Monday, November 10, 2014

Η απουσία συστήματος - αφιερωμένο στους λειτουργούς Α8

Ο μέσος αναγνώστης των κυπριακών ειδήσεων διαβάζει π.χ. ότι μερικοί κρατικοί αξιωματούχοι έχουν λιμουζίνα, άλλοι όχι, άλλοι έχουν και κινητό (κανένας δεν ξέρει αν θα έπρεπε), δεν έχουν κάνει δήλωση ασυμβίβαστου, άλλοι ταξιδεύουν business class ενώ δεν πρέπει, μερικοί άλλοι έχουν μετατρέψει την υπηρεσία τους σε family business, λίγο πιο κάτω άλλοι δεν έχουν υπογράψει καν συμβόλαιο και αυτοί που έχουν το έχουν γράψει μόνοι τους, δεν υπάρχει εμπιστευτικότητα, τέλος  πάντων μια εικόνα χάος. Και αυτά, όσον αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα υπαλλήλων. Να μην μπούμε στο θέμα των χιλιάδων επιστολών που μένουν αναπάντητες, των χαμένων φακέλων σε υπηρεσίες και του γενικού cluelessness που επικρατεί.

Δεν υπάρχει σύστημα.

Δεν υπάρχει σύστημα διότι κανένας δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα με αποτέλεσμα η κάθε υπηρεσία να «κάμνει ότι κόψει ο νους της». Αν κόφκει ο νους σου, chances are ότι προσπαθείς να βγεις μέσα από το χάος (μια άνιση μάχη. Eventually θα βαρεθείς και θα αρχίσεις να ασχολείσαι με τα κουπέπια σου και τα παιδιά σου και τον Πρωταρά σου). Αν δεν κόφκει ο νους σου, νομίζεις ότι είσαι ο employee of the month και όλοι σου χρωστούν (keep it up. Είναι ωραία στον παράδεισο). Και φυσικά, όσο willing και energetic και έξυπνος και φιλότιμος να είσαι, δεν θα μπορέσεις ποτέ ΜΑ ΠΟΤΕ να ξεπεράσεις την αβάστακτη ελαφρότητα του διευθυντή σου, που από θέμα skills και νοημοσύνης είναι πολύ κατώτερος σου αλλά επειδή σου ρίχνει 10-15 χρόνια αρχαιότητας, είναι στη θέση που είναι.

Και αυτή είναι η ιστορία της ζωής σου Α8άρη. Ένας αργός και σταθερός πνευματικός θάνατος.

Αν υπήρχε σύστημα, με το που μπαίνεις στην υπηρεσία, θα έπρεπε να ενημερώνεσαι λεπτομερώς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου. Να σου δίνουν π.χ. ένα manual (μεγέθους καταλόγου τηλεφώνων) που να περιέχει τα πάντα. Πως πληρώνεσαι, τι πληρώνεσαι, άδειες, ταξίδια, πότε έρχεσαι, πότε φεύγει, τι κάνεις με τα έγγραφα της δουλειάς, τι clearance έχεις, τι σου δίνει η υπηρεσία, τι επιστρέφεις, ποιου intellectual property είναι η δουλειά που κάνεις, πότε και γιατί μπορείς να προαχθείς, που μπορείς να πεις τον πόνο σου, θέμματα εμπιστευτικότητας, θέματα λαδώματος, ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

O συνεχείς βομβαρδισμός με Εγκυκλίους, είναι η απτή απόδειξη ότι δεν υπάρχει σύστημα και ο κάθε γενικός διευθυντής κλείνει τρύπες όπως ξέρεις καλύτερα.

Αν υπήρχε σύστημα, η Βουλή δεν θα χρειαζόταν να συζητά για λιμουζίνες και επιδόματα και νοοτροπίες και άλλες βλακείες. Θα ήταν όλα κωδικοποιημένα, συγυρισμένα και διαφανή. Βασικά δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης της Επιτροπής Θεσμών.   

Θα στηθεί ποτέ σύστημα?

