Tuesday, June 24, 2008

Εξετάσεις Ιστορίας

Τα σαΐνια μας έχουν γράψει και πάλι σκατά στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις παγκύπριες εξετάσεις. Βλέπω μια παράδοση να δημιουργείται, μια συνέχεια. Φαντάστηκες τελικά οι Κύπριοι να μην έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας?

Οποία φρίκη!

Ίιιιουουουου (που θα έλεγαν και τα σαΐνια επιδεικνύοντας τον λεκτικό τους πλούτο)

Ο μόνος πλούτος εδώ, είναι ο Πλούτο, ο σκύλος του Μίκυ Μάους, αλλά να μην λέω κακίες.

Πέρσι είπαμε για τα Νέα Ελληνικά και τη Φόνισσα.

Φέτος θα ασχοληθούμε με άλλο αγαπημένο μας, το μάθημα της ιστορίας.

Να γράψετε σύντομα κατατοπιστικά σημειώματα για τα πιο κάτω:

(αντιγράφω από τις λύσεις των εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Σε παρένθεση τα δικά μου σχόλια)

1. «Εθνικό Μέτωπο»
Σωστή απάντηση
: Εμφάνιση 1969 (ή τέλη δεκαετίας ’60)- μυστική και παράνομη οργάνωση – προκάλυμμα η ενωτική συνθηματολογία (είναι άραγε τυχαίο που όλες οι ρατσιστικές οργανώσεις της Ευρώπης ονομάζονται National Fronts??).
- Δράση: εγκληματικές πράξεις (δολοφονίες, απαγωγές, δολιοφθορές) – διαταράσσουν το ελληνοκυπριακό εσωτερικό μέτωπο (μόνο το ελληνοκυπριακό? Οι τουρκοκύπριοι? Οι ξένοι? Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα?).
- Κηρύσσεται παράνομη από την Κυβέρνηση (Εχέστην η Φανού. Και το κυνήγι των αμπελοπουλιών είναι παράνομο αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο συνεχίζει να είναι μεζές σε ταβέρνες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου).
- Συνεχίζει σποραδική δράση ως το 1970, οπότε αυτοδιαλύεται (και τα μέλη του ζουν φιλήσυχες ζωές ως βιοκαλλιεργητές μέχρι το πραξικόπημα το 1974 που προφανώς έγινε μόνο του).
- Ηγετικά στελέχη του συλλαμβάνονται και καταδικάζονται (????ΜΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. Μπράβο βρε, σχεδόν να το πιστέψω).
(Σύνολο Μονάδων 5)

2. «Ιδιώνυμο»
Σωστή απάντηση
: Νόμος που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Βενιζέλου (1929).
- Προέβλεπε: (α) Ποινή φυλάκισης 6 μηνών για όποιον επιδίωκε την «ανατροπή του κρατούντος κοινωνικού συστήματος»
(β) Απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων που διέδιδαν «ανατρεπτικές» ιδέες
(γ) τον τρόπο διάλυσης των σωματείων που ελέγχονταν από το Κ.Κ.Ε.
- Κριτική: (α) Νομοθετικό μέτρο κατά του Κ.Κ.Ε. (β) Αποτέλεσε την απαρχή σειράς μέτρων που δίωκαν το φρόνημα του πολίτη (αμφισβητούμενο σημείο της τετραετίας Βενιζέλου).
(Σύνολο Μονάδων 5)

(Αυτή η ερώτηση, στοίχημα μπήκε ως token μέσα διότι έχουμε αριστερή κυβέρνηση και πρέπει οι νέοι μας να μάθουν τους διωγμούς και βάσανα που υπέστησαν οι αριστεροί σε Ελλάδα και Κύπρο. Έτσι για να μάθουν. Αν του χρόνου έχει ερώτηση για τα ανεπίσημα μέτρα εναντίον αριστερών της Κύπρου, θα συμπληρωθεί η τρίλιζα (εκπαίδευση ήθελα να πω)

