Tuesday, April 30, 2013

εκσυγχρονισμός (imish)

Σήμερα η Βουλή θα ψηφίσει για το Μνημόνιο. Μας έχουν πρήξει οι μεν ότι αν δεν ψηφιστεί θα καταστραφούμε, και οι δε ότι αν ψηφιστεί πάλι θα καταστραφούμε. Ακούσαμε και κάτι φωνούλες που δεν μπορούν να διανοηθούν την ύπαρξη τους χωρίς να πολεμούν (λεκτικά πάντοτε που είναι ανέξοδο) φανταστικούς ξένους εχθρούς και απώλεια κυριαρχίας του κράτους μας. Με «φανταστικός» δεν εννοώ fantastic αλλά imaginary.

Όταν σταματήσουν να συμπεριφέρονται στο κράτος λες και είναι οικόπεδο και θα χάσουμε λίγο από τον συντελεστή δόμησης, ίσως πάμε πιο μπροστά.

Προσωπικά δεν με ανησυχούν οι «ξένοι κατακτητές» – η καταστροφή της οικονομίας (και παλαιότερα της χώρας) έχει γίνει κυρίως από τους Κύπριους «κατακτητές» που διέλυσαν κάθε έννοια αξιοκρατίας (όπως τη μαθαίνει κάποιος διαβάζοντας, διότι πρακτικά στη χώρα μας δεν την έχουμε ζήσει ακόμα ποτέ), δημοκρατίας και δικαιοσύνης, και παραμένουν όλοι ατιμώρητοι και στις θέσεις τους, ως επιφανείς πολίτες. Φυσικά, με την ανοχή μας.

Ο Πρόεδρος εξήγγειλε μέτρα για εκσυγχρονισμό του κράτους. Κάτι έπρεπε να κάνει και αυτός για να περάσει η ώρα.

Είναι πολύ θετικό να καθοριστεί η διαδικασία με την οποία πότε και πως δεν θα καλύπτει η ασυλία τον Πρόεδρο και τους βουλευτές. Φτάνει όταν χρειαστεί, να τηρηθεί, διότι από νόμους έχουμε χορτάσει.

Είναι επίσης θετικό να επιβληθεί maximum αριθμός θητειών στο Προεδρικό και βουλευτικό αξίωμα. Για να ήταν όμως πραγματικά εκσυγχρονιστικό το μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί και στους μαϊντανούς της πολιτικής ζωής που πηδάνε από το ένα διοικητικό συμβούλιο στο άλλο, από την ανάγκη τους πάντοτε «να προσφέρουν». Από το διοικητικό συμβούλιο της CYTA διορίζεται στο Συμβούλιο του ΧΑΚ, από το ΧΑΚ διορίζεται στις Κυπριακές Αερογραμμές, από εκεί πάλι τον διορίζουν στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών Κύπρου, πίσω στον ΚΟΑ, ένα πέρασμα από την ΑΗΚ και (αν ζει ακόμα και είναι καλά) γιατί όχι και υποψήφιος για δήμαρχος σε μεγάλη πόλη.

Ούτε o Τσόρτσιλ δεν πέρασε από τόσα αξιώματα.

Άλλη μια σκέψη είναι η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής προσλήψεων και προαγωγών για το σύνολο των ημικρατικών οργανισμών, από άτομα εγνωσμένου κύρους (βλέπε πουπάνω τους μαϊντανούς), κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν γα την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Διότι η ΕΔΥ και ΕΥ έχουν αποδείξει διαχρονικά πόσο αμερόληπτοι και σωστοί είναι στις προσλήψεις και προαγωγές που κάνουν (πάντοτε ΧΩΡΙΣ κομματικά κριτήρια), άρα να το εφαρμόσουμε και αλλού. Δεν θα βάλλεις μέσο με το Χ Συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού. Θα βάλλεις μέσο με την ανεξάρτητη επιτροπή. Μεγάλη αλλαγή. Χειροκροτούμε.

Αν θέλεις να κάνεις πραγματικό εκσυγχρονισμό στην δημόσια υπηρεσία πρέπει να καταρρίψεις τα ακόλουθα 2 ταμπού:

-          Να καταργήσεις τη μονιμότητα (άρα αυτόματα η αξιολόγηση αποκτά κάποιο νόημα διότι θέλεις να σου ανανεώσουν το π.χ. 5 year contract σου).
-          Να καταργήσεις το γελοίο κανόνα που λέει ότι η αρχαιότητα προηγείται των ικανοτήτων και προσόντων που λαμβάνεις υπόψη στις προαγωγές.