Μόνο αν μας το επιβάλει η Τρόικα. Διότι μόνοι μας ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ. Με καμία κυβέρνηση. Τα καλά νέα ότι η μεταρρύθμιση είναι μέσα στο Μνημόνιο. Τα κακά νέα είναι ότι μέχρι σήμερα είμαστε στον τρίτο Επίτροπο Μεταρρύθμισης and we are still counting.

 Όπως τους απεσταλμένους του ΓΓ του ΟΗΕ ένα πράμα.

8 Comments:

At 10 November, 2014 15:44, Blogger Moonlight said...

Thank you. Είμαι 100% σύμφωνη, τζαι κάθε συζητηση που έχω σχετική με τούτα ούλλα τα πολιτικοοικονομικά μας καταλήγει σε τούτο το θέμα. Θωρούμεν το ούλλοι αλλά επειδή εν συμφέρει κανένα να γίνει, εν το "θωρούν" τζείνο που πρέπει.

 
At 10 November, 2014 15:46, Anonymous Anonymous said...

nai kala, xereis esy kai i germanoi kalytera pou tous dieuthintes? skatogermanoi, pou tha mas mathoun na doulefkoume, tha stamatisw na piannw kounnes kai skoni plysimatos pou to LIDL na tous deixw egw.

 
At 10 November, 2014 15:57, Blogger Aceras Anthropophorum said...

εξαρτάται από που θωρείς το πράμα. Αν συγκρίνεις με ούλλες τες αποικίες που εστήσαν κράτος πριν 50 χρόνια, ίσως η Κύπρος εν η καλλύττερη. Αν συγκρίνεις με τες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ίσως η Κύπρος εν καλλύττερη που την Ελλάδα, Πορτογαλλία, Ισπανία που μέχρι το 70 είχαν διχτάτορα. Τζιαι μην νομίζεις ότι οι δεινόσαυροι όπως η Γαλλία με εκατομμύρια σελίδες κανονισμών, εν πολλά πιο αποτελεσματικοί ή αδιάφθοροι.

Αν δεις σε απόλυτον τιμήν, σίουρα θέλεις πολλά παραπάνω. Αν δεις σε σχέσην με τον τζιαιρόν του Σπύρου, εγινήκαν άλματα.

Με έτσι τζίζες που τα μαυρίζουν όλα, δεν νομίζω ότι το πράμαν πάει μπροστά. Ούτε τζιαι νομίζω ότι κόφτει καμιάν Τρόϊκα ηθικά το τί σκατά κάμνει ο κάθε κυβερνητικός σε έναν χωρκόν της Ευρώπης. Τες Τρώϊκες ενδιαφέρει τες να πκιορώσει το κράτος αυτά που του εδανείσαν, τζιαι ότι μετταρρύθμισην τζιαι να προτείνουν, δεν είναι για το καλόν μας, αλλά για το καλόν τους. Να πληρωθεί η δόση.

Όσον στιγνόν τζιαι να σου φαίνεται, το μόνον σύστημαν που μπορεί να αλλάξει το σύστημαν είναι το σύστημαν. Υπάρχει τζιαι η Δημοκρατία. Εν καλόν εργαλείον για να αλλάξει το σύστημαν. Καλλύττερον που τες τρώικες.

 
At 10 November, 2014 16:34, Blogger drakouna said...

Αν η εφαρμογή συστήματος θα σημαίνει πληρωμή δόσης (διότι θα γίνουμε πιο efficient και δεν θα χάνονται πόροι από corruption ή misuse of recourses) τότε θα το θέλει και η Τρόικα. Με αυτή την έννοια να μπει στο Μνημόνιο και όχι διότι νομίζω ότι θέλουν "το καλό" μας.

Μπορεί να είμαστε καλύτεροι από Ελλάδα ή άλλες αποικίες και σε καλύτερη φάση από την εποχή Κυπριανού αλλά we can do even better άρα γιατί να βλέπω τους χειρότερους και να επαναπαύομαι?