3. Αφροασιατική Συνδιάσκεψη (Μπαντούγκ, 1955)
Σωστή απάντηση
- Συμμετείχαν 29 νεοαπελευθερωμένα κράτη της Ασίας και της Αφρικής. (Σε κάποια φάση αρχίσαμε να συμμετέχουμε και εμείς στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Ζει Ζει» με ερμηνευτή τον Μακάριο το οποίο πήρε την τρίτη θέση.)
- Αποκλείστηκαν από την συνδιάσκεψη οι λευκές και βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. (και τα έβαψαν μαύρα, τι να σου πω)
- Η διάσκεψη σημειώνει την εμφάνιση του Τρίτου Κόσμου στο παγκόσμιο πολιτικό προσκήνιο. (Επίσης προμηνύει το ξεκίνημα της καριέρας του Bob Geldof και του Live Aid επιδή “there won’t be snow in Africa this Christmas time, the greatest gift they’ll get this year is life, ohhhohh where nothing ever grows, no rain no river flows, do they know it’s Christmas time at all?”)
- Η Αφροασιατική ομάδα ήταν η συμπαγέστερη στον Ο.Η.Ε. (και πέτυχε σημαντικές νίκες έναντι της γερασμένης και καταποντισμένης από τραυματισμούς Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Οι Αφρικανικές χώρες ειδικά, δεν χρωστούν πουθενά, εκμεταλλεύονται όλες τον πλούτο τους και έχουν αξιοζήλευτα δημοκρατικά πολιτεύματα.)
- Τα περισσότερα από τα νέα κράτη αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στους υπάρχοντες συνασπισμούς και κηρύχθηκαν αδέσμευτα. (οι Singles των χωρών. Από το διαγωνισμό, η Κύπρος αποχώρησε τελικά το 2004 για να λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη συμμετοχή μας στους αδέσμευτους προκόψαμε.)
(Σύνολο Μονάδων 5)

(Στο Μπαντούγκ, Μπαλί της εξωτικής Ινδονησίας μπορείτε να πετάξετε με Emirates μέσω Ντουπάι –για να το συνδυάσετε και με τα ψώνια σας-. Αυτός ο εξωτικός προορισμός προσφέρεται από όλα τα καλά τουριστικά γραφεία. Στο Μπαντούγκ αδερφές μου! Στο Μπαντούγκ!)

4. «Μάχη της Αγγλίας» (1940)
Σωστή απάντηση
- Εντατικός και συνεχής βομβαρδισμός του αγγλικού εδάφους από τη γερμανική αεροπορία για να προετοιμάσει ο Χίτλερ την απόβαση στα βρετανικά νησιά. (Ότι δεν κατάφερε να ισοπεδώσει ο Χίτλερ, το καταφέρνουν every end of term οι Κύπριοι φοιτητές της Αγγλίας στην Oxford street.)
- Στόχοι: (α) η καταστροφή της αγγλικής αεροπορίας (η British Airways, τώρα με νέα πτήση από το αεροδρόμιο της Πάφου)
(β) η τρομοκράτηση του πληθυσμού
(γ) η εξάρθρωση της αγγλικής βιομηχανίας (το κατάφεραν μόνοι τους τη δεκαετία του 80’)
Ωστόσο:
- ο πληθυσμός παραμένει ατάραχος μετά από έκκληση του Τσώρτσιλ (αναίσθητοι γαρ)
- η αγγλική αεροπορία προξενεί τρομερές απώλειες στους Γερμανούς (και γίνεται περίπου 48 κινηματογραφικά έργα για να βγάλει και κάτι από την υπόθεση το Hollywood)
- ο Χίτλερ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για απόβαση – στρέφει την προσοχή του στα Βαλκάνια (για να λάβει χώρα το ηρωικό έπος του 40’, αγαπημένο public holiday του φθινοπώρου, που ειδικά όταν «πιντωθεί» σε σαββατοκύριακο γίνεται τέλεια ευκαιρία για μικρό ταξιδάκι αναψυχής.)
(Σύνολο Μονάδων 5)

10 Comments:

At 24 June, 2008 13:07, Anonymous Anonymous said...

