Tuesday, April 13, 2010

Savoir Faire: Το προσκλητήριο

Λαμβάνεις μια πρόσκληση γάμου. Έχεις τρεις επιλογές:

1. Την σκίζεις και αρνείσαι την ύπαρξη της. Ειδικά αν προέρχεται από συγγενή που έχεις να δεις από τη βάφτιση του, τότε που σε κουβάλησε με το ζόρι η μάνα σου στη Μακεδονίτισσα (το Lemon Park των 80s) και πέθανες από την πλήξη.

2. Την φυλάγεις προσεκτικά στο συρτάρι με τα άλλα σημαντικά έγγραφα που χάνονται με το πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου (λογαριασμοί νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, η φορολογική σου δήλωση από το 2003, διαφημιστικά flyers καταστημάτων της πλάκας και φυσικά τη θαυμαστή συλλογή σου από delivery menus.) Όταν του χρόνου έτσι καιρό θα κάνεις spring cleaning, θα ξεθάψεις το προσκλητήριο, θα διαβάσεις ότι έληξε (όπως και το γάλα) και θα το πετάξεις.

3. Κολλάς το προσκλητήριο με μαγνήτη στο ψυγείο και σημειώνεις την ημερομηνία στο ημερολόγιο/blackberry σου. Θα παρευρεθείς σε αυτό το κοσμικό γεγονός.

Έχοντας αποφασίσει να πας στο γάμο που σε κάλεσαν (επιλογή 3), καλό θα ήταν να διαβάσεις που και πότε είναι, καθώς και αν υπάρχει υποχρέωση RSVP. Τώρα, σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική του «ξεχνώ να απαντήσω έγκαιρα και απλώς εμφανίζομαι στο event και απαιτώ να μου έχουν κανονίσει θέση ή τηλεφωνώ εκπρόθεσμα και λέω μια βλακεία δικαιολογία», το RSVP στην πραγματικότητα είναι γαλλικά για «Répondez s'il vous plait» (παρακαλώ απαντήστε γαϊδούρια) και παρακαλώ όπως repondez έγκαιρα διότι δεν μπορούμε να μυρίζουμε τα νύχια μας αν θα έρθετε ή όχι διότι έχουμε και sitting arrangement να κανονίσουμε που δεν είναι παίξε γέλασε.

Στους απέραντους γάμους τύπου Trikkis Palace, όλοι οι καλεσμένοι μπορούν να είναι ήσυχοι ότι θα βρουν μια καρέκλα να απλώσουν το θεϊκό κορμί τους και ένα τραπέζι να αποθέσουν το πιάτο τους. Στους κλειστούς γάμους, δηλαδή στους γάμους χωρίς την παρουσία καζαντή, υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Άρα υπάρχει περιορισμένος αριθμός καλεσμένων.

Περιεργαστείτε την πρόσκληση σας. Μήπως γράφει κάπου ένα αριθμό; Μήπως έχει σημειωμένο κάπου «2 άτομα»; Αν ναι, σημαίνει ότι προσκαλούν 2 άτομα στο γάμο. Μάλλον εννοούν εσάς και τον/τη σύζυγο σας. Δεν εννοούν τα 3 παιδιά σας. Που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα κουβαλήσετε μαζί σας.

Όχι, δεν υπάρχει έλλειψη φαγητού. Μην τα φέρετε ακόμα και αν δεν θα φάνε.
Όχι, δεν είναι καλή ιδέα να κάτσουν πάνω στα πόδια σας.
Όχι, δεν είναι καλή ιδέα να κυνηγάτε το γκαρσόνι για να σας φέρει άλλη μια καρέκλα στο τραπέζι. Θα χαλάσει το equilibrium του sitting arrangement, θα αλλάξει η κοσμική δύναμη που ελέγχει το σύμπαν, μια πεταλούδα θα κινήσει τα φτερά της και θα προκληθεί τσουνάμι στην Ινδονησία.
Μην αρχίσετε τις ηλιθιότητες τύπου «τα παιδιά μου πάνε παντού μαζί μου». Δύο ώρες να μείνετε μακριά τους δεν θα χάσετε τίποτα σημαντικό από την ανάπτυξη τους. Καλύτερα μακριά και να τα πεθυμήσετε παρά στο γάμο ακάλεστα και να σπάσουν τα νεύρα όλων των άλλων καλεσμένων.