Η δημόσια υπηρεσία θέλει σοβαρό ξεμπλοκάρισμα που δημιουργείται από την έλλειψη συστήματος. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι under utilised υπάλληλοι. Hence η αφιέρωση.

Η απουσία συστήματος ευνοεί τους μέτριους, και επειδή οι μέτριοι είναι παραπάνω ψήφοι που τους ικανούς, καμία κυβέρνηση δεν τολμά να αλλάξει οτιδήποτε.

Έννεν πρόβλημα Δημοκρατίας τούτο.

 
At 11 November, 2014 15:41, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Μα έν τζιαι διαφωνούμεν, τζιαι δεν σε κρίνω που έχεις expectations από την δημόσιαν υπηρεσίαν.

Απλά πιστεύω ότι με το να χρησιμοποιούμεν την ίδιαν φρασεολογίαν με τζιείνους που θέλουν να διαλύσουν το κράτος (είτε τούτοι είναι μεγάλα πουντζιά που δεν θέλουν να πληρώννουν φόρους, είτε είναι φασιστόμουτρα που μισούν το κράτος τζιαι θέλουν έναν κράτος κομμένον τζιαι ραμμένον στην pervers ιδεολογίαν τους) αποδύνοαμώννουμεν την ίδιαν την ιδέαν να κάμουμεν καλλύττερον κράτος (που σίουρα αξίζουμεν, σίουρα έχουμεν την δυναντότηταν).

Άκουα σήμμερα στο γαλλικόν ραδιόφωνον για εκδηλώσεις σε όλην την χώρα για την κοινωνικήν καινοτομίαν στην δημόσιαν υπηρεσίαν, όπου ο κόσμος, οι ερευνητές, οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα διαλογιστούν σε δημόσιες εκδηλώσει για το πως μπορεί η δημόσια υπηρεσία να εξσυχρωνιστεί τζιαι να εκπληρώσει τα πιο τρελλά όνειρα του πολίτη.

Εν πιο παραγωγικόν έννεν;

Οι μεταρρυθμίσεις που θα επιβληθούν που τους ξένους (τζιαι μάλιστα με στόχον απλά να συνάξουν τα ριάλλια τους) απλά θα οδηγήσουν τον πολίτην να μισήσει ακόμα περισσότερον το κράτος του, τζιαι τους δημοσίους υπαλλήλους να απαξιώσουν ακόμα παραπάνω τον εργοδότην τους τζιαι την δουλειάν τους.

Καταλάβω όμως τον θυμόν σου

 
At 12 November, 2014 21:39, Anonymous Anonymous said...

Τα προβλήματα της δ.υ. είναι γνωστά λίγο πολύ, άνκαι κυκλοφορούν και πολλοί αστικοί μύθοι γι’ αυτά. Εκείνο όμως που λίγοι είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν, είναι ότι για όλα τα προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας φταίει ένας και μόνο. Οι πολιτικές ηγεσίες, δηλαδή κόμματα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ας πάρουμε από τη 10ετία του 60. Είναι γνωστό πως στήθηκε η δ.υ. του ανεξάρτητου κράτους. Ρουσφέτι πάνω στο ρουσφέτι, με πρόσχημα τη συμμετοχή, πραγματική ή κατ’ ισχυρισμό, στον αγώνα της Εόκα.