Δρακούνα για άλλη μια φορα, δεν παιζεσαι. Θέλουμε ανάλυση όλου του γραπτού...

 
At 24 June, 2008 14:05, Blogger dokisisofi said...

:)))

 
At 24 June, 2008 14:44, Anonymous Anonymous said...

"...(Σε κάποια φάση αρχίσαμε να συμμετέχουμε και εμείς στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Ζει Ζει» με ερμηνευτή τον Μακάριο το οποίο πήρε την τρίτη θέση.)..."

Πιο ψηλά κι' από Γιουροβίζιον, όλεεεεε!

 
At 24 June, 2008 15:42, Anonymous Anonymous said...

They don't need to know their language, or anything of importance. Their government only cares about propagandistic facts.

Why care when your thio Kostis is going to secure a good job for you when you get back from your studies?

 
At 25 June, 2008 20:13, Blogger Anef_Oriwn said...

@ Drakon Woman,

Μόνο μια αποριούλα έχω που θα την υποβάλω υπό μορφή ερώτησης: Από που έχεις αυτή την εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με το κυνήγι των αμπελοπουλιών και πως “… για κάποιο μυστήριο λόγο συνεχίζει να είναι μεζές σε ταβέρνες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου...”; Ξέρεις καμιά τέτοια ταβέρνα να μου συστήσεις τζιαι μένα; Όπου τζιαι να ‘σαι ήρτεν ο Σεπτέμβρης τζιαι εν να μας κατεβούν τα αμπελοπούλια!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 25/06/2008 – 8:12 μ.μ.

 
At 26 June, 2008 08:21, Blogger drakouna said...

Έτσι πράματα δεν τα ρωτούν από αγνώστους άνευ, ρώτα κανένα "κουμπάρο" σου :)

 
At 27 June, 2008 18:34, Blogger Anef_Oriwn said...

Drakon Woman,

Δεν το ήξερα ότι οι “κουμπάροι” γνωρίζουν τέτοια σημαντικά πράγματα! Πάντως δεν είναι σωστό από μέρους σου να κρατείς αποκλειστικά για τον εαυτό σου τέτοιες άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τι θα ‘λεγες να κουμερέψουμεν;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 27/06/2008 – 6:29 μ.μ.

 
At 27 June, 2008 23:41, Blogger dokisisofi said...

/Η dokisisofi είπε...
Το σχόλιο αυτό αφιερωμένο στα αγαπητά μου ρουφιανίδια με τις ψηλές θέσεις και την αιώνια απανταχού ανασφάλεια στη θέα μιας "δοκησίσοφης" να λέει τα πράγματα με τ'ονομά τους. Και που ίσως θύμωσαν που ΄δε λέει να σωπάσει και που σκασίλα της μεγάλη που δεν έχει φαν κλαμπ ( το λέω σωστά?)

Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι έχουν τις "Ζωές των άλλων" για αγαπημένη ταινία. Με τιμά το γεγονός ότι με θεωρούν τόσο ξεχωριστή ώστε να με πολεμούν τόσο και να φτάσουν στο σημείο να παραβιάσουν και το λογαριασμό μου και να γράφουν σχόλια με το όνομα μου, ώστε να "σπιλώσουν" την "δοκησίσοφη" (αν και έχει τόσες φορές διακωμωδήσει τον ίδιο της τον "εαυτό" που δεν χρειαζότανε) με πράγματα που δεν έχει πει. Έχω καταδικάσει και στο μπλογκ του Μιχάλη την υποκλοπή αυτή και αποκήρυξα ένα σχόλιο με συγγραφέα την "δοκησίσοφη".

