Friday, July 09, 2010

Λίγη ιστορία για τον κ. Τζιονή

Ο κ. Χριστόδουλος Τζιονής είναι ένας κύριος που γράφει συχνά άρθρα στις εφημερίδες (στον Πολίτη τουλάχιστον, τον βλέπω συχνά να δημοσιεύει). Σπανίως διαβάζω τα άρθρα του, αλλά την Παρασκευή το διάβασα διότι έγραψε για την Αγγλική Σχολή και το θέμα με ενδιαφέρει. Δεν έχω link, ο τίτλος του άρθρου ήταν «Το ΑΚΕΛ μέγας προστάτης της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας».

Προφανώς ο κ. Τζιονής δεν έχει ιδέα τι είναι η Αγγλική Σχολή. Φαίνεται από τα «παράδοξα» που εντοπίζει στη διαχείριση της. Αν ήξερε 3 πράγματα για τη σχολή, δεν θα τα θεωρούσε παράδοξα.

Αχ, κύριε Τζιονή μου. Εν τζιαι φταίτε εσείς. Δαμέ και η κουτσή Μαρία απόκτησε άποψη για τη σχολή, εσείς δεν θα γράφατε άρθρο? Αλίμονο!

Η Αγγλική Σχολή κύριε Τζιονή, δεν είναι δείγμα «αποικιοκρατικού κατάλοιπου» που εξακολουθεί να λειτουργεί «παρά το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα γιορτάσει τα πενηντάχρονα της» (άρα συνειρμός, έπρεπε να την κλείσουν το 1960 με την ανεξαρτησία). Η Αγγλική Σχολή κύριε Τζιονή, ήταν ένα ιδιωτικό σχολείο που ιδρύθηκε από ένα Άγγλο ιερέα (ο οποίος ήταν actually εφημέριος κάπου στην Ιερουσαλήμ αλλά ζούσε στην Κύπρο). Από το 1900 ως το 1930, το σχολείο λειτουργούσε ως ιδιωτικό σχολείο, χωρίς κρατική χορηγία. Το 1930 που ο ιδρυτής ήταν πλέον γέρος και δεν είχε άλλες δυνάμεις να το διαχειρίζεται, συμφώνησε να το πουλήσει στο Συμβούλιο Επιτρόπων για £6,000. Με την πώληση αυτή, το Συμβούλιο ανέλαβε τη διαχείριση και διεύθυνση του σχολείου.

Με την Ανεξαρτησία, η περιουσία της αποικιοκρατικής κυβέρνησης περιήλθε στη Δημοκρατία. Η ακίνητη περιουσία, ο έλεγχος και η διεύθυνση της σχολής περιήλθαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θέσπισε το Ν. 13/1960 ο οποίος ονομάζεται ο περί Αγγλικής Σχολής (Διεύθυνση και Έλεγχος) Νόμος και καθορίζει με ποιο τρόπο να διευθύνεται η σχολή και άλλα διαδικαστικά.

Η Αγγλική Σχολή κύριε Τζιονή, δεν ανήκει στην Ελληνική ή Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση που καθορίζει (σύμφωνα με το Σύνταγμα) τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, μορφωτικά και άλλα προσωπικά θέματα των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Γι’ αυτό και δεν υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας (διότι κύριε Τζιονή μου, το Υπουργείο Παιδείας είναι ένα fantom υπουργείο της ανάγκης, που δημιουργήθηκε για να αναλάβει τα καθήκοντα της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, remember?)

Η Αγγλική Σχολή είναι περιουσία της Δημοκρατίας και αφού οι μαθητές του προέρχονταν (και τώρα προέρχονται) και από τις δύο κοινότητες, δεν έχουν say ούτε η μια ούτε η άλλη κοινότητα στο syllabus και γενικά τα εσωτερικά της σχολής. Γι’ αυτό αποφασίζουν μόνοι τους τις διακοπές τους, γι ‘αυτό αποφασίζουν μόνοι τους το πρόγραμμα τους.

Θα συμφωνούσα ότι εφόσον χρεώνουν fees, θα έπρεπε να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία και να μην λαμβάνουν χορηγία από την Κυβέρνηση। Με αυτό τον τρόπο θα γλίτωναν και από τη μουρμούρα του κάθε επιλεκτικά «ευαισθητοποιημένου» βουλευτή. Θα γλίτωναν και από τον κ. Τζιονή που κλαίγεται για τα λεφτά των φορολογουμένων που συντηρούν ένα «αποικιοκρατικό κατάλοιπο» (κλάψ και λυγμ).

