Thursday, May 15, 2008

Αγροτουρισμός και απομόνωση

Για τον αγροτουρισμό έχω να πω μόνο ένα πράγμα:

Είναι μια πολύ καλή ιδέα για διακοπές ή mini break αρκεί να ξέρεις που πας να μπλέξεις. Καλό είναι όταν κάνεις την κράτηση σου να ρωτήσεις ορισμένα πράγματα:

1. Που ακριβώς θα είναι ο ιδιοκτήτης?
Στο ίδιο χωριό με σένα?
Στο ίδιο σπίτι με σένα?
Στην ίδια κουζίνα με σένα?
Μπορεί εσύ με αγροτουρισμό να εννοείς και την άμεση επαφή με τους κατοίκους του χωριού. Τους αυθεντικούς αυτούς ανθρώπους (νομίζεις) που βλέπουν ξένο κόσμο 3 φορές το χρόνο και νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν παρέα μαζί του. Ασφυκτικά. Δεν ξέρω. Άλλοι πάλι με αγροτουρισμό θέλουν να βρουν την ησυχία τους σε ένα ωραίο περιβάλλον. Να αναφέρω ότι γενικά στα κυπριακά χωριά δεν βρίσκεις την ησυχία σου αλλά διάφορους περίεργους που σε χαζεύουν σαν αξιοθέατο.

2. Όταν λέει ότι το κατάλυμα περιλαμβάνει «τζάκι» (ή άλλα ξεχωριστά features), που ακριβώς είναι και πόσοι έχουν πρόσβαση?
Μου έχει τύχει να πάω σε αγροτουριστικό κατάλυμα που διαφήμιζε ότι διέθετε τζάκι, για να ανακαλύψω ότι το τζάκι ήταν μέσα στην κουζίνα που χρησιμοποιούσε όλη η οικογένεια του ιδιοκτήτη. Το βράδυ που θέλαμε να κάτσουμε να πιούμε ένα κρασί και να παίξουμε Trivial Pursuit, ο ιδιοκτήτης και η οικογένεια του έκατσαν μαζί μας, άναψαν την τηλεόραση και «προθυμοποιήθηκαν» (σχήμα λόγου, ήταν literally πουπάνω μας) να παίξουν μαζί μας. Including τα τρία τους παιδιά. Όχι, δεν περάσαμε υπέροχα. Και μια άλλη φορά, διαφημιζόμενη εσωτερική αυλή με ανθισμένες βουκεμβίλιες ερχόταν ασορτί με γριά (ούτε καν χαριτωμένη) που καθόταν συνέχεια κάτω από τη βουκεμβίλια και μας παρατηρούσε. Stare είναι η σωστή λέξη. Και δεν το κούνησε λεπτό. Πώς να χαρώ την εσωτερική αυλή?

3. Γενικά, πόσο μόνος θα είσαι στο εν λόγω κατάλυμα?
Η κυπριακή ύπαιθρος δεν είναι Τοσκάνη. Δεν έχει πολλά απομονωμένα αγροκτήματα στο πουθενά. Γενικά στην Κύπρο άμα δηλώσεις ότι θέλεις να μείνεις μόνος και να μην σε ενοχλούν θεωρείται ύποπτο. Γιατί θέλεις να μείνεις μόνος? Τι έχουμε και δεν μας κάνεις παρέα? Κάτι έχεις. Τι έχεις? Να λύσουμε το πρόβλημα σου. Όλοι μαζί. Ειδικά άμα δουν μια πολύ μικρή παρέα (2 ή 3 άτομα) θεωρούν αυτόματα ότι θέλεις παρέα και αμέσως αυτοί θα αναλάβουν δράση. Για να μην σε ενοχλήσουν πρέπει να κατεβείς με παρέα τουλάχιστον 15 ατόμων και να κάνεις περισσότερο θόρυβο από αυτούς. Αυτό θα τους καθησυχάσει. Μυστήριο, but it works.

Τελικά για να απομονωθείς πραγματικά (αν δεν έχεις δικό σου κατάλυμα), πρέπει να πας στο μεγαλύτερο και κεντρικότερο ξενοδοχείο. Εκεί δεν θα ασχολείται κανένας μαζί σου και θα βρεις την ησυχία σου.