Μην προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε το θέμα με το γαμπρό/ νύφη. Είναι ήδη πιεσμένοι με άλλα θέματα συντονισμού μεταξύ τους, των πεθερικών τους και το τελευταίο πράγμα που θέλουν να έχουν στο μυαλό τους είναι αν διαθέτει high chair η αίθουσα που θα λάβει χώρα η δεξίωση του γάμου τους.

Η νύφη ειδικά, που έχει ήδη περάσει από σκληρές διαπραγματεύσεις με τη μάνα της, την πεθερά της και όλο της το σόι για τον αριθμό καλεσμένων και που θα κάτσουν για να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, δεν θα σας το συγχωρέσει ποτέ αν της κάνετε χαλάστρα.

27 Comments:

At 13 April, 2010 09:17, Blogger homo anisorropus said...

Εμένα που με προσκαλούν και τα προσκλητήρια γράφουν 1 άτομο? Ένα. Πως την βλέπουν δλδ, να πηγαίνω να τρω μόνη μου? Δε μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράμα.

 
At 13 April, 2010 09:42, Anonymous milaz said...

Δρακούνα, να σου στείλω το προσκλητήριο μας με email; :P

 
At 13 April, 2010 10:38, Blogger Aurora said...

Μια ζωή φατνασιώνομαι να γράψω υποσημείωση στο προσκλητήριό μου «Απαγορεύονται τα παιδιά, ιδιαίτερα τα νήπια»

 
At 13 April, 2010 10:45, Blogger DaisyCrazy said...

Μήπως να βγάλεις ένα βιβλίο οδήγιες για γάμους;
Προτεινόμενα κεφάλαια:
-οδηγίες για καλεσμένους
-οδηγίες για το γαμπρό
-οδηγίες για τη νύφη
-οδηγίες για τη πεθερά κτλ;

Γιατί νομίζω το κατέχεις το θέμα κι είναι κρίμα ένα τέτοιο βιβλίο να απουσιάζει από το ράφι του σύγχρονου Κύπριου πολίτη :)

Δεν κάνω πλάκα το εννοώ.

 
At 13 April, 2010 11:36, Anonymous maria said...

the worst is when some parents dress their kids up as flower boys/girls and send them up the alter uninvited!!

 
At 13 April, 2010 11:52, Blogger Blackbeard said...

Ο Κυπριακός γάμος εν θέμα για διδακτορικό πάντως...

 
At 13 April, 2010 12:29, Blogger Кроткая said...

Δεν είναι πως θέλω να το παίξω κάτι, αλλά μου είναι εντελώς ακατανόητα όλα αυτά.
Δλδ για αστείο χρονογράφημα σούπερ, αλλά συμβαίνουν στην αληθινή ζωή;

 
At 13 April, 2010 12:35, Anonymous Anonymous said...

emas kapioi filoi mas parakalesan na feroun kai ton gio tous giati den eixan pou na ton afisoun. tous lipithikame, tous eipame ok, tous kanonisame extra karekla na katsei to moro, tou agorasame kai doraki kai eipame kai sto ksenodoxeio oti tha exoume allo ena moro kalesmeno. erxete i mera tou gamou kai telika den ton eferan!!! @#$%#$%#$%#$%

 
At 13 April, 2010 14:12, Anonymous milaz said...

@Кроткая : κατακρίβεια εν αρκετά πιο περίπλοκα και νεκατωμένα...

 
At 13 April, 2010 14:13, Anonymous milaz said...

@Кроткая : ή πολλά πιο απλά, εξαρτάται από τι εννα διαλέξεις...

 
At 13 April, 2010 16:07, Anonymous milaz said...

Έκαμα google search "χαρτι ελευθεριας" και τούτο εφκήκε πρώτο: http://drakouna.blogspot.com/2006/05/blog-post_114709898095894355.html

Θανκς! Τώρα έμαθα κ που να παω να φκάλω τούτο το ευλοημένο χαρτί.

 
At 13 April, 2010 17:02, Anonymous Anonymous said...