Από τότε μέχρι σήμερα, όλες οι στρεβλώσεις στη δ.υ. προέρχονται κατά κανόνα από τις παρεμβάσεις των πολιτικών. Όταν στήσεις κάτι πάνω σε σάπια θεμέλια, τρέχα γύρευε μετά να το φτιάξεις, ειδικά αν εκείνος που υποτίθεται ότι θα το φτιάξει, κουβαλά τα ίδια μυαλά με εκείνον που το έφτιαξε. Το μόνο ίσως σωστό πράγμα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα Πολυβίου, είναι το μέρος που αναφέρεται σ’ αυτά τα θέματα.
Για παράδειγμα, αν σήμερα ένας προϊστάμενος αξιολογήσει αντικειμενικά έναν άχρηστο υπάλληλο, την επόμενη μέρα θα δεχτεί τηλεφώνημα από υπουργό, αξιωματούχο κόμματος, βουλευτή ή ακόμα και δήμαρχο. Οι οποίοι δεν θα παρακαλέσουν ευγενικά. Θα απαιτήσουν την αναθεώρηση της αξιολόγησης. Το ίδιο γίνεται και για πολλά άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα που δικαιολογεί ακόμα και απόλυση. Όλο και κάποιο κόμμα θα παρέμβει για να το αποτρέψει, με αποτέλεσμα από το 60 μέχρι σήμερα να έχουν απολυθεί από τη δ.υ. μονοψήφιος μάλλον αριθμός ατόμων, που κι αυτοί προφανώς ήταν κάποιοι γέρημοι χωρίς προστάτες.

Υποτίθεται ότι στην μεταρρύθμιση που λένε ότι ετοιμάζουν, θα καταργηθεί η αρχαιότητα σαν κριτήριο προαγωγών και θα ισχύει η απόδοση και τα προσόντα. Θα ήταν ευχής έργο να γίνει αυτό, αφού οι θετικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές. Με τέτοιες πολιτικές ηγεσίες όμως που έχουμε, είναι κανένας που πιστεύει ότι δεν θα επικρατήσει πλήρως το ρουσφέτι στις προαγωγές; Εδώ, σε μια κίνηση απελπισίας για να περιορίσουν το ρουσφέτι στους διορισμούς εκπαιδευτικών, αναγκάστηκαν να στήσουν ένα από τα πιο στρεβλά συστήματα που έγιναν ποτέ παγκόσμια. Τον κατάλογο διοριστέων, που επιτρέπει σε κάποιο να χρηστεί σαν εκπαιδευτικός στα 55 του έστω και αν δεν άσκησε ποτέ την επιστήμη του. Και αυτό έγινε επειδή σε αντίθετη περίπτωση οι διορισμοί θα γίνονταν από τα γραφεία των κομμάτων και των βουλευτών. Όπως δηλαδή θα γίνονται και οι προαγωγές μετά τη … μεταρρύθμιση.

Άρα, εκείνο που προέχει είναι να αλλάξουν οι νοοτροπίες και ο τρόπος λειτουργίας των πολιτικών. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά ενόσω δεν γίνεται, μην περιμένετε βελτίωση στη δημόσια υπηρεσία.

 
At 23 February, 2016 03:00, Blogger Unknown said...

hogan, true religion jeans, hollister pas cher, nike huarache, lululemon, nike air max, michael kors, air max, ray ban pas cher, converse pas cher, nike blazer, oakley pas cher, hermes, north face, nike air max, burberry, vans pas cher, north face, nike roshe run, abercrombie and fitch, true religion outlet, ralph lauren uk, ralph lauren pas cher, mulberry, michael kors, tn pas cher, nike roshe, louboutin pas cher, sac longchamp, timberland, coach outlet, lacoste pas cher, new balance pas cher, nike free run uk, michael kors, air jordan pas cher, longchamp, sac guess, michael kors, air force, vanessa bruno, nike free, hollister, longchamp pas cher, nike trainers, replica handbags, true religion jeans, nike air max, ray ban uk, coach purses, true religion jeans

 
At 23 February, 2016 03:08, Blogger Unknown said...

moncler, moncler, doudoune canada goose, barbour jackets, pandora charms, marc jacobs, doke gabbana outlet, wedding dresses, louis vuitton, canada goose uk, pandora charms, moncler, swarovski crystal, bottes ugg, karen millen, canada goose, toms shoes, canada goose outlet, thomas sabo, swarovski, louis vuitton, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, sac louis vuitton pas cher, ugg boots uk, moncler outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, moncler, moncler, replica watches, converse outlet, hollister, pandora jewelry, supra shoes, links of london, lancel, moncler, ugg pas cher, barbour, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose, moncler, coach outlet
ninest123 16.02

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.