17 Comments:

At 15 May, 2008 10:46, Anonymous Anonymous said...

Mono an nikiaseis kati epavleis sto xerio Argaka tis Pafou panw stous lofous kai sta parara.Exeis tin isixia sou plus diki sou pisina,tzakouzi kai ola ta sinafei.The only thing 1000euro tin nikta...
Alla tziame pernas isixa & teleia

 
At 15 May, 2008 11:02, Blogger drakouna said...

Το γωνρίζω αλλά αυτά δεν είναι "αγροτουριστικά".

 
At 15 May, 2008 12:10, Blogger Κρίση Ταυτότητας said...

Mia fora ekana agrotourismo mono, sta Leykara, kai itan oi teleies diakopes!
Aparaitito sistatiko vevaia itan i kali parea giati paraeimastan monoi sto spiti!
Opou spiti milame gia paradosiako spitaki me epipla IKEA, pisina kai tzakouzi, plintirio rouxon, plintirio piaton, kafe, zaxari ktl sto ntoulapaki kai genikos ola ta comfor (ola mono gia mas!).
Mono i doriforiki den leitourgouse giati tin eixe xalasei o proigoumenos enoikos. Alla voleytikame me ta topika kanalia kai kanena parapono den eixame.
Den sas apokalipto pou akrivos sta Leykara itan ayto giati thelo na pigeno ekei kathe fora pou exo tin eykairia!

Alla an dokimaso agroutourismo se alles perioxes tha exo ipopsin tis simvoules sou Drakouna! Many thanks

 
At 15 May, 2008 12:29, Anonymous Anonymous said...

Για Αγροτουρισμό, με όλη τη σημασία της λέξης, στο σπίτι Παπαδοπούλου στη Βάβλα. ΄Ενα από τα ομορφότερα παραδοσιακά σπίτια και σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της ορεινής Λάρνακας.
Στο συγκεκριμένο σπίτι έχουμε περάσει με τους φίλους μας αξέχαστα διήμερα. Σας το συστήνω...
Ελένη

 
At 15 May, 2008 21:21, Blogger antidrasi25 said...

Ο αγροτουρισμός όπως και ο οικοτουρισμός είναι παραπλήσιες έννοιες και μακάρι να δίναμε βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα στην Κύπρο, αντί για τα γήπεδα γκολφ και άλλες ….. Τα πλεονεκτήματα θα ήταν περισσότερα αλλά βλέπετε το κέρδος πρέπει να μαζεύετε σε λίγους και όχι να κατανέμεται σε πολλούς.

Αγροτουρισμός δεν είναι να πας σε ένα χωριό, να νοικιάσεις μια έπαυλη και να κάθεσαι στην πισίνα αραχτός. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το προηγούμενο δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω, αλλά θα σας συνιστούσα να κάνετε μια βόλτα μέχρι την Μηλιά στην Κρήτη [http://www.milia.gr] και να πάρετε μια γεύση. (Συγνώμη που δεν έβαλα κάποιο παράδειγμα από Κύπρο).

antidrasi25

 
At 15 May, 2008 22:52, Anonymous Anonymous said...

http://www.paradisoshills.com/ δαμε εν καλά... ήσυχα τζαι 15 λεπτά που το Λατσί

 
At 16 May, 2008 07:19, Blogger entelech1a said...

"Βασιλιας Νικοκλης" στην Παφο!

 
At 16 May, 2008 07:36, Blogger stalamatia said...

Αγροτουρισμός δεν σημαίνει να πας να κάτσεις απλά για διακοπές, αλλά εννοείτε ότι θα κάνεις και αγροτικές δουλειές ανάλογα το τι παράγει η περιοχή που θα πας.Εκτός και στη Κύπρο είναι διαφορετικά.

 
At 16 May, 2008 07:38, Anonymous Anonymous said...

Πιάσε ένα τσιατήρι, τζε δόκε μέστα ακάμωτα. Τζιαμέ (λογικά), εν θα σε ενοχλήσει κανένας. Έτιν λύση τζε μάλιστα μούκτιν!

