Tuesday, May 03, 2011

Kiss the cook (or not)

6 πράγματα που έμαθα από το «Κάτι Ψήνεται α λα κυπριακά» (διότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο κάθε μέρα).

1. Η σειρά δεν μπορεί να προβληθεί στην Ελλάδα. Εκτός αν βάλουν από κάτω υποτίτλους. Οι παίκτες στο πρώτο δεκάλεπτο του επεισοδίου παλεύουν για λίγο το ελληνικό (είμαστε μπροστά στις κάμερες, ας κάνουμε μια προσπάθεια να καλαμαρίσουμε) αλλά όταν αντιλαμβάνονται ότι «δεν γυρίζει η γλώσσα τους» επιστρέφουν στο κυπριακό που τους έρχεται πιο αυθόρμητο. Και καλά κάνουν.

2. Ενώ στο ελληνικό version της σειράς, βλέπαμε το ένα μίζερο διαμερισματάκι των γονιών του διαγωνιζομένου μετά το άλλο (με σεμεδάκι πάνω από την τηλεόραση και παιδικό δωμάτιο για τον 30χρονο φοιτητή-διαγωνιζόμενο), στο κυπριακό version (όπου ο πληθυσμός έχει ζήσει ένα πολύ πρόσφατο land developing boom και συνεχίζει να χτίζει μετά μανίας) τα σπίτια είναι άνετα έως τεράστια, τα περισσότερα κάτω από 10 ετών, δεν έχω δει ούτε μια formica κουζίνα (όλες ξύλινες και με εντοιχισμένες συσκευές) και την παντελή απουσία σεμεδιού (ή έστω ένα λευκαρίτικο, κάτι με κέντημα τέλος πάντων) συμπληρώνει μια πανδαισία γήινων και πορτοκαλιών χρωμάτων η οποία μου θυμίζει BoConcept, Super Home και sale του Μαλλούπα & Παπακώστα. Τα δε έπιπλα το ίδιο. Καφέ και μπεζιούδι καναπέδες και πολλά έπιπλα χρώματος βεγκέ. Ποιος μαλάκας έφερε στην Κύπρο τη μόδα του βεγκέ να τον πατήσω με το αυτοκίνητο? Επίσης, πότε έγινε μόδα να βάφουμε τον ένα τοίχο του σπιτιού κάτι έντονο (μπορντό, βαθύ πράσινο)? Έγινε ο Μινωικός πολιτισμός η νέα τάση (βλέπε Κνωσσός)? Σε 100 χρόνια, τα δισέγγονα μας θα νομίζουν ότι το παραδοσιακό κυπριακό σπίτι (της γιαγιάς) περιλαμβάνει αρωματικά κεράκια, runner πάνω στο τραπέζι, ιταλικά έπιπλα σε «μοντέρνα γραμμή» (έτσι τη λέγαμε τότε μικρή μου) και venetian blinds.

3. Σε όλα τα επεισόδια βλέπεις την έντονη και απλόχερη χρήση της ανταύγειας και της βαφής. Είπαν της Κύπριας να πάει κομμωτήριο και ενθουσιάστηκε. Ένα απλό χτένισμα δεν είναι ποτέ αρκετό, έτσι προστίθενται πορτοκαλιές και ξανθές και κόκκινες και πράσινες και θαλασσιές ανταύγειες. Στα 15 επεισόδια που παρακολούθησα, ζήτημα αν είδα 4 διαγωνιζόμενες με το φυσικό χρώμα των μαλλιών τους. Οι υπόλοιπες, από τις πολλές βαφές βάζω στοίχημα ότι δεν θυμούνται καν το αρχικό χρώμα των μαλλιών τους. Θα πρέπει ανατρέξουν στις παιδικές (ούτε καν εφηβικές) φωτογραφίες τους. Μετά το ψωμί, το γάλα και το νερό, η βαφή των μαλλιών είναι το επόμενο είδος πρώτης ανάγκης. Απαιτούμε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του τώρα αμέσως!

