμε και λίγο για τον τρόπο που υπερκαταναλώνουμε; Π.χ. που παραγγέλουμε στις ψαροταβέρνες 800 μερίδες και μένουν για πέταμα (ή ξανασερβίρισμα) οι μισές; Η σχέση ζήτησης (προσφοράς) - αλίευσης μας διαφεύγει; Γιατί δεν μαθαίνουμε να αρκούμαστε σε αυτό που πράγματι χρειαζόμαστε;

Έχω την εντύπωση ότι οι επαγγελματίες καθόλου δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των ψαριών ως είδος αλλά -υποταγμένοι στις παραγγελιές των εμπόρων που τους σέρνουν από τη μύτη -ενδιαφέρονται μόνο για τη μονοπωλιακή, προνομιακή μεταχείριση τους.

Αγρινό Ψαρωμένο

 
At 13 July, 2007 11:34, Blogger Marlen said...

Κατά πρώτο συμφωνώ με τον έτσι όσον αφορά την ανάγκη ελέγχου της μαζικής αλιείας, είτε αυτή αφορά επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες. Το γεγονός εδώ είναι οτι ο έλεγχος αυτός είναι πιό εύκολο να γίνει και γίνεται μόνο σε επαγγελματίες ψαράδες. Έλεγχος γίνεται σε ερασιτεχνική αλιεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόγραμμα για κάτι τέτοιο. Επίσης έχουν δοθεί 1800 άδειες για ερασιτεχνική αλιεία (περίπου διπλάσιες απ'ότι έχει προνοηθεί στα σχέδια ελέγχου αλιείας)έναντι των 500 που έχουν δοθεί για επαγγελματικές. Από ποσοτικής απόψεως το αλίευμα που προκύπτει από εμπορικά σκάφη είναι σαφώς περισσότερο. Από ποιοτικής απόψεως και λόγω της κατανομής του ελέγχου (και εφόσων αυτός γίνεται σωστά), η εμπορική αλιεία είναι πιο ασφαλής σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα δεδομένα είναι αυτά. Η προσέγγιση είναι όμως το θέμα. Στην Κύπρο γενικά επικρατεί η αντιμετώπιση σε όλα τα θέματα "ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε πρέπει να το απαγορεύσουμε". Η αλήθεια είναι ότι αν υπήρχε συστηματικός έλεγχος στην ερασιτεχνική αλιεία τότε δεν θα υπήρξε και πρόβλημα. Οπότε είναι θέμα εφαρμογής κανονισμών και διαχείρισης πόρων στην τελική και όχι αυταπόδεικτου προβλήματος.

 
At 13 July, 2007 19:02, Blogger Unknown said...

Αγρινό:
Σχετικά με την "αυτοκρατορία" των επαγγελματιών ψαράδων μάλλον σου διέφυγαν κάποια ουσιώδη στοιχεία: το 2005, η αλιευτική παραγωγή ήταν περι τους 950 τόνους. Αυτό σημαίνει 2 τόνοι παρα κάτι για κάθε επαγγελματία (500 το σύνολο), δηλαδή όλο το χρόνο, κατάφεραν να πουλήσουν....2 τόνους ψάρι ο καθένας. Μέσος όρος 6-7 λίρες το κιλό (που το θεωρώ υπερβολικότατο, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αλιευμάτων πρόκειται για γόππες-μαρίδες που πουλιούνται πάμφθηνα), καταλήγουμε σε ένα ανώτατο εισόδημα της τάξης των 14 χιλιάδων λιρών! Με αυτό πρέπει να συντηρήσει σκάφος-μηχανή-δίχτυα-εξοπλισμό, να πληρώσει μισθούς του πακιστανού που έσιει να τον βοηθά, τζιαι να πάρει τζιαι σπίτι.
Αν τούτο εσείς το αντιλαμβάνεστε σαν μονοπώλιο ή κατακράτηση πλούτου, εγώ το θεωρώ σαν ένα επάγγελμα με ισχνά κέρδη, στο οποίο αφήνει η κυβέρνηση να αλωνίσουν άλλοι χίλιοι "σκαφάτοι", οι οποίοι είτε για την "κάβλα" τους, είτε για το έξτρα κατιτίς τους, θα συμβάλουν στην περαιτέρω επιβάρυνση του οικοσυστήματος (άλλο 600 μέτρα δίχτυα, και άλλο ψάρεμα συρτής, καθετής ή απο την ακτή με καλάμι φίλε Αγρινό) και στην περαιτέρω καταπίεση των επαγγελματιών.
Τα πιό πάνω αποτελούν προσωπικές μου άποψεις, οι οποίες όμως διαμορφώθηκαν μετά απο χρόνια τριβής και με τους μεν, και με τους δε.

