Thursday, December 05, 2013

Εκπαίδευση σήμερα

Έρχεται γράμμα από το σχολείο ότι «παρακαλούνται οι  γονείς να ελέγχουν τακτικά τα παιδάκια τους για ψείρες και σε περίπτωση που εντοπίζονται μερικές στο κεφάλι τους να λούζονται με τα ειδικά φάρμακα που υπάρχουν στα φαρμακεία».

Ως εδώ καλά. Πολύ considerate η δασκάλα. We hate ψείρες.

Μετά kicks in το new age-do it at home- όλα τα φάρμακα είναι χημικά και σκοτώνουν το όζον, την πανίδα και τη χελώνα καρέτα καρέτα - μόνο η μυστική συνταγή της γιαγιάς μου θα μας σώσει- είμαι young and hip δασκάλα- και συνεχίζει το γράμμα:

«Μια εύκολη και πολύ αποτελεσματική μέθοδος απαλλαγής από τις ψείρες, την οποία μπορείτε όλοι οι γονείς να κάνετε στο σπίτι είναι η κοινή μαγιονέζα που χρησιμοποιούμε στο φαγητό. Πασαλείβετε το κεφάλι του παιδιού με μαγιονέζα, του βάζετε νάιλον σκουφάκι, το αφήνετε όλο το βράδυ και μετά λούζετε το κεφάλι κανονικά. Η μαγιονέζα θα πνίξει τις ψείρες. Εγγυημένη μέθοδος!».

…..
…..

(άμα λαλούμε ότι οι δάσκαλοι δεν ζουν στη δική μας πραγματικότητα αλλά σε κάποιο δικό τους φανταστικό πλανήτη, βγαίνει η ΟΕΛΜΕΚ να κάνει παράπονο. Αλλά για τον average γονιό, ο φάκελος επικοινωνίας που έχουν τα παιδάκια για να «επικοινωνούν» οι δάσκαλοι μαζί τους είναι ένα συνεχές source of wonder and entertainment. Τα βρίσκουν μόνοι τους ή τα κάνουν google?)

Προφανώς η δασκάλα που έγραψε τη συμβουλή τύπου Μικροί Εξερευνητές, δεν έχει δικά της παιδάκια. Αν είχε, ίσως θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι:

(α) ΝΟ WAY να τυλίξεις οτιδήποτε σε ένα παιδάκι για ολόκληρο το βράδυ χωρίς να το βγάλει και να πασαλειφθεί στα επόμενα 5 λεπτά (αν είσαι τυχερός).

(β) η μαγιονέζα δεν θα πνίξει μόνο τις ψείρες αλλά και το ίδιο το παιδάκι που θα κοιμάται με ένα νάιλον στο κεφάλι του.

(γ) για να μην μπω καν στο trip να σκεφτώ πόση βρωμιά και λάδωμα θα προκαλέσει η μαγιονέζα στο κρεβάτι, τα σεντόνια, το στρώμα, το παιδάκι, ενδεχομένως τους τοίχους και όπου αλλού αγγίξει το παιδάκι, εσένα, τα νεύρα σου κτλ.

PLEASE NOTE: Παρόλο το hilariousness του φάκελου επικοινωνίας και τις φαεινές ιδέες των δασκάλων, δεν σημαίνει ότι πεθυμώ την κα Αντρούλλα, μια από τις δασκάλες που είχα στο δημοτικό (χαρακτηριστική δασκάλα των 80s. Complete με σόμπα γυρισμένη με τρόπο να πιάνει μόνο τα πόδια της –the bitch- σε μια εποχή που φορούσαμε λεπτές σχολικές ποδιές, ακόμα και το χειμώνα). Τα 80s εξακολουθούν να είναι μια τρομακτικά οπισθοδρομική περίοδος της εκπαίδευσης, compared με σήμερα. Να φανταστείς δεν ήθελα να πάω στην παρουσίαση της τάξης μήπως και βρεθώ φάτσα κάρτα με σέλοτεξ «Δεν Ξεχνώ». Τελικά πήγα και είχα εκπλαγεί ευχάριστα με την απουσία οποιουδήποτε είδους προπαγάνδας από την τάξη. Ούτε φωτογραφίες πεθαμένων, ούτε φωτογραφίες κατεχομένων, ούτε εικονοστάσι, ούτε τίποτε.
 
Μόνο μαγιονέζα.
 
 

13 Comments:

At 05 December, 2013 12:56, Blogger Moonlight said...

δε γκλοριφικέισο οφ μάγιο.

 
At 05 December, 2013 13:47, Blogger Mana said...

Μισό μπουκάλι σιαμπού δεν αρκεί για να φύγει η μαγιονέζα που τα μαλλιά. Επίσης μισό μπουκάλι μαλακτικό δεν είναι αρκετό για να φύγει η μυρωδιά της μαγιονέζας.

