Monday, October 12, 2015

Μια απορία μόνο

Όλα ωραία και υποθετικά στο Κυπριακό. Το Νοέμβριο κάτι θα γίνει, το Μάρτιο μπορεί και δημοψήφισμα.

Μια απορία μόνο:

Έχει κάνει κανένας καμιά θεωρητική άσκηση, τι θα γίνει αν actually λυθεί το Κυπριακό? Πέρα από τη συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί και τα διάφορα γενικά για τη λειτουργία της ομοσπονδίας, έχει σκεφτεί κανένας τις λεπτομέρειες?

Ας πούμε, θα έχουμε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Οκ, τέλεια. Αυτό θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα η Δημοκρατία μας? Με δεδομένο ότι το Σύνταγμα που έχουμε είναι το original που προνοούσε 2 κοινότητες, δεν θα θέλουμε ένα νέο μοτιφαρισμένο (και πιο μοντέρνο) Σύνταγμα? Που να αναγνωρίζει π.χ. τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης? Ας πούμε, όλα εκείνα τα θεμελιώδη άρθρα του που δεν τροποποιούνται σήμερα (με αποτέλεσμα να έχουμε το δίκαιο της ανάγκης), δεν είναι ευκαιρία να τα σάσουμε?

Θα κρατήσουμε την Προεδρική Δημοκρατία? Διότι είναι τόσο τέλειο π.χ. να ψηφίζουμε ένα Πρόεδρο κάθε 5 χρόνια και από τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης του να περιμένουμε να τελειώσει η θητεία του για να γλιτώσουμε από τις πολιτικές  του. Είναι τόσο τέλειο να πρέπει κάθε μα κάθε φορά που έχουμε εκλογές να πρέπει  να συνασπιστεί ένα μεγάλο κόμμα με το κέντρο για να βγάλουν Πρόεδρο. Είναι τόσο τέλειο αυτός ο Πρόεδρος να μπορεί να διορίζει τους πάντες σε αυτή τη χώρα. Μπορεί να αγγίζει την τελειότητα, άρα να το κρατήσουμε.  

Θα κρατήσουμε τη Βουλή με τους 56 ττόπουζους? Θα διερωτηθεί κανένας αν αξίζει να εισαγάγουμε την οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές? Θα κρατήσουμε τη δομή της δημόσιας υπηρεσίας μας όπως είναι σήμερα? Θα κάνουμε μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και μετά τη λύση θα πρέπει να ξανακάνουμε μεταρρύθμιση για να γίνει συμβατή η δημόσια υπηρεσία με την ομοσπονδία?

Θα ήθελα να πιστεύω ότι κάπου, σε ένα σκοτεινό (κλιματιζόμενο) δωμάτιο, μια ομάδα ανθρώπων κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Διότι καλές οι αποζημιώσεις/ανταλλαγές και η κεντρική κυβέρνηση, αλλά κάπως πρέπει να λειτουργεί και το συνιστών κρατίδιο. Θα κάτσει να σκεφτεί κανένας, ή θα περιμένουν να ππέσει το manual από τον ουρανό?

11 Comments:

At 12 October, 2015 14:59, Blogger Moonlight said...

Φαντάζομαι ότι όπως σε όλα που αποφασίζουμε στην νήσο των Αγίων, κάποιοι το σκέφτονται, αλλά εκείνοι οι κάποιοι δεν είναι οι ίδιοι κάποιοι που θα λάβουν τις αποφάσεις, άρα είναι σαν να μην το σκέφτεται κανείς.
Τι εννοείς είχες σκοπό να προβληματίσεις πιο πέρα που την ερώτηση που κάμνεις όντως; :/

 
At 12 October, 2015 15:53, Anonymous Anonymous said...

Για το Σύνταγμα έχεις απόλυτο δίκιο: ευκαρία να γραφτεί εξ αρχής. Για το προεδρικό σύστημα έχεις άδικο: κάποιος που εκλέγεται πρέπει να έχει σταθερότητα για μια πενταετία για να μπορει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, αλλιώς δεν έχει νόημα (δες τα χάλια της Ελλάδας αν δεν έχεις πεισθεί). Η οριζόντια ψηφοφορία ´ναι επίσης κακό μέτρο: η οργάνωση σε κοπμματα προάγει τη σταθερότητα (50 μαντρωμένοι κουρούπεττοι που φωνασκούν προς άγραν ψήφο είναι προτιμότεροι από 50 ξαπόλυτους κουρούπεττους να φωνασκούν προς άγραν ψήφων)

 
At 12 October, 2015 16:36, Blogger drakouna said...

Ναι αλλά τουλάχιστον να κάνουμε την πνευματική διεργασία να σκεφτούμε τα options μας.

 
At 12 October, 2015 16:46, Anonymous Anonymous said...

Έχω κι εγώ κάτι τέτοιες πρακτικές απορίες. Πχ, τι θα γίνει με τις επετείους; Ποιες θα γιορτάζουμε, ποιες όχι; Την επίμαχη 20η Ιουλίου;
Τι θα γίνει με τα ονόματα των δρόμων;

 
At 12 October, 2015 18:15, Blogger drakouna said...