ΥΓ: Άλλο παραδοσιακό ψάρεμα είναι και του αχινού. Ο οποίος εξαφανίστηκε απο τις ακτές γιατί εκτός άλλων λόγων, κάποιοι ερασιτέχνες "μάστορες" επιμένουν να τον "κασιανίζουν" όπου τον έβρουν. Σακκούλλες ολόκληρες. Με παραδοσιακό τρόπο φυσικά.
Υπόψη ότι ο αχινός αποτελεί βασική πηγή τροφής για εκλεκτά ψάρια όπως ο σορκός. Ρώτα τις ψαραγορές πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαν σορκούς νόμιμου μεγέθους για πούλημα και θα καταλάβεις τί ζημιά μπορεί να προκαλέσει η "ελεύθερη πρόσβαση" στους οποιουσδήποτε πόρους.

 
At 13 July, 2007 20:06, Anonymous Anonymous said...

Οι επαγγελματίες να αναρωτηθούν γιατί δέχονται να πουλούν σε χαμηλές τιμές την ώρα που ο εστιάτορας πουλά το ένα αλλόναν. Αντί το μεγαλύτερο κέρδος να πηγαίνει σε αυτούς, πάει στους πωλητές και στους εστιάτορες. Γιατί;

Αναλογίστου και το εξής: θέλεις όντως να φτάσουν οι νεότερες γενιές να νομίζουν ότι το ψάρι βγαίνει από το ψυγείο; Θέλεις όντως να καταργηθεί η διαδικασία του "μοχθώ και ο κόπος μου έχει άμεση σχέση με αυτό που καταναλώνω"; Δεν αναγνωρίζεις τον κίνδυνο σε μια τέτοια κατάσταση;

Τα άλλα που αναφέρεις αφορούν νοοτροπίες που πρέπει να εμπεδωθούν σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες και την σωστή εφαρμογή των κανόνων. Δες ξανά την παρατήρηση της Verity Devotee. Ας προσλάβει και άλλους υπαλλήλους το κράτος να κάνει ελέγχους. Δόξασοι ο θεός, πρόθυμοι να γίνουν κυβερνητικοί / δημόσιοι υπάρχουν καμπόσοι. Εν ανάγκη να γίνου όλοι αστυνομικοί;

Επιπλεον... καλώς ή κακώς έχουμε οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Αναρωτιέμαι γιατί όποτε οι κανόνες της υποδυκνείουν πραγματική ελευθερία από τα όποια μονοπώλια ή την όποια ευνοική μεταχείριση επαγγελματικών ομάδων... οι κανόνες αυτοί παν περίπατο, ενώ όποτε κάποιος αναφέρεται στο "κοινό καλό"... τότε τον βαπτίζουν "κομμουνιστή" ή δεν ξέρω και γω τι άλλο και άξαφνα όλοι θυμούνται τους κανόνες αυτούς.

Επαναλαμβάνω, δεν έχω κανένα πρόβλημα να μπουν περιορισμοί στον τρόπο που λειτουργούν οι ερασιτέχνες, ειδικά όσοι χρησιμοποιούν μέσα που αποδίδουν "γερές ψαριές". Δεν πρόκειται ποτέ όμως να δεχτώ την πλήρη απαγόρευση εις βάρος του ιδιώτη που απλά δεν επιθυμεί να ενισχύσει το βαλάντιο του όποιου ιδιοκτήτη ψαραγοράς ή ψαροταβέρνας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε αυτούς και αν η αγορά δεν σηκώνει τόσους... ας μείνουν μόνο όσοι αξίζουν.

ΥΓ. Πρόταση... ας κάνουν οι επαγγελματίες συνεταιρισμούς, με δικές τους ψαραγορές και ψαροταβέρνες... έτσι ώστε και το κέρδος τους να αυξηθεί και οι τιμές να παραμείνουν στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα... αφού θα ξεφορτωθούν τους μεσάζοντες. Φτάνει πια με καθυστερημένες νοοτροπίες για το πως μπορούν να προοδεύσουν οι όποιες επαγγελματικές ομάδες.

Αγρινό Οστρακόδερμο

 
At 13 July, 2007 21:08, Anonymous Anonymous said...