Βλέπω ότι τα μέσα δεν είναι συμβατικά και ότι τα χτυπήματα κάτω απ'τη ζώνη( σύμπτωμα έλλειψης επιχειρημάτων και ζηλόφθονης μανίας για ηθικη εξόντωση του αντιπάλου) πλέον συστηματοποιούνται.

Όσοι μηχανισμοί κι αν μπήκαν σε λειτουργία για να φτάσω στο σημείο να πώ "Ήμαρτον" και να τρομοκρατηθώ άλλοι τόσοι είναι και οι μηχανισμοί αυτοάμυνας που διαθέτω.

Ξέρω ότι πολλοί θα τα θεωρήσουν γραφικά όλα και φαντασιοπληκτικά και δεν έχω τίποτα άλλο από το λόγο μου για να τους πείσω. Κάποτε θα καταλάβουν.

Πέρα από το διαδίκτυο όμως, υπάρχει και ζωή. Και η δοκησίσοφη υπάρχει και κυκλοφορεί ανάμεσα σας και συνεχίζει να εκφράζει τη γνώμη της ελεύθερα και επώνυμα. Και δε νομίζω με τέτοια μούρη να μπορεί κάποιος να επιχειρήσει πλαστοπροσωπία:PPP.

Συμπονώ όσες/ους κατάλαβαν ότι μόνο με τέτοιο τρόπο θα μπορούσαν να με εξευτελίσουν. Είναι φοβισμένα ανθρωπάκια που έμαθαν να εξοντώνουν και όχι να υπάρχουν, να χαλούν και όχι να κτίζουν και θα είναι πάντα στην υπηρεσία ενός ανώτερου και θα ψωμοζητούν μπράβο από τα ελεεινά τόυς ρουφιανέματα. Δόξα τω Θεώ διαθέτω ελευθερο πνεύμα και΄ούτε φόβο έχω ούτε πάθος. Απλά τρομάζω στην ιδέα της γενίκευσης τέτοιων πρακτικών για την κοινωνία μας γενικότερα.

Ότι έκανα, σωστό ή λάθος, το έκανα γιατί υπήρχε λόγος. Και ο λόγος αυτός ΄΄ηταν η λογοκρισία και το φίμωμα (κυρίως σε σχόλια χιουμοριστικά-το χιούμορ ενοχλεί τους ρουφιάνους). Αν αντέδρασα με άσχημο τρόπο δε θα απολογηθώ καθώς ήθελα να καταδείξω την υποκρισία στα "φιλελεύθερα" προσωπεία διαφόρων μπλόγκερ που κάθε άλλο παρά χαλαροί και κουλ ήταν (λεξιπένητες,αγρινά, ψυχίες, αντίχρηστοι κτλ). 'Επαιξα με τα όρια τους και αποκαλύφθηκε τελικά το πρόσωπό τους. Φασισμός, αποκλεισμός, λογοκρισία, ανασφάλεια, προπαγάνδα,ρουφιάνεμα χαμέρπεια.

Και ΄τώρα θεωρούν ότι επειδή με τα μέσα που διαθέτουν άλωσαν το ψευδώνυμο μου,ανταλλάζουν συγχαρητήρια. Ή μήπως και τίποτα άλλο????



(Πάω για ύπνο. Για ότι γραφεί στο εξής, δε φταίω εγώ

 
At 28 June, 2008 00:47, Anonymous Anonymous said...

k meta apo ton iperoho monologo ts dokisisofis i kypros mporei na koimithei isixi.
tr teleutaia,meta p kati anafores g to email s,sanna j eshiestikes pano s j pleon mono kala logia les?oi vrishies apotelun parelthon g afto to kalo koritsaki.euge

 
At 28 June, 2008 22:22, Anonymous Anonymous said...

Τέτοια θέματα έβαλαν φέτος; Ευτυχώς που έδωσα εξετάσεις πριν από 9 χρόνια, όταν ακόμα οι ερωτήσεις είχαν σχέση με τους παγκόσμιους πολέμους, το Μεσοπόλεμο και τη Μικρασία! Πώς άλλαξαν τα πράγματα!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.