Tuesday, March 26, 2013

όχι ακόμα


Επειδή μάλλον δεν με βλέπω να πληρώνομαι αυτό το μήνα, ούτε στο near future (το payroll του εργοδότη είναι τταππωμένο στην Τράπεζα Κύπρου η οποία μάσιεται να μετατραπεί σε συνοικιακό ταμιευτήριο) θα το ρίξω στη φιλοσοφία.

Νομίζω και οι πλέον δύσπιστοι έχουν δει (με τα ματάκια τους) τι συμβαίνει σε μια χώρα όταν δεν έχει τράπεζες. Αν ήμασταν μια χώρα υποανάπτυκτη, τριτοκοσμική και πίσω από τον κόσμο, η έλλειψη μιας τράπεζας δεν θα έκανε καμία απολύτως διαφορά στα πλήθη (διότι κανένας δεν θα βασιζόταν στην τράπεζα για την καθημερινότητα του. Θα είχαμε κοτούλες στον κήπο, κατσίκα δεμένη στην πίσω αυλή και όλες μας τις οικονομίες κάτω από το στρώμα/θαμμένες στον κήπο/σε βαζάκια πίσω από τη ζάχαρη.)

Η Κύπρος έπαψε να είναι τριτοκοσμική χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Τόσα πολλά που δεν μπορείς σε ένα εορταστικό τριήμερο, ούτε καν σε τρία εορταστικά τριήμερα να επιστρέψεις πίσω στην αγροτική οικονομία και το barter economy. Και ναι μεν είναι ωραία να λες ότι θα επιστρέψουμε πίσω στις πραγματικές αξίες και ότι τα καλά πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν και ότι θα αρχίσουμε να προσέχουμε αυτά που πραγματικά αξίζουν κτλ κτλ αλλά ξέρεις ταυτόχρονα ότι προσπαθείς απλώς να παρηγορήσεις τον εαυτό σου.

Διότι καμία τριτοκοσμική χώρα δεν θέλει να είναι τριτοκοσμική.

Αντίγραψα αυτό το κείμενο από την Financial Times στις 28.7.2011. Γράφτηκε για την Ελλάδα, αλλά σήμερα ισχύει για μας όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν είμαι σίγουρη ότι αποτράπηκε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Όχι ακόμα.

6 Comments:

At 26 March, 2013 21:37, Blogger kyriakos said...

δεν είσαι σίγουρη αν αποτράπηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας;


Τούτο που έγινε δλδ τι είναι; χρεοκοπία με λίγη ζάχαρη; όση ζάχαρη τζαι να βάλεις τα .... μπισκοτάκια δεν γίνονται.

Το κράτος φορτώθηκε 20δις την ώρα που μας έλεγαν πως δεν θα ήταν βιώσιμα τα 17δις χωρίς κούρεμα και με λειτουργικό το τραπεζικό σύστημα.
το οποίο τελικά χάθηκε

υπάρχουν δύο είδη χρεοκοπίας, οι ελεγχόμενες και οι 'άτακτες'

εμείς κάναμε μια ελεγχόμενη με ολίγη


Αν κάναμε δλδ κανονική ελεγχόμενη χρεοκοπία τζαι κούρεμα που μόνοι μας το 2011 χωρίς να μπούμε στη ΤΡΟΙΚΑ

τούτη τη στιγμή θα ήμασταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση αλλά χωρίς 20δις+τόκους δημόσιο χρέος προς τρόικα

 
At 27 March, 2013 03:58, Blogger the Idiot Mouflon said...

Η αυτάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης -σε πλαίσιο ιδίας παραγωγής -δεν είναι κατάσταση τριτοκοσμική. Τουναντίον!

 
At 27 March, 2013 15:47, Blogger Diasporos said...

Δέ χρειάζεται να είναι μιά χώρα τριτοκοσμική για να έσιει barter system τζιαι μικροοικονομίαν. Φαντασίαν τζι όρεξη θέλει. Γίνεται σε μιά μέρα. Απλά, μιλάτε τους γειτόνους τζιαι οργανωθήτε. Σήμερα.

 
At 31 March, 2013 22:37, Anonymous τσιριπιλλούα said...

1. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, 2. Δεν υπάρχει ούτε ένα στο εκατομμύριο περίπτωση μια χώρα ανεπτυγμένη να καταλήξει τριτοκοσμική για τον απλούστατο λόγο ότι ο πληθυσμός είναι καταρτισμένος, στην περίπτωσή μας δε, υπερκαταρτισμένος, 3. Το τι μπορεί να συμβεί αν καταρεύσουν οι τράπεζες το είδαμε στην Ισλανδία, 4. Ο συντάκτης των FT το μόνο που έσιει στον εγκέφαλό του εν υπολογιστική μηχανούα.

 
At 09 April, 2013 01:14, Anonymous owl said...

Ελατε στην Ελλαδα να δειτε για ποτε γινεται μια χωρα τριtοκοσμικη.. Νοσοκομεια χωρις νοσοκόμες, οι συγγενεις να αλλαζουνε πάπιες, φερτε τα δικα σας αναλωσιμα , γαζες, βαμπάκια κλπ.. Παιδια να λυποθυμανε στο σχολειο από την πείνα , ανθρωπους με αξιοπρεπές ντυσιμο ν α ψαχνουν στα σκουπίδια και να παιρνουν το φαι σε ταπερ για να κανουν στο σπίτι τους ότι ταχα το μαγειρεψαν....και αλλα πολλά.....

 
At 09 April, 2013 21:44, Anonymous Anonymous said...

Μα ποιός ειπε να μεινουμε χωρις τραπεζες?
Τι το προβλημα ομως εαν κλεισουν οι σαβουρες μας, και μείνουν μονο αυτες που το αξίζουν? Οσοι τραπεζικοι υπάληλοι εν καλοί, θα βρουν δουλεια σ’αυτες που θα επιβιωσουν. Οι αχριστοι που παίζουν το πουλλι τους για τοσα χρόνια, οπως και τους κυβερνιτικους, να γυρεψουν το λαθος.

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.