4. Οι Κύπριοι διαγωνιζόμενοι είναι εξαιρετικά αυστηροί κριτές. Κανένας δεν μένει ευχαριστημένος με το φαί, όλοι βρίσκουν πάντοτε το λάθος. Η σαλάτα είχε πολύ ξύδι, το κρέας ήταν στεγνό, βάλε λίγο παραπάνω βαλσάμικο, το γλυκό δεν έχει ικανοποιητική εμφάνιση. Δες δες προγράμματα μαγειρικής, έχουμε γίνει όλοι Βίκτωρες Μποντρίνι και Παρλιάροι και αλίμονο στον κοινό θνητό που θα τολμήσει να μας μαγειρέψει κάτι. Είμαστε ΠΑ-ΝΕ-ΤΟΙ-ΜΟΙ να το σχολιάσουμε αρνητικά.

5. Στο ελληνικό Κάτι Ψήνεται, μάθαμε ότι οι Έλληνες τρέφονται με κρέμα γάλακτος και ζυμαρικά και bacon και λιωμένα τυριά και γενικά ότι δε ξέρουν τι είναι δεν το τρώνε. Στο Κάτι Ψήνεται α λα κυπριακά, μαθαίνουμε ότι οι Κύπριοι είναι εμφανώς πιο περιπετειώδεις τύποι όσον αφορά τη διατροφή τους και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με προϊόντα της εξωτικής κουζίνας. Satay chicken και avocado oil και ginger και κινέζικα και ινδικά και mango chutney και οτιδήποτε εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα. Στο μυαλό του ο Κύπριος κάνει rationalize ότι η παραδοσιακή κουζίνα είναι γεμάτη λαδερά (άρα ανθυγιεινά), ενώ άμα φας κινέζικο είναι σαν να κάνεις δίαιτα (αφού όλοι οι Κινέζοι είναι σας βίτσες) άρα το τρώμε. Αν τυλίχτηκε από κάποιον κάπου ένα κουπέπι, πρέπει να ήταν σε επεισόδιο που δεν είδα και το έχασα. Κλαψ.    

6. Ο σχολιαστής είναι το ίδιο εκνευριστικός και χαζοχαρούμενος με το ελληνικό version.  Σε κάποια φάση διερωτήθηκα ποιος γράφει τα κείμενα του, αλλά μετά είδα ένα επεισόδιο από το αγγλικό Κάτι Ψήνεται και αντιλήφθηκα ότι τα κείμενα προσαρμόζονται στο τι λένε οι διαγωνιζόμενοι. Αν οι διαγωνιζόμενοι σου δεν λένε ή κάνουν κάτι συναρπαστικό, δεν υπάρχει περίπτωση να «ζωντανέψεις» την κατάσταση με λίγα σχόλια. Στο αγγλικό επεισόδιο που είχα δει (και ελπίζω να ήταν αντιπροσωπευτικό του είδους) όλοι οι καλεσμένοι έπιναν ασταμάτητα, κανένας δεν πρόσεξε τι έτρωγε διότι ήταν όλοι μεθυσμένοι, δύο από τους διαγωνιζομένους κόντεψαν να κάνουν one night stand μέσα στο μπάνιο και η host ήταν τόσο τύφλα που δεν κατάφερε να τελειώσει το γλυκό. Typical αγγλικό dinner party. Ο σχολιαστής δεν προλάβαινε να σχολιάζει τα τεκταινόμενα. Στο κυπριακό version οι διαγωνιζόμενοι ανταλλάζουν συνταγές και decorating tips. Lovely.       

24 Comments:

At 03 May, 2011 09:23, Blogger the Idiot Mouflon said...

Αν ακούσεις για επεισόδιο με στρουφούθκια, σούβλα, καττιμέρκα τζιαι ζιβάνα... σε παρακαλώ κράτα μου μιαν κόπια.