Τι θα γίνει με το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων? Θα έχει ο καθένας το δικό του? Θα ενοποιηθεί? Το σύστημα υγείας? Υπάρχουν δεκάδες θέματα να συζητήσεις και ιδού πεδίον δόξης λαμπρό να βελτιώσεις, αλλά μόνο για το περιουσιακό και τις εγγυήσεις ασχολούμαστε.

 
At 12 October, 2015 18:59, Blogger Woofis said...

Μα καλά, αφού προνοείται νέο σύνταγμαν που θα περιλαμβάνει τόσον τες λειτουργίες των συνιστώντων κρατιδίων όσον τζιαι της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Που εν επιφορτισμένοι να το καταρτίσουν λεπτομερώς τζιαι να το εφαρμόσουν τόσοι δικηγόροι, συνταγματολόγοι σου'πα μου'πες.
Όσον για το προεδρικό μας σύστημαν, αθθυμούμαι που κάπου ότι το "δίκαιον της ανάγκης" τζιαι η μακροχρόνια απουσία των Τ/Κ που την εξουσίαν της ΚΔ είναι ο κύριος παράγοντας που ο πρόεδρος μας εν τόσον ισχυρός, σε βαθμόν που σχεδόν κάμνει ότι του καβλώσει (μετά συχγωρήσεως). Άμα καταλήξουμεν σε συμφωνίαν τζιαι εφαρμοστούν οι συνταγματικές πρόνοιες για τη διακυβέρνηση εννά πρέπει να ξεχάσουν ούλλοι οι πολιτικοί τούτην την στρεβλήν κατάστασην που έχουμεν σήμερα. Εννά είναι πολλά πιο υπόλογοι οι νέοι "πολιτειακοί άρχοντες" (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί, γερουσιαστές, βουλευτές κλπ.) παρά σήμερα. Νομίζω;

 
At 13 October, 2015 19:32, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Τα συντάγματα γούφη των συνιστώντων δεν καθορίζονται που το κεντρικό σύνταγμα. Από το κεντρικό σύνταγμα καθορίζονται οι αρμοδιότητες. Στην Γενεύη τζιαι το Βό για παράδειγμα, ανακαινίσαν τα συντάγματα που επροτογραφτήκαν το 189.. πριν μερικά χρόνια. Εκλέγηκεν από τον λαό συντακτική συνέλευση με 200 άτομα. Εκάμαν επιτροπές για κάθε κεφάλαιο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τζιαι τες ειδικότητες του κάθε αντιπροσώπου. Μετά κάθε άρθρο εσυζητήτουν τζιαι εψηφίζετουν που την ολομέλια. Στο τέλος το σύνταγμα εψηφίστην που τον λαό.

 
At 13 October, 2015 21:55, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Τζιαι έτσι για να ξέρετε, (από εμπειρία σε ομοσπονδιακή διοίκηση) η καθημερινότητα των ελληνοκυπρίων είναι που τη διοίκηση της συνιστώσας πολιτείας που θα εξαρτάται κατά 80% (εκπαίδευση, υγεία, αστυνομία, κύρια φορολογία, τοπική αυτοδιοίκηση) τζιαι λλία πράματα που την ομοσπονδιακή (natural ressources, εξωτερική πολιτική, άμυνα). Άρα πολλά καλά το βάλλει η Δρακούνα. Τζιαι είναι πραγματικά μια πολλά καλή ευκαιρία για ριζικήν ανανέωσην της κυπριακής πολιτικής κουλτούρας που πρέπει να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκήν τζιαι στην ουσία (να ξη-ρουσφεθκιαστεί), να γινεί μοντέρνα, να έσιει την υπηρεσίαν στον πολίτην στο κέντρον των στόχων της.

 
At 13 October, 2015 22:00, Blogger Aceras Anthropophorum said...

Η εκτελεστική εξουσία μπορεί να μοιάζει με τζιείνην της Ελβετίας, δηλαδή παραπάνω των Δήμων παρά του κράτους. Στο υπουργικό συμβούλιο μπαίνει όποιος πιάννει το 1/7 των ψήφων (όπως στα δημοτικά συμβούλια), οπόταν τα κόμματα όσα τζιαι να επιάσαν στες εκλογές δουλεύκουν Τζιαι να κάμνουν αντιπολίτευση στην πλειοψηφία, αλλά ΤΖΑΙ να παράγουν έργο. Φευκουμε που την στείραν αντιπολίτευσην της κοκορομαχίας τζιαι μπαίνουμε σε μια εποχή που οι θεσμού ψάχνουν τον βέλτιστο συμβιβασμό παρά την επιβολή της πλειοψηφίας πάνω στην μειοψηφία. Ο Κυβερνήτης μπορεί να αλλάσσει κάθε χρόνο όπως στην Ελβετία, ή να εκλέγεται που το συμβούλιο, οπόταν αν δεν κάμνει καλά την δουλεά του αλλάσσει τον.

 
At 14 October, 2015 13:24, Anonymous Anonymous said...

Οι πινακίδες των αυτοκινήτων; Τα πρωταθλήματα;

 
At 14 October, 2015 14:03, Blogger the Idiot Mouflon said...

"...Το Νοέμβριο κάτι θα γίνει, το Μάρτιο μπορεί και δημοψήφισμα..."

Sorry αλλά... ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΟΥ ΠΠΙΓΚΟΥ!

 

Post a Comment

<< Home


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το blog βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων όσων δεν διαθέτουν χιούμορ.