Monday, June 08, 2009

Μεγάλοι Κύπριοι (3)

Το τρίτο και τελευταίο μέρος των Μεγάλων Κύπριων:

16. Κιτιεύς Ζήνωνας: Αρχαίος φιλόσοφος, ιδρυτής του στωικισμού. Γεννήθηκε στην Κύπρο και μόλις ενηλικιώθηκε, έφυγε για να μην επιστρέψει ξανά. Είναι ίσως για αυτό το λόγο που ονομαζόταν και «σοφός». Κύριο ζητούμενο του βίου στους στωικούς, είναι να ζει κάποιος σύμφωνα με την φύση του. Καθήκον του ανθρώπου είναι να θέσει τον εαυτό του σε αρμονία με το Σύμπαν, το οποίο, ως λογικό και αγαθό, τού μεταφέρει τις ιδιότητές του. Να ζείτε με άλλα λόγια στην κοσμάρα σας. Επίσης, αν απατάτε το σύζυγο σας και τύχει να σας τσακώσει, να τους πείτε ότι «ακολουθείτε τη φύση σας». Κάνετε στην ουσία μια πράξη στωικισμού και όχι κέρατο.

17. Κώστας Μόντης: Ποιητής, συγγραφέας,. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κάπου διάβασα ότι προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ, πράγμα περίεργο διότι οι υποψηφιότητες του συγκεκριμένου βραβείου δεν γίνονται γνωστές. Ήταν βαθιά προβληματιζόμενος για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Πρέπει να ήταν στ’ αλήθεια, απόδειξη ότι δεν σκέφτηκε να γίνει πολιτικός. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν. Αποτελεί αγαπημένη ερώτηση σε εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη θέση λειτουργού.

18. Λεόντιος Μαχαιράς: Χρονικογράφος που έζησε τον 15ο αιώνα. Γνωστό του έργο είναι η «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η ποία λέγεται Κρόνακα τουτέστιν Χρονικόν», γνωστότερη με τον τίτλο «Κρόνακα». Πρόκειται για ένα χρονικό, το οποίο ξεκινάει από την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου έως και το θάνατο του βασιλιά της Κύπρου, Ιωάννη Β' το 1458. Είναι το πιο ολοκληρωμένο έργο Κύπριου για την περίοδο του μεσαίωνα στην Κύπρο. Είναι το πιο ολοκληρωμένο Άρλεκιν της βασιλείας των Λουζινιανών στην Κύπρο.

19. Μάρκος Παγδατής: Αθλητής του τένις. Η Κύπρος τον ανακάλυψε όταν προκρίθηκε στον τελικό του Australian Open το 2006. Έκτοτε τον βλέπουμε συνέχεια σε διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας και όλο χάνει στο τένις. Έκοψε τα μαλλιά του. Πάλι έχασε στο τένις.

20. Μιχαηλίδης Βασίλης: Ποιητής, διάσημος διότι έγραφε ποιήματα στην κυπριακή διάλεκτο και πέθανε πάμπτωχος και αλκοολικός. Τα δύο, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Στα έργα του περιλαμβάνεται η «9η Ιουλίου εν Λευκωσία», ένα ποίημα που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι φιλόλογοι για να διδάξουν ιστορία.

21. Σωτήρης Καϊάφας: Παλιός ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας. Σε σύνολο 391 αγώνων σημείωσε 262 τέρματα και αναδείχθηκε 8 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος κατέχοντας ένα ρεκόρ, το οποίο δεν έχει ακόμα καταρριφθεί. Δεν πέτυχε ποτέ του κάτω από 30 τέρματα σε μια χρονιά, ενώ την ποδοσφαιρική περίοδο 1975-76 αναδείχθηκε σε κορυφαίο σκόρερ ολόκληρης της Ευρώπης με 39 γκολ. Ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι τότε, δεν υπήρχαν πολλοί ξένοι παίχτες στις κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες.