23 Comments:

At 09 July, 2010 16:35, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Ούτε με επανάσταση δεν ξαπολά το κκοτσιάνιν του κράτους μία Noblesse. Ειδικά μια καινούρια αριστοκρατία με αγρότες γονείς ή πιστολάδες παππούδες. Πάρε παράδειγμαν από την Αλγερίαν.

Ο θεός να σας ευλογεί τζιαι το νέο στολίδι που θα αποκτήσει η παλιά σας πόλη και που θα ζήσει φάρος στους αιώνες. Είναι γέννημα της ίδιας αριστοκρατίας. Στες επόμενες εκλογές να τους κάμετε 26, όι 16. Τζιαι σας εύχομαι επίσης ο επόμενος σας αρχιεπίσκοπος να μην είναι ούτε που την Παναγίαν, ούτε που τον Στατόν, ούτε που την Τάλαν, αλλά που την Αρκάκαν.

 
At 09 July, 2010 18:26, Anonymous Anonymous said...

Ανεξάρτητα από το αν το 'English School' είναι κατάλοιπο της αποικιοκρατίας ή όχι, εμένα με ενοχλεί το γεγονός ότι το κράτος συνεχίζει επιχορηγεί μια ιδιωτική σχολή η οποία χρεώνει για δίδακτρα πέραν των 6,000 ευρώ ετησίως! Και όλα αυτά τη στιγμή που πολλά δημόσια σχολεία έχουν ένα σωρό ελλείψεις - Μέμνων.

 
At 09 July, 2010 22:30, Anonymous amerikana said...

άψογη, όπως πάντα!! δεν στέλνεις το ποστ και στον "Πολίτη" όμως να ενημερωθεί και ο κ. Τζιονης?? Τζιε όσοι τον εδκιαβάσαν?? σάννα τζιε επαράγινε το κακό με την παραπληροφόρηση μες τούντον τόπο. Για ούλλα φταιν μας οι ξένοι τζιε οι επιρροές τους, άσπροι μαύροι. Εθέλαμε και ΕΕ, στραβάρα μας!!

 
At 10 July, 2010 07:30, Anonymous Anonymous said...

The tsaros would be circling in his grave!
Pantws drakounoua mou ypologizw oti isoun tsiame 87-94 give or take...tsie tote an ahhimase ethkiavazame tsie hymns tsie ekamnamen tsie giortes gia ti 25 martiou kai to pilitexnion! Athimase!? Oxa exiases!?

PS - To hymn book akima exw to - protitheme na to katathesw ws tekmirion!

 
At 10 July, 2010 11:39, Anonymous Anonymous said...

Δηλαδή σε ποιο υπουργείο ανήκει η σχολή, αφού δεν ανήκει στο παιδειας; "Η Αγγλική Σχολή είναι περιουσία της Δημοκρατίας"... και αυτοί δηλαδή που την διοικούν και παίρνουν τις αποφάσεις είναι καλύτεροι από αυτούς που διοικούν το παιδείας; Ή βρέθηκαν εκεί να διοικούν με πιο αξιοκρατικές διαδικασίες από τους άλλους του παιδείας; Και τι σημαίνει «αποικιοκρατικό κατάλοιπο» τελικά ή απλώς είναι ένας εσφαλμένος χαρακτηρισμός;

Κωνσταντίνος
ΥΓ δεν είμαι καθόλου σχετικός με το θέμα και δεν έχω διαβάσει το άρθρο του κ. Τζιονή. σερφάρωντας βρέθηκα εδώ και μου δημιουργήθηκαν απορίες διαβάζοντας...

 
At 10 July, 2010 13:41, Anonymous Anonymous said...

Πραγματι εδω τα δημοσια σχολεια ειναι ενα μαυρο χαλι σε ολες τις αποψεις και την ιδια στιγμη χορηγουμε ενα σχολειο (και δεν ξερω ποσα αλλα ιδιωτικα) που εισπραττει χιλιαδες και χιλιαδες ευρω το χρονο.. Αυτα τα λεφτα πχ θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν για να κτιστουν αιθουσες οι οποιες δεν θα ηταν παγωμενες το χειμωνα και φουρνος το καλοκαιρι - απαραδεκτες καταστασεις

 
At 10 July, 2010 16:39, Blogger the Idiot Mouflon said...