Προς τους/τις μπλόγκερς που έσπευσαν να μισήσουν την παρουσία μωρών/παιδιών στους γάμους (ειδικά η ατάκα "Απαγορεύονται τα παιδιά, ιδιαίτερα τα νήπια" είναι όλα τα λεφτά):
Γιατί παντρευτήκατε αφού προφανώς ΔΕΝ ανέχεστε μωρά γυρώ σας (εκτός ίσως όταν υπάρχει κοντά η γιαγιά/φιλιππινέζα για τις..."βρωμοδουλειές");

Ακούεται κάπως άτοπο, γάμος χωρίς την παρουσία μωρών. Έτσι τζι αλλιώς, η πλειοψηφία των...μωρών είτε αποχωρεί ώς τις δέκα το πολύ, είτε γύρνει σε μια καρέκλα τζιαι τζιοιμάται. Το κλώσμα του κώλου σας τζιαι το άππωμα στην YMCA χορογραφία εν πιστεύκω να το επηρεάζουν. Όξα χαλά η "αισθητική" σας; (Οπότε ξαναέρκεται το ερώτημα: γιατί παντρευτήκατε; Για το κοινό στεγαστικό;).

 
At 13 April, 2010 17:21, Blogger drakouna said...

Δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά ότι θέλεις στο party του γάμου σου να είναι όλο ενήλικες που θα διασκεδάσουν ως ενήλικες και θα πιουν τα ποτά τους ως ενήλικες κτλ. Δεν είναι επίσης θέμα αν τους αρέσουν γενικά τα μωρά και πόσα θα κάμουν στη συνέχεια. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχουν και επιλέγουν να μην τα έχουν γύρω τους.

Και επειδή είναι ο γάμος τους (και όχι ο δικός σου) οφείλεις να το σεβαστείς.

Όταν ο άλλος λαλεί σου adults only στο party του, εσύ γιατί δεν το καταλάβεις?

 
At 13 April, 2010 20:54, Anonymous Anonymous said...

εν πολλά απλό..
τα μωρά κατσιαρίζουν.
καταστρέφουν πράματα.
εν κάθουνται ένα τόπο.
δεν αφήνουν κανένα να κάτσει να ηρεμήσει γιατί πρέπει να τα βουράς που πίσω.

άρα. αν δεν τα θέλεις την "πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου" (όπως γράφουν ούλλα τα προσκλητήρια) ο άλλος είναι υποχρεωμένος να μεν τα φέρει.

όπως και να έχει εγώ δεν πιστέφκω στο γάμο ως θεσμό. τζαι επιμένω ότι εν άδικος κόπος να παντρευκούμαστε.

 
At 13 April, 2010 21:36, Anonymous Anonymous said...

Δρακούνα: είναι επίσης εγωϊστικό να έσιεις την απαίτηση απο 150+ ζευγάρια να κανονίζουν λύσεις για τα μωρά τους (όσοι έχουν).
Γιατί δρακούνα μου, ξέρεις πολλά καλά ότι τούτοι ούλλοι που καλλιείς, νιώθουν υποχρέωση να έρτουν την οποία ΕΣΥ επιβάλλεις.

Επομένως, δέ τζιαι την άλλη άποψη: αρκέστου στην έξοδο με φίλους για να διασκεδάσεις σαν "ενήλικας" τζιαι το γάμο σου ή των φίλων σου δε τον πιό χαλαρά.

ΥΓ: Είμαι παντρεμένος,θκυό μωρά τζιαι είμαι που τους τυχερούς που έχω εύκολη λύση όταν θέλουμε να φκούμε με τη γυναίκα μου σαν "ενήλικες". Αλλά καταλαβαίνω απόλυτα τα ζευγάρια που απλά δε μπορούν να το κάμουν εύκολα.Επομένως ποιά είσαι εσύ που θα τους αποκλείσεις ή θα τους προκαλέσεις πρόβλημα με το δικό σου "no kids please"?


(Ηλέκτρα, ευτυχώς που είσαι εναντίον του γάμου. Θα ήσουν μίζερη μάνα αν σου εγέλαν κανένας τζιαι αγκάστρωνε σε. Πρόσεχε έτσι τζι αλλιώς όμως.Πάντα προφυλακτικό.Διπλό).

 
At 14 April, 2010 08:01, Anonymous Anonymous said...

file anonyme, akouese lion tatsizis, se simio pou tha enikiazes moro na pareis mazi sou gia na kameis tou allou spasimo. An den exeis na to afiseis kapou kai laloun sou den tha exei mora na men paeis oute esy... mallon einai pou ypoxreosi pou se kalesan outos i allos...

 
At 14 April, 2010 08:07, Anonymous chris said...