22. Τάσσος Παπαδόπουλος: Δικηγόρος, μέλος της ΕΟΚΑ, ένα από τα golden boys που εξαργύρωσαν την «αγωνιστικότητα» τους στο maximum μετά την Ανεξαρτησία. Κινήθηκε πάντα με τους «good» guys, διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη μοναδική στιγμή της ιστορίας του Κυπριακού που πραγματικά κόντεψε να λυθεί (και μας άγχωσε) (το ενδεχόμενο λύσης). Όπως και το Μεταξά, έμεινε για πάντα immortal με το ΟΧΙ του.

23. Χριστόδουλος Σώζος: Δήμαρχος της Λεμεσού και ενωτικός, έπεσε μαχόμενος κατά τον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912-13. Εγκατέστησε στη Λεμεσό, πρώτη από όλες τις πόλεις της Κύπρου, οδικό φωτισμό που λειτούργησε το 1912, έκανε το Δημόσιο Κήπο, έφτιαξε σημαντικό οδικό δίκτυο, φιλαρμονική, αντιπλημμυρικά έργα, προκυμαία και πολλά άλλα. Έχοντας κάνει όλα αυτά τα τρομερά, εγκατέλειψε τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους για να πάει να πεθάνει μαχόμενος πάνω σε μια βουνοκορφή. Αν ήμουν η σύζυγος του, θα τον σκότωνα.

Όσο και αν προσπάθησα να βρω Μεγάλες Κύπριες, μόνο η Αφροδίτη και η Άννα Βίσση μπήκαν στη λίστα. Το άλλο αξιοπερίεργο, είναι που η συντριπτική πλειοψηφία των «Μεγάλων Κύπριων» είναι άτομα του 20ου αιώνα. Ελάχιστα άτομα προέρχονται από τις παλαιότερες εποχές. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Μόνο στον 20ο αιώνα συνέβησαν σημαντικά γεγονότα και αναδείχτηκαν «σημαντικοί» άνθρωποι? Η απάντηση, πιστεύω, είναι η εξής:

Ο καθένας, θεωρεί την εποχή που ζει τη σημαντικότερη. Σε αυτή τη χρονική στιγμή που ζούμε, αυτά είναι τα είκοσι τρία σημαντικότερα άτομα που μπόρεσα εγώ να σκεφτώ. Αν έγραφα τη λίστα πριν 100 χρόνια, πάλι θα έβρισκα είκοσι τρία άτομα, θα ήταν όμως διαφορετικά. Αν η ίδια λίστα γραφτεί σε 100 χρόνια από τώρα, πάλι θα είναι διαφορετική. Στην τελική, η «εμβέλεια» κάποιων ατόμων έχει ημερομηνία λήξης ανάλογα με την εποχή που ζουν.

Με τα πιο πάνω υπόψη, πολύ θα ήθελα να ανακηρύξω ως το Μεγαλύτερο Κύπριο όλων των εποχών τον αρχαίο Ζήνωνα τον Κιτιεύς αλλά δεν μπορώ, διότι ο στωικισμός, η φιλοσοφία της οποίας ήταν ιδρυτής, δεν έχει καμία σχέση με τους Κύπριους. Ο στωικισμός αναφέρεται στην ελεύθερη βούληση, την εγκράτεια, την αντικειμενικότητα και τη σωστή σκέψη. Άγνωστες λέξεις.

Ο μεγαλύτερος Κύπριος τελικά, είναι εκείνος που σκέφτηκε τον πασίγνωστο κυπριακό διαχρονικό τρόπο ζωής, «ούσσου να περάσουμε», ο οποίος τηρείται πιστά μέσα από τους αιώνες.

25 Comments:

At 08 June, 2009 19:27, Anonymous Anonymous said...

Τον χριστόφορο Πισσαρίδη εξίασες τον.Για ολόκληρο βραβείο νόμπελ ήταν υποωήφιος τα γέριμα και έχασε το στο τσαζ που τα κυκλώματα του Χάρβαρντ

 
At 08 June, 2009 19:37, Blogger drakouna said...

Μα αφού οι υποψηφιότητες των Νόμπελ δεν γίνονται γνωστές, πως ξέρεις για αυτόν τον υποψήφιο?