Well we got no choice
All the girls and boys
Makin all that noise
'Cause they found new toys
Well we can't salute ya
Can't find a flag
If that don't suit ya
That's a drag

School's out for summer
School's out forever
School's been blown to pieces

No more pencils
No more books
No more teacher's dirty looks

Well we got no class
And we got no principles
And we got no innocence
We can't even think of a word that rhymes

School's out for summer
School's out forever
School's been blown to pieces

No more pencils
No more books
No more teacher's dirty looks

Out for summer
Out till fall
We might not go back at all

School's out forever
School's out for summer
School's out with fever
School's out completely


Artist: Alice Cooper

 
At 11 July, 2010 14:09, Anonymous Anonymous said...

Είμαι με την εντύπωση οτι ο λεγάμενος είναι δάσκαλος νέων ελληνικών. Ίσως γι'αυτό να τον ενοχλεί τόσο η αγγλική σχολή.

 
At 12 July, 2010 10:06, Blogger Okyalos said...

Χωρίς να ξερω τον Τζιονή σαφεστατα η Αγγλική Σχολή είναι ενα αποικιοκρατικό κατάλοιπο.
Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου παει ενα δωδεκάχρονο σε σχολείο άλλης γλώσσας?Ακόμα και εαν αυτή η γλώσσα είναι η πλεον συχνά ομιλούμενη?
Το English school είναι μια γιαφκα, και εχει αναπτυχθεί ενα ολοκληρο παραεμποριο γυρω απο αυτό. Ξεκινωντας απο το φροντιστήριο για να μπείς, μεχρι τους αντιπροσώπους των πανεπιστημίων που καραδοκούν.
Οσο αφορά τους σταυρούς, το ραμαζάνι και τις αργίες, μια εντελώς αφελής προσέγγιση(και δημοκρατική) θα ητανε να γίνεται σεβαστή η αποψη της πλειοψηφίας.

 
At 12 July, 2010 15:38, Anonymous Psychia said...

Okyalos

"Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου παει ενα δωδεκάχρονο σε σχολείο άλλης γλώσσας?"

Se OLES.


"Οσο αφορά τους σταυρούς, το ραμαζάνι και τις αργίες, μια εντελώς αφελής προσέγγιση(και δημοκρατική) θα ητανε να γίνεται σεβαστή η αποψη της πλειοψηφίας."

Gia themata anthropinwn dikaiomatwn den apofasizei h pleiopsifia. An itan etsi oi gay den tha apoktousan pote twn potwn dikaiomata sthn dysh. To idio isxyei kai gia thriskeutikes, fyletikes h alles diafores.

Perki se efotisa dioti h agnoia sou kai h zwh sto roz sou sinnefaki kamnei se na leeis polles malakies sinamenes.

 
At 12 July, 2010 16:40, Anonymous Anonymous said...

Gia na jeroyme tes kataboles ( i tous kallous) o Tzionis en o arfos tou Savva Pavlou.....

 
At 13 July, 2010 08:27, Blogger Okyalos said...

Earth Calling Psychia
Με την λογική σου, πρεπει να εχουμε αργία στο Ραμαζανι, Πασχα (Καθολικό και Ορθόδοξο), την μερα που ξεπαρθενευτηκε η βασιλισσα της Ισπανιας, την μερα που είπε "μαμα" ο πριγκηπας Καρολος.
Ενδιαμεσα, θα μενουν 5-6 μερες για μαθημα.
Οσο αφορα την γλώσσα, σε καμιά σοβαρη χώρα της Ευρωπης, καλό ιδιωτικό σχολείο εχει ως επίσημη γλώσσα αλλην περας της γλώσσας του κράτους.
Οσο αφορά την κουβεντα σου περι "μαλακιών" την αφηνω ασχολίαστη.

 
At 13 July, 2010 08:42, Blogger drakouna said...

Αν το 15-20% των μαθητών του σχολείου ήταν Ισπανοί, πολύ πιθανόν να γιόρταζε και τη μέρα που ξεπαρθένεψε η βασίλισσα της Ισπανίας.

Κατά τα άλλα, μάλλον δεν ξέρεις πολλά "καλά" ιδιωτικά σχολεία.

 
At 13 July, 2010 08:49, Blogger drakouna said...