 
At 03 May, 2011 10:45, Anonymous ιων σκεπτικός said...

Πέστα χρυσόστομη. Δεν έχουν υπόθεση. Ειδα έναν επεισόδιο με μιαν κομμώτρια τζιαι μιαν ιδιοκτήτριαν κομμωτηρίου (!) τζιαι έμεινα άφωνη. Ε παρά να χάσω τη μιλιά μου προτιμώ να μην βλέπω μ... βλακείες.

Ούτε μισήν κουβένταν δεν είναι σε θέση να αρθρώσουν μπροστά στο μικρόφωνο.

Επιτέλους, εν ανάγκη να αντιγράφουν ΄( και μάλιστα άσχημα) ότι γινεί σε άλλα κανάλι;

 
At 03 May, 2011 11:19, Blogger evroskarseras said...

pragmatika den eida oute ena epeisodio dioti me thn tv eimaste tsakwmenoi alla opws to perigrapses en san na eida mia saizon !

 
At 03 May, 2011 12:11, Anonymous Anonymous said...

eida mison epeisodio, akoma hxei st'autia mou to: 'ma poios enna ta faei touta oulla mana mou?'

 
At 03 May, 2011 12:14, Anonymous Sike said...

iwn skeptike, wtf sex are u?

 
At 03 May, 2011 12:29, Blogger Tsekouladoura said...

Kala vre Drakoula, exeis ora na vlepeis afta ta saxla epeisodia?
Kalitera den einai ta vrasilianika tipou huan-carlos-pari-mi-gdisi-mi-kani-mi-dikia-sou...? S' afta exei parapano suspense apo to ti african cuisine tha parousiasei i kathe ttallou pou to tsivisili, kai ti anakainisi ekane stin kouzina tis...
BTW o logos pou den eides os tora formica xilia se kouzina, einai dioti parameni to katexohin iliko gia to kouzinaki (stin akria, stin gonia, piso piso na min fainetai, min kanei i kiria mas ena psari kai vromisei olo to spiti)....

 
At 03 May, 2011 13:08, Anonymous ιων σκεπτικός said...

@ sike, κυρία 51 Μαίων χι χι χι, γιατί: -))

Τσιεκολαδούρα, πριν καμιάν τριανταρκάν χρόνια που αρραβωνιάστηκα και πήγα στα σπίτια των κουνιάδών μου (παραχωρκού τζιαι σε άλλην επαρχίαν) έκαμεν μου πολλήν εντύπωσην που είχαν την κουζίναν τους σαν το σαλόνιν, με τα πετσεττάκια, τα βάζα, τα μπιπελο, τζιαι έξω στην αυλήν είχασιν μια κουζινούδαν για το μαείρεμαν. Τζιαι όι να πεις κανέναν ψαρούδιν τηανιτόν. Ούλλον μα ούλλον το μαείρεμαν. Κίττε κέλα σιειμώναν καλοτζιαίριν μεστην αυλήν να μαειρέψουν.

Δρακούνα, ηντα χρώμαν ενι κόρη το βεγκε;

 
At 03 May, 2011 13:47, Anonymous Sike said...

εν τζι είσαι η θέκλα η πετρίδου έννε;

εγκούκλαρες το "wtf"? :Ρ

 
At 03 May, 2011 14:07, Blogger Moonlight said...