ανώνυμε.. υπάρχει και το babysitting

και συμφωνώ απόλυτα! Οχι μωρά που κατσιαρίζουν σε γαμους και πάρτι οταν ο άλλος δεν το θέλει. Δικαιωμα του. Ουτε εγώ θα τα ήθελα!

 
At 14 April, 2010 11:49, Blogger drakouna said...

Αν για σένα "πρόσκληση σε γάμο" σημαίνει "υποχρέωση σε γάμο" είναι δικό σου πρόβλημα και μπορείς πάντοτε να επιλέγεις τις επιλογές 1& 2 (να μην πας). Με αυτό τον τρόπο θα ελευθερώσεις 2 θέσεις που μπορούν οι νεόνυμφοι να δώσουν σε άλλα 2 άτομα που μπορούν να ακολουθούν οδηγίες χωρίς να μουρμουρούν :)

 
At 14 April, 2010 11:52, Anonymous milaz said...

Ο κύριος λόγος που τα μωρά δεν έρχονται στο πάρτυ εν για να εν ήσυχοι οι γονείς τους και να λάβουν μέρος στο πάρτυ του γάμου, δεν είναι θέμα του ζευγαριού. Απλά επειδή στην Κύπρο ο γάμος εν ανοικτό γεγονός σε όλους οι συνήθειες εν άλλες. Λογικά και πρακτικά εν ένα πολλά κλειστό γεγονός που αφορά τους κοντινούς συγγενείς και φίλους.

 
At 14 April, 2010 11:55, Anonymous Anonymous said...

ανώνυμε... αν δεν μπορείς να πας γιατί δεν έχεις babysitting, κανένας δεν θα σε παρεξηγήσει. Φτάνει να το εξηγήσεις από πριν. Απλά έχεις τα νεύρα σου νομίζω.

Για παράδειγμα, στο γάμο μου εμένα η πρώτη μου ξάδελφη και γειτόνισσα, δεν ήρθε στο φαί, μόνο στην εκκλησία (με τα μωρά) επειδή δεν ήσιε babysitting. Εσιερέτησε μας τζιαμέ και τέλος καλό όλα καλά. Respect!

Μετά στο γάμο μας, κατέβηκε ένας συγγενής μου με 3 μωρά. Μεγάλα μωρά, 8, 10, 12 χρονών. Νεύρα η γυναίκα μου... :ο)
Επειδή επρονοήσαμε ότι μπορεί να εγίνετουν (επειδή είμαστε έναν χωρκό τελικά), είχαμε αφήσει ένα τραπέζι στη γωνιά άδειο για τετοιες περιπτώσεις. Αλλά οι κύριοι επροσβαλτήκαν γιατί να τους χωρίσουν από το 'τραπέζι' τους με τους γνωστούς τους, τζαι εφύαν. Ελυπήθηκα πολλά τότε τζαι έπιασα τους εγώ τηλέφωνο να τους απολογηθώ για την 'παρεξήγηση', τξαι να τους πω ότι μάλλον δεν θα τους το είπαμε ότι δεν επιτρέπετουν να φέρουν μωρά, έστω τξαι αν η πρόσκληση ήταν για 2. Όμως τίποτε τζιήνοι, κρεμασμένα τα μούτρα τους. Οπότε είπα χέστους.

 
At 14 April, 2010 14:07, Anonymous gnapp said...

Εγω συμφωνώ με την Δρακούνα και Milaz. Ένα πάρτυ για ενήλικες είναι αυτό αρκιβώς. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να έρθεις αλλά ούτε και οι υπόλοιποι καλεσμένοι είναι υποχρεωμένοι να ανεκτούν τα παιδιά σου ή τα δικά σου τα καμώματα για τα παιδιά σου!! Η μόνη που δικαιούται να πάθει υστερία είναι η νύφη!

 
At 14 April, 2010 17:21, Blogger Sike said...

*YELL*
To μισό εθκιάβασα τζι εσηκώστηκεν η πέτσα μου!!! ΕθΘύμισες μου τι επέρνουν τότε *YELL* Θυμούμαι έγραψα τζιαι σωρεία ποστ, «γαμουάρ βιβρ» ορ σάμθιγκ. *ΥΕLL YELL YELL*

 
At 14 April, 2010 18:18, Anonymous matilta said...

Καταλαβαινω οτι οι γάμοι όπως συνήθως γίνουνται σήμερα στην Κύπρο εννεν child friendly. Γιαυτόν εν μου πολλοαρέσκουν.