Μειονέκτημα της μεθόδου: Οι ψείρες δεν σκοτώνονται. Όπως και να το κάνουμε χωρίς χημικά δεν ψοφούν.

Πλεονέκτημα: Το μωρό για καμιά δυο βδομάδες κυκλοφορεί με τα πιο απαλά μαλλιά έβερ. Θαυματουργή μάσκα μαλλιών.

Και όλα αυτά τα λέω λόγω πείρας.

 
At 05 December, 2013 13:53, Anonymous Anonymous said...

Δεν γίνεται να μιλάς σοβαρά:)

Στο δικό μας σχολείο μένουν μόνο μεχρι την πρώτη παράγραφο, αφήνουν την πρωτοβουλία σε μας.

 
At 05 December, 2013 14:50, Blogger drakouna said...

Και όμως σοβαρομιλώ. Έτο η Μάνα εδοκίμασεν το :)

 
At 05 December, 2013 16:12, Blogger Unknown said...

εγω θυμουμαι να μας εβαλε ξυδι,φυσικα σε ηλικα ανω τον 9 που εκαθουμασταν ησυχες, η δασκαλα δεν το εχει ακουστα μαλλον.

 
At 05 December, 2013 21:30, Blogger Anef_Oriwn said...

PLEASE NOTE: Η οργάνωση των δασκάλων δεν είναι η ΟΕΛΜΕΚ, αλλά η ΠΟΕΔ!

 
At 06 December, 2013 09:24, Anonymous Anonymous said...

γιιιααααξξξξξξξ

 
At 06 December, 2013 09:35, Anonymous Anonymous said...

Το ρόστο-χαλλούμι-μαγιονέζα σάντουϊτς δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο...

 
At 06 December, 2013 12:10, Anonymous Anonymous said...

Για να καταλάβω το Δεν Ξεχνώ στο σέλοτεξ είνα προπαγάνδα?

 
At 06 December, 2013 12:24, Anonymous Sike said...

εχάλασες μου τα τζι εμένα με το δεν ξεχνώ αλλά για την μαγιονέζα έθελα να σχολιάσω ότι αν ο σκοπός μας είναι να τες ΠΝΙΞΟΥΜΕ (?!), τότε κάμνει τζιαι η κέτσιαπ. Μεν σου πω τζιαι το σσιαμπού τζιαι το ΝΕΡΟ!

 
At 06 December, 2013 13:29, Anonymous Anonymous said...

To de xexnw einai to opio pou edinan sto lao tosa xronia na ton apokimizoun, na ton narkonoun, na kanoun na pistevei pws aftoi (the politicians) are high and mighty epidi kamnoun agona gia epistrofi mpla mpla kai na men exei mathkia na dei tes klepsies and/or tin axaparosini tous, pou mas efere edw pou mas efere. Episis ithela na ixera me tounto makroxronio agona, ama pethanoun oi original prosfyges, pios tha thimatai ta katexomena kai an ws ek thavmatos vrethei lysi, poios tha afikei to spiti pou ezise oli tou ti zwi gia na paei na zisei sto proin katexomeno xorio tou gia na xanaginei ellinofono.

 
At 06 December, 2013 14:08, Blogger drakouna said...

Να διατηρείς στη μνήμη σου μια collective οικογενειακή ανάμνηση (π.χ. το χωριό μας) δεν είναι προπαγάνδα.

Το σύνθημα "Δεν Ξεχνώ" (με τα τετράδια/αυτοκόλλητα/αφίσες και λοιπό pop art) δεν είχε να κάνει με τη μνήμη αλλά την προπαγάνδα για ένα μαρκοχρόνιο αγώνα με ένα vague σκοπό που ουδέποτε ξεκαθάριζαν τι εννοούσαν (ο καθένας είχε τη δική του agenda) με αποτέλεσμα ούλλοι να λαλούν ότι θέλουν λύση αλλά κανένας να μην συμφωνεί στο είδος της λύσης που θέλουν.

Σου έδειχναν μόνο ένα μικρό κομμάτι της κατάστασης (τα κατεχόμενα εδάφη) αλλά παρέλειπαν να σου εξηγήσουν the whole picture.

Από τη Wikipedia: Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς.

 
At 11 December, 2013 18:16, Anonymous Anonymous said...

Ο σκοπός των δασκάλων όταν ασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο με το Δεν Ξεχνώ, δεν είναι για να εξυπηρετήσει φυσικά δικούς τους αλλότριους σκοπούς! Ο μόνος σκοπός είναι να γνωρίσει πρώτα από όλα στους μαθητές που δεν έχουν εμπειρίες από αυτά τα μέρη, ότι είναι δικά μας, ότι έγινε ένα έγκλημα εισβολής και κατοχής σε αυτά, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη αυτών των εδαφών και η ελπίδα της απελευθέρωσης. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό;

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.