 
At 08 June, 2009 21:17, Anonymous Anonymous said...

pragmatika apo sena to mathainw pws den einai gnwstes oi upopshfiothtes.pantws o pissarides htan poly gnwstos upopshfios k opws akousa shmera uparxei ena group sthn italia pou proteinei ton mperlouskoni gia nombel eirhnhs.epishs mas mathainan sto sxoleio gia to nompel pou proteine o benizelos ton inonou ara kati prepei na dhmosieuetai.den xerw an uparxei kanenas kanonismos pou agnow .

PS.An den planomai sto prohgoumeno sou post einai TON SHNWN KITIEY kai oxi ton kitieus.

anonumos B.

 
At 09 June, 2009 09:06, Anonymous Anonymous said...

psifizo monti epeidi eimai siggenis... an kai oxi den protathike gia nobel epeidi gia na ginei afto eprepe na metafrastoun ta poiimata tou, kati pou den to ithele katholou

 
At 09 June, 2009 09:21, Blogger papoutsosiko said...

tzinon pou anakalipse to motoraki tis souvlas kseri kanenas pos ton laloun? aksios

 
At 09 June, 2009 10:23, Anonymous Anonymous said...

Δρακούνα μου εβούιξεν ο τόπος.Ειπαντο επανηλημμένα και στις ειδήσεις.Λλίο πριν την ανακύρηξη των βραβείων ήταν και φαβορί(στο στοίχημα) για το νόμπελ αλλά τεικά υποχώρησε στην 3η θέση.
Λέσιν δε ότι εν να τον κάμουν κάποια στιγμή διοικητή της κεντρικής τράπεζας (όταν μαλλον αφυπηρετήσει που το LSE)

 
At 09 June, 2009 10:29, Anonymous Anonymous said...

Για να το συμπληρώσω ,ναι δεν γίνονται γνωστές οι υποψηφιότητες και υπόψιν οι υποψηφιότητες εν αρκετές.
Πάντως υπάρχουν διαρροές και ο κόσμος μαθαίνει περί υποψηφιοτήτων.
Να πω δε ότι ο Γιάννης Ρίτσος ήταν εξάκις υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ εκ των οποίων την μία ήταν υποψήφιος μαζί με τον Ελύτη.Και βεβαίως το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

 
At 09 June, 2009 10:38, Anonymous Maria said...

Apoyoiteftiki i lista kai apoyoiteftiki i ekprosopisi ton yinekon.
Food for thought:
Kiriakou Pelayia
Ourania Kokkinou
Stella Soullioti

 
At 09 June, 2009 11:42, Blogger Demetris said...

O Christofors Sozos epethanen exaitias tis gynaikas tou aka Ermionaki.

 
At 09 June, 2009 12:01, Anonymous Anonymous said...

Ourania Kokkinou
Stella Soullioti

?
?
?
?
Maria pies en toutes .Dosta fota sou.

 
At 09 June, 2009 12:02, Anonymous Anonymous said...

Sorry a alla en thelo allo fai.Eshi zesti tzie emmmm opos kaalavenis men vasistomashiasoumen :)))

 
At 09 June, 2009 12:23, Anonymous Maria said...

itan kai i dion nomizo endiaferouses fisognomies se mian androkratoumeni kirpo.
Kokkinou: ekpedeftikos, diefthindria sto pangiprio yimnasio Lefkosias kai alla, i proti yineka thoelogos pou irthe Kipro, tavtistike me ton Makario (kanenas den eine telios)tin -EOKA Soullioti: i monadiki yineka Attorney General

 
At 09 June, 2009 12:54, Anonymous Anonymous said...

Em Em ok. Simantikes alla em enne llio paratravigmeno na tis valoumen mes tis pio simantikes prosopikotites?Dame alli ehoun pagosmia anagnorisi kai ektopisma.
Anw.Pantos oso kero imoun pagiprio en thimoume na mas aneferan etsi onoma.As sen tzie kathisterimena :)))

 
At 09 June, 2009 13:26, Anonymous Maria said...

einai yeyonos, as poume o Kaifas (who??)kai i Vissi ehoun paggosmia emvelia :))

 
At 09 June, 2009 13:30, Anonymous Anonymous said...

Em Em nai nai.Idika i vissi:)

 
At 09 June, 2009 19:03, Anonymous Anonymous said...