Οι γάμοι στιγμάτισαν την δικη μου παιδική ηλικία ΕΝΤΟΝΑ. Νομίζω εννα ήμουν πολλά διαφορετικό πλάσμα αν τους εστερούμουν.

Οπότε εγώ θέλω γάμους που να μπορώ να πηαίνω τζε ακάλεστη που λαλεί ο λόος, μαζί με τα μωρά μου συν όποιον φιλοξενώ που το εξωτερικό. Τζε να σιέρουνται που μας θωρούν.

Αδύνατο εννα μου πείτε, δύσκολο εννα σας πω στα πλαίσια τούτου του οικοδομήματος της absolut εμπορικοποίησης του γάμου (sorry αμμά έτσι ένι) αλλά σας διαβεβαιώ ότι ακόμα γίνουνται.

Καλούς απογόνους (που να μαθαίνουν χορό στους γάμους τζε όι στην Χριστοδουλίδου)

 
At 15 April, 2010 21:36, Anonymous toppouzos said...

φαντάζομαι κάποιο τελευτέο γάμο με άσχημες εμπειρίες έξησες! είναι όντοως πολύ εξυπηρετικό αυτό που έγραψες και νομίζω ένα flyer με αυτά τα λόγια πάνω θα κάνει πάταγο!
όμως δεν μπορώ να παραλήψω να σημιώσω πως το ποστ του ανώνυμου πιο πάνω πιστεύω είναι σωστή η άποψη του αν και λίγο περιθωριοποιημένη!
έτσι και αλλιώς αποψή του καθενού μας είναι..όπως και η δική μου αρνητική άποψη για τους τεράστιους γάμους!

 
At 16 April, 2010 09:02, Anonymous mocha said...

Θυμούμαι πόσο χάλια επερνούσα όταν με κολόσερναν οι γονιοί μου σε ουλους τους γαμους που τους εκαλιούσαν. Ήταν το μαρτύριο μου. Εν αντεχα. Εβκαλλα σπυρουδκια.
Μακαρι να απαγορευκουνταν τα κοπελουδκια τοτε τσε ήταν να επερνουσα πιο χαρουμενα παιδικα χρονια.

 
At 17 April, 2010 21:27, Anonymous Λαχανάκι Βρυξελλών said...

Τζι εμείς είπαμε adults only. Οι κύριοι λόγοι εν ήταν το κατσιάρισμα, ήταν (α) ήταν πολλά κλειστός γάμος και τα μωρά είναι άτομα σε τραπέζι, όσο μιτσιά & αν είναι, άρα μειώνεται ο αριθμός των ενηλίκων που μπορείς να καλέσεις & (β) ήθελα τους φίλους μου να περάσουν καλά μαζί μας, όι να βουρούν τα μωρά τους πουπίσω (διότι το εστιατόριο που εκάμαμε το δείπνο εν ήταν child-friendly και υπήρχε μεγάλο περιθώριο ατυχήματος) και να φύουν νωρίς διότι ενυστάξαν τα μωρά.

Αν εν τόσο καλός σου φίλος κάποιος που σε καλεί στον κλειστό του γάμο, με πάνω που ένα μήνα προειδοποίηση, μπορείς να κάμεις διευθετήσεις για τα μωρά σου. Αν δεν θέλεις, διότι το θεωρείς υποχρέωση και αγγαρεία, μεν πάεις, εν νομίζω να λείψεις του ζευγαριού.

 
At 12 May, 2010 20:34, Anonymous . said...

Συμφωνώ με την ματίλντα δαμέ. Μεινίσκω Αμερική γύρω στα 10 χρόνια τζαι δαμέ οι γάμοι είναι κλειστοί (όπως εμάθαν τελευταία τζαι οι κυπραίοι). ΑΛΛΑ, όσον κλειστοι τζαι να ένει, τα παιδιά είναι πάντα καλεσμένα τζαι για τα πολύ μικρά υπάρχει onsite caretaker arranged by the couple. Τούτα τα adults only είναι για ξιππασμένους κυπραίους.
Τζαι στον ανώνυμο που η πρώτη ξάδελφη τζαι γειτόνισσα ένεν μπόρεσε να πάει στο τραπέζι γιατί τζείνος έν ήθελε τα παιδιά τζιαμέ έπρεπε να ντρέπεσαι να το λαλείς τζαι λυπούμε τους συγγενείς τζαι φίλους σου.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.