Να σε βοηθήσω λίγο:

CCI Renaissance School (ιδιωτικό baording school, στο Lanciano στην Ιταλία, αγγλόφωνο)

American International School (στο Salzburg της Αυστρίας, αγγλόφωνο)

Antwerp International School (στο Βέλγιο, αγγλόφωνο)

Όλα κάνουν αυτό που κάνει και η Αγγλική Σχολή. Προετοιμάζουν τους μαθητές τους για εισαγωγή σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής.

 
At 13 July, 2010 14:09, Blogger Okyalos said...

Μηπως ομως το target group ειναι ξένοι, στελεχοι εταιριών, των οποίων τα παιδιά καθε μερικά χρόνια αλλάζουν χώρα διαμονής?

 
At 13 July, 2010 15:34, Anonymous Anonymous said...

olous aftou tous ellinares mono to E.S enoxlei? to falcon to grammar school to gcschool pou didaskoun o-levels ke a-levels den tous enoxlei?

 
At 13 July, 2010 17:12, Anonymous Anonymous said...

@ Okyalos
από Καθημερινη...

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
Η σύγκρουση στην Αγγλική Σχολή μεταξύ συμβουλίου και γονέων φουντώνει κατακαλόκαιρα,αλλά την παράσταση κλέβει ξανά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος με την άνεση του σκιώδους υπουργού Οικονομικών της «κυβερνώσας Βουλής» κουνάει το δάχτυλο απειλητικά στο συμβούλιο, απειλώντας το με κλιμάκωση της οργής του (του στυλ «θα πεινάσετε ρε»). Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του προέδρου των γονέων, από τα λεγόμενα του οποίου προκύπτει ότι ανησυχεί για τις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ μαθητών, οι οποίοι λέει δεν συναναστρέφονται στα διαλείμματα γιατί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που έχουν είναι η αγγλική γλώσσα. Καλά, για την Αγγλική Σχολή δεν γίνεται η συζήτηση; Εκεί τα παιδιά πάνε για μόστρα ή για να λάβουν παιδεία μέσω της αγγλικής γλώσσας; Και επειδή από σαχλαμάρες έχουμε χορτάσει σε αυτό τον τόπο, η ουσία εκείνου που και οι δύο ως άνω κύριοι θέλουν να καταλάβουμε είναι ότι η Αγγλική Σχολή δείχνει τον δρόμο που επιθυμούν να ακολουθήσουμε όλοι:
τζείνοι ποτζιεί τζι εμείς ποδά. Μην στεναχωριέστε λοιπόν, ήγγικεν η ώρα...

 
At 13 July, 2010 22:33, Anonymous Anonymous said...

the greek language is dead. accept it!

 
At 14 July, 2010 11:01, Anonymous matilta said...

Αγαπητή Δρακούνα. Επρόσεξες ότι τούτοι ούλλοι που εφκάλαν χολήν για το English school, που βασικά εν σιέρουνταν αν έκλειεν, εν οι συμμάχοι των Patriot parents τζε vice versa?

 
At 14 July, 2010 11:35, Blogger Okyalos said...

Τελικά το πρόβλημα ποιο ακριβώς είναι?
Αφού ολοι συμφωνουν στο ότι το Συμβούλιο είναι που λαμβάνει αποφάσεις.

 
At 14 July, 2010 12:18, Blogger drakouna said...

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι ένα group γονιών (οι patriot parents) δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου και προσπαθούν με διάφορους τρόπους (για παράδειγμα επιστρατεύοντας διάφορους available βουλευτές ή τα patriot MME) να παρέμβουν και να γίνει το δικό τους.

 
At 14 July, 2010 13:47, Anonymous Anonymous said...

Drakouna steile to ar8ro sou ston politi na to dievasei o Tzionis...8ewrw aparadexto oti grafei xwris e-mail address...

Epishs k. Okyale h Gallia sthn opoia edrevei to Insead to opoio parexei to kalutero MBA sthn Eurwph sta AGGLIKA den einai sovarh xwra????????? Polu xallia to point sou

 
At 15 July, 2010 11:49, Anonymous Anonymous said...

Ο Μεγαλύτερος πολέμιος της Αγγλικής Σχολής είναι ο απόφοιτος της κ. Νοικολακοις Παπαδωπουλως. Δεν ξέρω αν έμαθε αγγλικά εκεί..παντώς ελληνίκα δεν...

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.