Αγρινό (εντωμεταξύ η Δρακούνα δικαιούται να αρχίσει να βρίζει γιατί έκαμε ένα σχόλιο τζιαι εξεκίνησε ολόκληρη διαμάχη): Γενικεύεις το θέμα. Σου ξαναλέω ότι είμαι και εγώ ερασιτέχνης ψαράς, εδώ και καιρό. Και διαχωρίζω τον εαυτό μου απο τους σκαφάτους που ρίχνουν δίχτυα για "χόμπυ". Εγώ πάω στη θάλασσα πρώτα για την επαφή με αυτή, και μετά για να βγάλω ψάρι. Αυτοί πάνε με σκοπό να βγάλουν όσα χωρούν τα δίχτυα τους. Είδα ψαριές των εκατό κιλών, με τους "χομπίστες" να πανηγυρίζουν. Εππέσαν στο κοπάδι, τζιαι εκαθαρίσαν το. Οι ίδιοι, ως πριν λίγα χρόνια έριχναν δυναμίτες. Οι ίδιοι ακόμα βουτούν ΝΥΚΤΑ με μποτίλιες, βγάζουν χταπόδια με χλωρίνη κ.λ.π κ.λ.π. Σκοπός τους είναι η ψαριά τζιαι όι το ψάρεμα.
Να τους ελέγξεις είναι αδύνατο, όσα μέτρα τζιαι να λάβεις. Μόνο η ολική απαγόρευση (έχεις δίχτυα στη βάρκα σου κύριε; Μέσα. Απλά τα πράματα) μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα. Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, μόνο οι δικτατορισμοί έχουν νόημα.
Τα υπόλοιπα είναι ιδεολογισμοί που θα είχαν βάση πριν 20-30 χρόνια, όταν ακόμα υπήρχαν περιθώρια.

Φιλικά,
Ο Έτσι.

 
At 13 July, 2007 21:33, Anonymous Anonymous said...

Δεν δέχομαι ότι είναι αδύνατο να τους ελέγξεις δεδομένου ότι είμαστε στο 2007 τζιαι ο άνθρωπος επήε στο φεγγάρι. Θα δεχόμούν ότι το κράτος δεν θέλει να ξοδέψει για να αποκτήσει τα αναγκαία μέσα ελέγχου αλλά αυτού είναι άλλης θάλασσας μαρίδα... εεε... άλλου παπά ευαγγέλιο.

Η ολική απαγόρευση εμπεριέχει κάποιους κινδύνους που παρέθεσα, μπορείς να τους σχολιάσεις;(τους δε δικτατορισμούς είμαι πρόθυμος να τους πολεμήσω δίνοντας και τη ζωή μου ακόμα).

Αγρινό με Γινάτι

 
At 14 July, 2007 10:26, Anonymous Anonymous said...

Αγρινό, σχετικά με την ολική απαγόρευση: Σαφώς και συμφωνώ μαζί σου! Δεν τίθεται θέμα. Αλλά, θα ήθελα να κλείσουν επιτέλους κάποιες περιοχές (π.χ περιοχή Αμαθούντας, ή ακόμα και μέρος της θαλάσσιας περιοχής του Ακάμα), ώστε να δημιουργηθούν καταφύγια για την αναπαραγωγή των ψαριών.
Ήδη αυτό έγινε στη Ν.Ζηλανδία. Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν φυσικά οι...επαγγελματίες. Μετά απο μια δεκαετία, οι πρώτοι που πιέζουν για περαιτέρω επέκταση των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ΚΑΙ οι επαγγελματίες ΚΑΙ οι ερασιτέχνες. Γιατί απλά είδαν τους πληθυσμούς των ψαριών να αυξάνονται ραγδαία στις "ανοικτές" περιοχές κάτι που βολεύει και τους μεν και τους δε.
Τελικά δεν είδα κάποια διαφωνία ξαναδιαβάζοντας τα ποστ σου. Γιατί ούτε εγώ μίλησα για ολική απαγόρευση, ούτε εσύ είδα να υποστηρίζεις τη χρήση διχτυών απο ερασιτέχνες.
Τέλοσπαντων. Δαμέ η Δρακούνα μπορεί να τζιηλιοπονεί τζιαι εμείς επιάσαμε τες ψαροφιλοσοφίες.

Ο Έτσι.

 
At 14 July, 2007 11:11, Blogger drakouna said...

Πάντως, εγώ εξακολουθώ να βλέπω φρέσκο ψάρι μόνο με το κυάλι και από την τηλεόραση, στο κανάλι Chasse & Peche :)

 
At 14 July, 2007 12:02, Blogger Unknown said...

Drakouna: Μόλις γεννήσεις τζιαι πάτε σπίτι, να έσιεις ένα καλάμι, μια μηχανούα τζιαι ένα βαλιτσάκι με παρελκόμενα. Δώρο για τον Έταιρο.
Να δείς πώς θα πάει βουρητός για ψάρεμα μόλις τα δεί. Ειδικά όταν δεί για πρώτη φορά χεσμένο το κωλί του μωρού.

Μετά απο 1-2 χρόνια, θα έχεις την εμπειρία του να βλέπει ένα ψάρι που κάμνει για το τηγάνι, να σπαρταρά στο νεροχύτη σου.

Μια απόφαση ένει.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.