Εγώ πάλε προτιμώ το που το ελληνικό. Στο ελληνικό αν βάλει ένα πλάσμαν κάτι "διαφορετικό" μες στο φαί τους αρκέφκουν ούλλοι να μάχουνται.
Στο κυπριακό, εχτός του ότι τουλάχιστον οι πολλοί τρων με το μαχαίρι και το πιρούνι, κάμνουν τζαι κανένα πιο ενδιαφέρον φαί. Τζαι ΚΑΤΙ ψήνουν, πέραν που το στάνταρ φαί που έκαμνεν η μάνα σου, η πεθερά σου, η γιαγιά σου, τζαι εσύ.
Τζαι έτυχε να δω επισόδιο που εν εκάμναν κινέζικα κλπ εξωτικά. Εκάμαν κρέας κηνύγι με τα μπαχαρικά που του ταιρκάζουν όπως εξέραν τζαι οι πρωτινοί αλλά εμείς εξεχάσαμεν τα.
Ελλάδα μια γυναίκα επροσπάθησε να τους ταίσει vegan πράματα τζαι μόνο καμπούρα δεν την είπαν.

 
At 03 May, 2011 17:02, Anonymous Anonymous said...

iwn skeptike, hahahahha eida je gw to epeisodio jino me tin komotria!!!! hahahahha en eshi ipothesin a. eleos... komotria je eishe mia epauli pio megali pou to spiti tou prigkipa tis agglias. ELEOS!!!! ok bkaleis lefta kseroume to alla DEN SUNADEI KORI MOU ME TO POION SOU.

 
At 03 May, 2011 18:24, Anonymous Anonymous said...

Δρακούνα, σκέφτεσαι να δηλώσεις συμμετοχή;

 
At 03 May, 2011 22:43, Blogger Meropi said...

Επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και είδα 1-2 επεισόδια, γιατί τα έβλεπε η μάμα μου. Και στην Ελλάδα, βέβαια ελάχιστα είδα. Σε κοινές γραμμές μοιάζουν οι διαγωνιζόμενοι εδώ και εκεί (δεν μου φάνηκαν καλύτερες οι συνταγές των Κυπρίων, ούτε τα σπίτια τους). Σίγουρα πάντως μοιάζει η κατινιά που αντιμετωπίζουν τους συμπαίκτες τους (Κύπριοι και Ελλαδίτες).

 
At 03 May, 2011 22:47, Anonymous Anonymous said...

Ποιο είναι το "ποιόν" της κομμώτριας, ανώνυμε των 17:02;

 
At 03 May, 2011 23:31, Anonymous ιων σκεπτικός said...

Sike, οχι δεν είμαι η Θέκλα Πετρίδου, για όνομα του θεού , για να μεν σου πω τζιαι των 12 θεών του Ολύμπου!!! Πως σου ήρτεν έτσι πράμαν στον νούν; Δεν εγκούκλαρα το wtf . θεώρησα ότι το wt σημαίνει what το f δεν ξέρω τι σημαίνει αλλά νομίζω ότι με ρώτησες για το φύλο μου. -))

Εκαμα κάτι, είπα κάτι, τι;;;;

 
At 04 May, 2011 08:22, Blogger drakouna said...

Απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα σας:

Δεν έχω σκοπό να δηλώσω συμμετοχή.
Το βεγκέ είναι το πολύ σκούρο καφέ χρώμα.

 
At 04 May, 2011 10:36, Anonymous Τσιριπιλλούα said...

Εγώ να πω την αλήθκεια επερίμενα το πολλά πιο show off, αλλά τελικά τζαι μέναν αρέσκει μου πιο πολλά που το καλαμαρίστικο. Τζαμαί το μόνο που τους αρέσκει σίουρα εν τα δωράκια στο τέλος (αχ τι καλά!). Προτιμούν να τρων πιττόγυρο παρά να δοκιμάσουν τίποτε τζινούρκο. Στο κυπριακό, πούλλα μου (εκόλλησεν μου το η ΘΕΚΛΑ), είδαμεν τζαι σπίτι σε συνοικισμό, τζαι κλέφτικο, τζαι φούρνο μη εντοιχισμένο, τζαι σπίθκια του 60. Ου, νομίζω αφήνεις κενά. Εμένα εν η standard ώρα μωρό-πας-το-βυζί τζαι είδα τα ΟΥΛΛΑ (ΤΖΑΙ τα μυστικά της Εδέμ).