Μα είσαι με τα καλά σου? Να κάνουμε πραγματική επανάσταση?

Ένα τελευταίο που ξεχώρισα (και φκάλλει μάτι) είναι «την υποχρέωση του κράτους να συμμορφώνεται πλήρως με τις ακυρωτικές αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων εφόσον αυτές αφορούν την ουσία της προσφυγής». Οκ, προφανώς το πλάσμα που σκέφτηκε αυτή τη φοβερή και τρομερή εκσυγχρονιστική ιδέα δεν έχει ακουστά το Σύνταγμα-τιραμόλα μας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 146(5) του Συντάγματος λαλεί (μπαρδόν για την καθαρεύουσα αλλά δεν είναι τωρασινό το Σύνταγμα):

«Η κατά την τετάρτην παράγραφον του παρόντος άρθρου απόφασις δεσμεύει παν δικαστήριον, όργανον ή αρχήν εν τη Δημοκρατία, και τα περί ών πρόκειται όργανα, αρχαί ή πρόσωπα υποχρεούνται εις ενεργόν συμμόρφωσιν προς ταύτην.»

Έννεν λίγο hilarious, 60 χρόνια μετά που το λαλεί το Σύνταγμα, να σου πλασάρεται ως εκσυγχρονιστική ιδέα κάτι που ANYWAY έπρεπε να τηρείται από όλους (και όχι μόνο για την ουσία τη προσφυγής, imish).

Άμα έχεις διαλύσει κάθε έννοια δικαιοσύνης, έχεις ξεχάσει πιλέ πως θα έπρεπε να απονέμεται η δικαιοσύνη.

Αυτά προς το παρόν. Πάω για παγωτό.

 

8 Comments:

At 30 April, 2013 12:58, Blogger άσπρο και παχύ said...

Εν τζαι λλία που λαλείς. Πέ τους τζιάλλα!!!

Βανίλια σιοκολάτα για μένα! :)

 
At 30 April, 2013 13:21, Anonymous Anonymous said...

Standing ovation!

 
At 30 April, 2013 13:30, Blogger Raindrops said...

Απόλυτα σύμφωνη με βρίσκεις με την κατάρριψη των 2 ταμπού/όν στη Δημόσια Υπηρεσία. Το λέω από καιρό ~Δ.Υ. ούσα.

 
At 30 April, 2013 13:58, Blogger the Idiot Mouflon said...

Με γεύση τερατσόμελου βρίσκουμε;

 
At 30 April, 2013 21:31, Anonymous Anonymous said...

Το θέμα με την δημόσια υπηρεσία είναι το εξής: ποιος εν τούτος που θα κάμνει "αξιοκρατικές" κρίσεις και ποιοι θα αποφασίζουν για τις προαγωγές; Δεν το λέω για να υπερασπιστώ το σύστημα, απλώς για να σημειώσω πόσο σάπιο είναι το σύστημα. Η αρχαιότητα είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να δουλέψει όπως είναι η Δ/Υ σήμερα. Επειδή ακόμα και τα προσόντα να έχει κάποιος θα υπάρχει πάντα περιθώριο για την γεν ική διεύθυνση να κάμει τα δικά της. Όσοι ξέρουν που Δ/Υ καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ. Με άλλα λόγια πάλι έχουμε το πρόβλημα -- ποιος θα αξιολογεί αυτούς που "αξιολογούν" και ποιος θα μας φυλάει που τους φύλακες...

 
At 01 May, 2013 13:32, Blogger the Idiot Mouflon said...

See also:

http://andreasfstavrou.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

 
At 02 May, 2013 13:45, Blogger CRITIC said...

Πολλά σωστή.

Μια ερώτηση. Στην maximum θητεία των βουλευτών συντρέχουν και τα χρόνια που είναι ήδη στην βουλή ή ξεκινούμε που το 0;

 
At 06 May, 2013 15:02, Anonymous ματιλτα said...

Ανιξέρεις πκιάνουν σύνταξη μετά τούτοι ούλλοι που κάμνουν Δ.Σ. strolling

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.