Monday, August 31, 2015

Two steps forward, three steps back

Αντιγράφω από το INBusiness:

«Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αποσυρθεί από τα περίπτερα τα γνωστά παυσίπονα Panadol του κολοσσού της GlaxoSmithKline, τα οποία εισάγονται και διανέμονται από τον όμιλο C.A. Papapaellinas, μέσω της εταιρείας Pharmacy Line. Ο λόγος της απόσυρσης αποδίδεται στο «αντίπαλο δέος» του Panadol, δηλαδή το Nurofen το οποίο φτάνει στην Κύπρο από την εταιρεία MSJ (Ιακωβίδης).
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο όμιλος Ιακωβίδης ζήτησε σχετική άδεια για την τοποθέτηση των Nurofen σε περίπτερα και υπεραγορές όπως συνέβαινε και με τα Panadol, ωστόσο, ποτέ δεν εξασφάλισε έγκριση.
Η απόρριψη πώλησης των Nurofen σε σημεία λιανικού εμπορίου, επέφεραν αντίδραση και σχετικά αιτήματα προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες από τον όμιλο Ιακωβίδη για απόσυρση και των Panadol από περίπτερα και υπεραγορές.
Έπειτα από πολύμηνες διαδικασίες η θέση του ομίλου Ιακωβίδη ήταν αυτή που επικράτησε, με αποτέλεσμα την απόσυρση από την αγορά μη συνταγογραφούμενων προϊόντων, όπως παιδικές τροφές πέραν των προαναφερθέντων αναλγητικών. Το αρμόδιο τμήμα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, το οποίο έχει την εποπτεία της αγοράς, λειτουργεί πλέον με τα νέα δεδομένα αν και έχει δοθεί κάποιος χρόνος μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα από περίπτερα και υπεραγορές.
Πλέον, η εν λόγω αγορά μεταφέρεται στα φαρμακεία, τα οποία μπορούν να πωλούν τα παυσίπονα, παρόλο που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού. Η εν λόγω εξέλιξη έχει προκαλέσει σχετική μουρμούρα στο εμπόριο αφού στελέχη από εμπορικές εταιρείες αναφέρουν ότι ο καταναλωτής δεν εξυπηρετείται άμεσα και φθηνά μέσω υπεραγορών και περιπτέρων, ενώ θεωρούν πως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σημεία λιανικού εμπορίου.»
Μπορείς να φανταστείς τι πραγματικά έγινε: Ο Ιακωβίδης ζήτησε άδεια να βάλει τα Nurofen στα supermarket, ο Παπαέλληνας έβαλε μέσο να μην πιάσει αυτή την άδεια, ο Ιακωβίδης έστησε πόδι να ισχύσει equal treatment για τα προϊόντα του (μπορεί να εκούρτισε τζιαι τους φαρμακοποιούς, you never know), είμαστε στην ΕΕ άρα δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι, άρα δεν μπορούσαν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες να βρουν άλλη δικαιολογία να καλύψουν τον Παπέλληνα και τα απέσυραν όλα. Ότι δεν λύνεται, κόβεται. 
Τζιαι τώρα βούρα εσύ να έβρεις ανοικτό φαρμακείο να αγοράσεις το overpriced panadol και τις overpriced παιδικές τροφές (έφαν την τζιαι το γάλα σε σκόνη του βρέφους). Two steps forward, three steps back. Και στη Ζιμπάμπουε της ΕΕ πρέπει να βουράς στα φαρμακεία για τα Panadol (τα οποία ονομάζονται Depon). Υποτίθεται εμείς λαλούμε ότι είμαστε καλύτεροι…

4 Comments:

At 31 August, 2015 12:39, Blogger Moonlight said...

Γενικά στην ΕΕ πωλούνται παυσίπονα σε σούπερμαρκετ και περίπτερα;
Εν έτυχε να χρειαστώ γιατί όπου διαβάσω λαλεί πχ ότι στη Γερμανία δεν πωλούνται φάρμακα χωρίς συνταγές, ούτε καν παυσίπονα-άρα πόσο μάλλον να πωλούνται σε περίπτερα και σούπερμαρκετ. :/
Θεωρώ ότι αν υπήρχε νομοθεσία που οριοθετεί τούτο το πράμα θα εμπορούσαν να απαντήσουν ορθώς και στις 2 πλευρές, και στην πλευρά του whatever καταναλωτών που τάχα εν εξυπηρετείται.
Απλά εν ξέρουμε τι κάμνουμε και γιατί, και ο καθένας κάμνει ό,τι του πει ο "μάστρος" του (βλ. ο κάθε Παπαέλληνας/Ιακωβίδης) αντί ο μάστρος του (η υπηρεσία που υπηρετεί, το κράτος, wtv) γι'αυτό εν πάμε ποτέ μπροστά.

 
At 31 August, 2015 13:47, Blogger drakouna said...

Ναι πωλούνται. Το paracetamol (το κύριο συστατικό του panadol τζιαι του Nurofen) αγοράζεις το τζιαι που τα supermarkets, όπως επίσης τις παιδικές τροφές κτλ.

Το concept του περιπτέρου, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς (μίνι supermarket) μόνο εμείς τζιαι η Ελλάδα έσιει το.

Συμφωνώ όμως ότι αντί να φκάλει ένα policy η κυβέρνηση που να ισχύει σε κάθε περίπτωση, η λύση που έδωσαν δεν βοηθά κανένα (εκτός που τους φαρμακοποιούς).

 
At 31 August, 2015 14:38, Blogger Moonlight said...

Του νουροφέν εν άλλη η ουσία του, εν ιμπουπροφέν και όχι παρακεταμόλη.

Περίπτερα έχει και αλλού, και δεν εννοώ μόνο την έννοια "όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς". Αλλά έννεν τούτο το θέμα μας. Το θέμα ήταν η αποκλειστική πώλησή τους σε φαρμακεία ή μη. :p

Για τες παιδικές τροφές ακόμα εν εκατάλαβα τι παίζει και βάσει σε ποια λογική τες εφύαν που τα σούπερμαρκετ...

 
At 01 September, 2015 18:59, Blogger Horaitisa said...

H/o moonlight exi dikeo: to panadol ine paracetamol k to nurofen ine ipubrufen. Diaforetika pramata. K katakrivian an exis grippi mporeis na peineis enalax paracetamol / ipubrufen kathe 2 wres.

K i drakouna exi dikeo fysika. Stin Agglia mporeis na agoraseis k ta dio apo to cornershop (periptero) i apo to supermarket (mikro i megalo). K fysika apo ta Boots pu ine ena kathe gonia. Alla dikeouse mexri 2 paketa kathe fora k prepei na ise 12 k panw (ne, I have been ID'ed sto Tesco yia panadol...)

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.