 
At 04 May, 2011 12:41, Blogger CRITIC said...

Εγώ πάντως δεν έχω γενική άποψη για το show. Είδα μόνο 10 λεπτά μια μέρα που πέρασα από την μάνα μου και το παρακολουθούσε και μου ήρθε η εξής απορία.....Τούντη μαννοσαλάτα με την ρόκα το ρόδι το βαλσάμικο και την παρμεζάνα πουπάνω ποιος τους την έμαθε μες την Κύπρο τζαι όπου πάεις φέρνουν την; Κουμπάρε τα φρουτα με τα φρούτα τα χόρτα με τα χόρτα τζαι τα τυρκα με τα τυρκά. Που την σούβλα τζαι τα χαμνά επεταχτήκαμε στην Nouvelle cuisine. Αγια ολάν.

 
At 04 May, 2011 13:47, Anonymous Anonymous said...

^ και τα κρουτόν...

anekdoti

 
At 04 May, 2011 13:48, Anonymous Anonymous said...

Σούβλα με ρόδι και παρμεζάνα θα έιναι το καινούργιο fusion.

Εμένα το βεγκέ αρέσκει μου πολλά.

Τελικά εν πολλά καλή σειρά τούτη...μαθαίνεις τα χαρακτηριστικά του κάθε λαού.

30 και μενω με την μαμμα μου -Ελληνας

850 ανταυγιες - Κυπραία

Μεθύσι/παραλίγο μαμήσι - E-N-G-(A)-L-A-N-D E-N-G-(A)-L-A-N-D E-N-G-(A)-L-A-A-A-N-D

Και έτσι κάνεις και ιστορία πολιτισμού σαν κοπιάρεις τη συνταγή (ή την ανταύγια).

 
At 04 May, 2011 21:27, Anonymous Anonymous said...

Aree mou polla to PANAIA MOU KORI MA KATHE SE TSIE THOREIS TOUTA OULLA OU MANA MOU EN SE ANTEHO
En ekatalava kyria/kyrie mou esou ti thoreis dhiladhi tin limni ton kyknon pou ta bolsoi oxa tin Iokasti stin Epidavro
EN EKATALAVA DHILADHI

 
At 04 May, 2011 22:32, Anonymous ιων σκεπτικος said...

Ανώνυμε πουπανινέ, ξέρεις η τηλεόραση έσιει τηλεχειριστήριον. Αλλάσσεις κανάλιν. Η απλά κλείεις την τζιαι αννοίεις τζιαι κανέναν βιβλίον. Εσύ δηλαδή ότι σου βάλουν μέσα στο πιάτον, τρώεις το; Ε το ίδιον ισχύει τζιαι για την πνευματικήν τροφή. Εν γούστα τούτα.

 
At 05 May, 2011 02:04, Anonymous Anonymous said...

Τη σιχαίνομαι αυτή την εκπομπή.

Στήριξε τη χώρα σου:
http://www.erepublik.com/en/referrer/Xitiroglou

 
At 05 May, 2011 08:15, Blogger CRITIC said...

Τελικά τούτες οι σαλάτες που περιέγραψα πάνω με τα ρόθκια τα τύρκα τζαι τα χόρτα που αντικατέστησαν την χωριάτικη στο κυπριακό τραπέζι που κατατάσσονται; Είναι nouvelle cuisine fusion cuisine η κάτι άλλο; Για να ξέρουμε να μιλούμε τζιόλας να μεν λαλώ πελλάρες

 
At 05 May, 2011 11:08, Blogger drakouna said...

Είναι cuisine-πιάννω-υλικά-του-τόπου-μου (ρόδι, ρόκκα, τυρί) και-προσπαθώ-να-τα-παρουσιάσω-με-ενα-πιο-fresh-look.

Κάποτε πετυχαίνει, κάποτε όχι.

(άσε κάτω το κρουτόν:)

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.