Ο Ζήνων ο Κιτιεύς
Τον Ζήνωνα τον Κιτιέα
Του Ζήνωνος του Κιτιέως
Ω Ζήνων Κιτιεύ

Τζιαι κόμα είμαι τζιαι του Ίνκγκις Σκουλ...

 
At 09 June, 2009 20:14, Anonymous Anonymous said...

En touto pou na piai i omonia?
E katse na doume to ergo tou kai meta protinoumen ton.
Oksa toutos en tou apoel?
Esighistika

 
At 11 June, 2009 09:25, Anonymous Anonymous said...

Σωτήρης Καϊάφας, ο λόγος που αποκλείστηκε η Κύπρος από τον συγκεκριμένο θεσμό. Αν και ο μοναδικός ευρωπαϊκός τίτλος που έχει να επιδείξει το κυπριακό ποδόσφαιρο, η προβολή είναι μηδενική γιατί εγίναμε ρεζίλι πανευρωπαϊκά.

 
At 11 June, 2009 12:43, Anonymous Anonymous said...

nai sior.Eshi ipostasi to kipriako podosfero ki eginame rezili.hahahha

 
At 11 June, 2009 17:05, Blogger Μαππατζιης said...

Ακόμα ένας μύθος. Η Κύπρος δεν αποκλείστηκε που το συγκεκριμένο θεσμό, η μόνη φορά που αποκλειστήκαμε κάτι ήταν άμαν οι υπερέλληνες εν εδέχουνταν να παίξουν τη Μπεσιύκτας. Ο Καιάφας είσιεν τζαι συνεντεύξεις στο 4-4-2 τζαι το World Soccer τούντη δεκαετία.

Το 1991(30 χρόννια μετά το Καιάφα) ο διαγωνισμός εγίνηκε ανεπίσημος λόγω του Ξιούρουππα που έβαλε 19 γκολ αλλά η ΚΟΠ τζαι η Ομόνοια ελαλούσαν πως έβαλε 40.

Τζαι τους πόντους που εβάλασιν τωρά εν τους εβάλαν λόγω του Ράουφμαν. Για πρώτη φορά οι πόντοι εμετρήσαν το 96-97, ο Ράουφμαν έβαλε τα πιο πολλά γκολ στην Ευρώπη το 97-98(αλλά έπιασε το ο Μαχλάς επειδή τα γκολ στην Ολλανδία επιάνναν θκυο πόντους το ένα).

 
At 11 June, 2009 17:50, Anonymous Anonymous said...

Agapite mappatzi men tous lalis iperellines giati akouete evgeniko.Lale tous me ton paradosiako tropo Ellinares.

 
At 11 June, 2009 17:50, Anonymous Anonymous said...

Agapite mappatzi men tous lalis iperellines giati akouete evgeniko.Lale tous me ton paradosiako tropo Ellinares.

 
At 15 June, 2009 23:29, Anonymous Anonymous said...

ee mappatzi egw kserw oti emilisen o kliridis me tous tourkous je apofasisan gia logous asfaleias na men paei to apoel jikatw...
ti eginen telika?

 
At 18 June, 2009 02:12, Anonymous Anonymous said...

agapiti drakuna 12/10 gia tis listes!!!!
na proteinw kai ton stelio xatziwannou (easyjet). k peter andre:P:P:P:P o enas egine ekatomyriouxos e3aitias tou boycott tis cyprus airways k o defteros giati... epanteftike tin kelly price:S je nomizw en lio adikia afu dedomenou oti evales makario k griva (an den empenan jinoi poioi 8a mpenan?!) je na men valeis ton perivoito trito tou group tous: rauf denktas!
exw su kai gynaikes: katerina kornaro, rigaina, theodora (tou vyzantiou)kai antigoni papadopoulou (se ligous mines 8a tin ma8ei k i evrwpi)

thanks for listening!

 
At 29 September, 2009 13:57, Blogger Aurora said...

Τα εύσημά μου στο stravoxylo!
Ειρήνη Χαραλαμπίδου;;
Ελίτα Μιχαηλίδου;;
Και, κυρίως, Βαλεντίνα Τσίγκη; - Το πρότυπο κάθε φτανής Κυπραίας, δεν είναι και λίγες οι γέριμες.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.