 
At 16 May, 2008 08:18, Blogger drakouna said...

χε χε, ευχαριστώ για τα tips.

Δεν ξέρω για αλλού, αλλά έχω την εντύπωση ότι στην Κύπρο απλώς ενοικιάζεις παραδοσιακό κατάλυμα. Δεν πρέπει να βοηθήσεις κανένα σε αγροτικές δουλειές.

 
At 16 May, 2008 08:42, Anonymous Anonymous said...

Στην Καλαβασό, έχει ωραία καταλύματα και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Δρακούνα αν θες να βοηθήσεις σε αγροτικές εργασίες, έλα το επόμενο Σαββατοκυρίακο να κλαδέψουμε εσπεριδοειδή, στο περιβόλι μου!!!! :ο)))

 
At 16 May, 2008 10:25, Blogger nic said...

Μια φορά εδοκίμασα να κάμω αγροτουρισμό πριν χρόνια τζαι ήταν ότι καλύτερο! Κακοπετριά αν θυμούμαι καλά, είshεν πετσετούθκια παραδοσιακά παντού, και τα σύνεργα τους... Ούτε που μου πέρασε που το νου ότι έπρεπε να κάμνω τζι εώ (πετσετούθκια) όσον ήμουν τζαμέ...

 
At 16 May, 2008 16:02, Anonymous Anonymous said...

Χμ ωραία ολ' αυτά... αλλά έχω την εντύπωση ότι αγροτουρισμός σημαίνει να ζήσεις τη ζωή του χωριού, να κάτσεις με τους παππούδες στον καφενέ να φας γλυκό, να πας βόλτα στα περβόλια κι όλ' αυτά. Το να νοικιάσεις μία έπαυλη με τζακούζι και δορυφορική, η οποία απλά να βρίσκεται σε κάποιο χωριό, δε σε μετατρέπει αυτόματα σε αγροτουρίστα... Βέβαια δεν είμαι σίγουρη αν αυτά γίνονται στην Κύπρο...

 
At 16 May, 2008 17:18, Anonymous Anonymous said...

to spitiko tou arxonta ... treis elies ... kuria antroulla rules!

 
At 20 May, 2008 00:44, Blogger SKonte said...

areskei mou pou kapoioi eisigountai diaforous topous les kai tous rotise kaneis, i tha tous krostei kanenas kai tha paei ekei mono kai mono epidi to protinan

 
At 20 May, 2008 01:50, Blogger antidrasi25 said...

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την θέση μου και να αναφερθώ στον skonte. Ο λόγος που έβαλα την ιστοσελίδα για την Μηλιά στην αναφορά μου ήταν για να εξηγήσω και να γίνω πιο κατανοητός για τα όσα ανάφερα για τον αγροτουρισμό-οικοτουρισμό. Εσύ μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι να μάθεις, κάποιοι άλλοί όμως, ίσως να θέλουν να μάθουν.

 
At 02 March, 2010 18:22, Anonymous Anonymous said...

http://samocon.la2host.ru/pagesto_7.html bankruptcy statistics http://prerertic.la2host.ru/tehosmotr-gruzovikov.html bankruptcy before divorce http://dropenpa.la2host.ru/avtokran-50t.htm what is bankruptcy http://corfidow.la2host.ru/frontalniy-pogruzchik-pf.html primaris airlines bankruptcy http://densrecan.la2host.ru/krediti-bez-zaloga-poruchiteley.htm countrywide bankruptcy http://corfidow.la2host.ru/pagesto_39.htm california regions for bankruptcy http://crysredto.la2host.ru/05-2009.htm personal testimonials post bankruptcy http://corfidow.la2host.ru/pogruzchik-frontalniy-bu.html personal bankruptcy http://corfidow.la2host.ru/pagesto_47.htm proxy disclosure of bankruptcy proceedings
http://dropenpa.la2host.ru/prodam-avtokran-ural-avtokran-ural.htm what is chapter 11 bankruptcy http://samocon.la2host.ru/pagesto_2.htm nortel bankruptcy http://prerertic.la2host.ru/pagesto_201.htm bankruptcy firms vancouver bc

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.